Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΦΕΕ Υ.Δ. επιχειρήσεων περί της υποβολής εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης COVID-19

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ιουλιανού 42-46, 10434 Αθήνα
Τηλ.:210 82 53 445, Fax: 210 82 53 446
e-mail:info@pofee.gr, web site: ww.pofee.gr

ΠΡΟΣ:

  • Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
  • Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
    κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

Αθήνα, 19 Μαΐου 2022

Θέμα: Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας κοινοποιεί αυτούσια επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με την Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η Ένωση αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15-10-2021 καθιερώθηκαν τα υποχρεωτικά tests διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ανωτέρω ιστορικό, μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να προβαίνει σε έλεγχο και οριστικοποίησή του, με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19». Η εργασία αυτή είναι επίπονη τόσο για τις επιχειρήσεις – εργοδότες όσο και για τους συνεργάτες τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς.

Μέχρι τον Φεβρουάριο η υποβολή αν και παρουσίαζε αρκετές δυσκολίες, εφαρμόζονταν κανονικά μέχρι που με δελτία τύπου του υπουργείου αναβλήθηκε η υποχρέωση υποβολής για τις εβδομάδες αναφοράς από 07/02/2022 και μετά.

Με νέο δελτίο τύπου την Κυριακή 15/05/2022 επανέρχεται η υποχρέωση υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης για τις εβδομάδες που είχε παραταθεί με έναρξη την Δευτέρα 16/05/2022 χωρίς όμως να ορίζεται καταληκτική ημερομηνία. Την ημέρα της έναρξης των υποβολών αυτών με νέο δελτίο τύπου ορίζεται πως η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται από τους εργοδότες μόνο για τους εργαζόμενους που είχαν υποχρέωση για διαγνωστικό έλεγχο και δεν τον πραγματοποίησαν αδικαιολογήτως.

Επειδή μέχρι τον Φεβρουάριο που λειτουργούσε η αρχική διαδικασία, υπήρχε ενημέρωση στο Π.Σ. Εργάνη με το μητρώο των εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων και νοσησάντων εργαζόμενων με τις δόσεις που είχαν γίνει, τις ημερομηνίες νόσησης καθώς και την τήρηση των προϋποθέσεων.

Επειδή η εν λόγω ενημέρωση έχει παραμείνει η ίδια χωρίς να ενημερωθεί με την τρίτη δόση.

Επειδή τα πιστοποιητικά νόσησης ενώ είχαν ημερομηνία λήξης στην συνέχεια παρατάθηκε η λήξη τους καθώς άλλαξε η διάρκεια ισχύς τους, χωρίς όμως να παρέχεται η πληροφορία αυτή από το Π.Σ. Εργάνη.

Επειδή ο έλεγχος τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και από την πλευρά των Λογιστών – Φοροτεχνικών, με την πληροφόρηση που υπάρχει είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Επειδή η μη υποβολή και η ανακριβής υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιφέρει σοβαρά οικονομικά πρόστιμα στους υπόχρεους.

Επειδή το εν λόγω μέτρο καθιερώθηκε ως ένα από τα μέτρα προστασίας της διάδοσης του κορωνοϊού και η αναδρομική εφαρμογή των υποβολών δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτόν πλέον.

Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλούμε κύριε Υπουργέ όπως καταργηθεί η εν λόγω υποχρέωση, ή τουλάχιστον να αναβληθεί έως ότου ενημερωθεί σωστά το Π.Σ. Εργάνη, ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Με εκτίμηση
Τα Δ.Σ

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

o Γενικός Γραμματέας
Χριστοφοράκης Δημήτριος

ο Α’ Αντιπρόεδρος
Νάκας Αστέριος

ο Β’ Αντιπρόεδρος
Σιδερίδης Αστέριος

ο Ταμίας
Γρηγορίου Θωμάς

ο Αν. Γεν. Γραμματέας
Πιστικούδης Παναγιώτης

ο Εφ. Δημ. Σχέσεων
Τσαμόπουλος Δημήτριος

τα Μέλη
Παπαδημητρίου Γεώργιος
Παρλάνης Δημήτριος
Θεοδόσης Γεώργιος
Τριανταφύλλου Ιωάννης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!