Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1032906 ΕΞ 2022 Κοινοποίηση Απόφασης 598/2022 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2022 σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όσον αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου 4 της εν λόγω συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2058/2020 του Συμβουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Εύα Καραβανά
Τηλέφωνο: 210 6987541
Url: www.aade.gr
E-Mail: e.karavana@aade.gr

ΑΔΑ: 6ΩΣΓ46ΜΠ3Ζ-ΞΒ9

Αθήνα, 14-04-2022

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1032906 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση Απόφασης 598/2022 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2022 σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όσον αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου 4 της εν λόγω συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2058/2020 του Συμβουλίου»

Σχετ.: 1) Η αριθ. πρωτ. 5003388/229/0017/23.01.2009 ΔΥΟΟ (Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου).

2) Η αριθ. πρωτ. Δ. 941/559/30.05.2006 ΔΥΟΟ (Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών).

3) Η αριθ. πρωτ. Ε.2174/08-09-2021 εγκύκλιος της ΔΔΘΕΚΑ (Κοινοποίηση Αποφάσεων σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την τροποποίηση των πρωτοκόλλων των συμφωνιών της ΕΕ και των αντίστοιχων συμβαλλόμενων μερών, σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας με σκοπό την θέσπιση τροποποιημένου συνόλου κανόνων (μεταβατικοί κανόνες) οι οποίοι θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διμερώς ως εναλλακτικοί κανόνες καταγωγής αντί των κανόνων που προβλέπονται στη περιφερειακή σύμβαση, εν αναμονή της οριστικοποίησης και της έναρξης ισχύος της τροποποίησης της περιφερειακής σύμβασης).

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την εν θέματι Απόφαση του Συμβουλίου η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τεύχος L 114/12-04-2022.

Επί της κοινοποιούμενης Απόφασης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Εν αναμονή της σύναψης και της έναρξης ισχύος της τροποποίησης της σύμβασης ΠΕΜ, τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον ΕΟΧ συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό σύνολο κανόνων καταγωγής βασιζόμενων σε εκείνους της τροποποιημένης σύμβασης ΠΕΜ (ανωτέρω σχετ.3), οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διμερώς ως εναλλακτικοί κανόνες καταγωγής αντί των κανόνων που προβλέπονται στη σύμβαση ΠΕΜ. Για το σκοπό αυτό, η κοινοποιούμενη Απόφαση προβλέπει και τους μεταβατικούς κανόνες, τροποποιώντας το πρωτόκολλο 4 αναλόγως, με την προσθήκη ενός προσαρτήματος Α.

Οι εν λόγω εναλλακτικοί / μεταβατικοί κανόνες καταγωγής που είναι αποτέλεσμα 10ετούς διαπραγμάτευσης, προορίζονται για προσωρινή εφαρμογή, σε προαιρετική και διμερή βάση, από την ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη (που έχουν ζητήσει να αρχίσουν να εφαρμόζουν το συντομότερο δυνατόν το τροποποιημένο σύνολο κανόνων εναλλακτικά προς τους ισχύοντες κανόνες της σύμβασης), εν αναμονή της σύναψης και έναρξης ισχύος της τροποποιημένης σύμβασης. Σκοπός τους είναι να εφαρμοστούν εναλλακτικά προς τους κανόνες της σύμβασης, διότι οι κανόνες της σύμβασης έχουν καθοριστεί χωρίς να θίγουν τις αρχές που καθορίζονται στις συναφείς συμφωνίες και σε άλλες σχετικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Συνεπώς, αυτοί οι κανόνες δεν θα είναι υποχρεωτικοί αλλά θα εφαρμόζονται προαιρετικά από οικονομικούς φορείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν προτιμήσεις που βασίζονται σε αυτούς αντί για προτιμήσεις βάσει της σύμβασης. Δεν προορίζονται να τροποποιήσουν τη σύμβαση, η οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, και δεν θα μεταβάλουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών βάσει της σύμβασης.

  • Η τροποποίηση του πρωτοκόλλου 4 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, βασίζεται στο Σχέδιο της κοινοποιούμενης Απόφασης της Μεικτής Επιτροπής.
  • Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον ΕΟΧ άρχισαν να εφαρμόζουν τους μεταβατικούς κανόνες μεταξύ τους σε διμερή βάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 (ανωτέρω σχετ.3). Ως εκ τούτου, ενδείκνυται να εφαρμοστεί η κοινοποιούμενη Απόφαση με αναδρομική ισχύ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 του Σχεδίου αυτής, για να διασφαλιστεί η συνοχή στην εφαρμογή των κανόνων καταγωγής εντός του ΕΟΧ.

Συνεπώς, για τους σκοπούς της εφαρμογής της κοινοποιούμενης Απόφασης, τα πιστοποιητικά καταγωγής μπορούν να εκδίδονται αναδρομικά για εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 και της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της εν θεματι Απόφασης (1204-2022).

  • Η κοινοποιούμενη Απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της (L 114/12-042022) και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • Η κοινοποιούμενη Απόφαση σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όσον αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου 4 της εν λόγω συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2058/2020 του Συμβουλίου, βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η (προς το παρόν) έλλειψη δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εμποδίζει την εφαρμογή των μεταβατικών / εναλλακτικών κανόνων.
  • Στον ακόλουθο ιστότοπο της ΓΔ TAXUD: https://ec.europa.eu/taxation_customs/customs-4/international-affairs/pan-euro-mediterranean-cumulation-and-pem-convention_en, παρατίθενται πληροφορίες αναφορικά με τα συμβαλλόμενα μέρη που μπορούν να εφαρμόσουν τους μεταβατικούς / εναλλακτικούς κανόνες καθώς και σχετικά με την εφαρμογή των εναλλακτικών κανόνων [μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών της ΕΕ (Guidance on transitional PEM rules)].

Συνεπώς, επειδή οι πληροφορίες που περιέχονται στον ανωτέρω ιστότοπο της ΓΔ TAXUD ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις νέες χώρες εταίρους που μπορούν να εφαρμόσουν τους μεταβατικούς κανόνες (μέχρι να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), προτείνεται οι οικονομικοί φορείς να επισκέπτονται τακτικά τον εν λόγω ιστότοπο για τυχόν προσθήκη νέων συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης ΠΕΜ, που εφαρμόζουν τους μεταβατικούς κανόνες.

  • Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Συνημμένο: 1

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!