Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Φ. 883/530 ΦΕΚ 1872/Β/1999 Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή.

Αριθ. Φ. 883/530

ΦΕΚ 1872/Β/13-10-1999

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή.

Η παρούσα απόφαση καταργήθηκε με την απόφαση ΔΕΦΚΦ 1116601 ΕΞ2017.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Νόμου 2127/93 (ΦΕΚ48Α) "Εναρμόνιση προς το Κοινοτικό Δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών και άλλες διατάξεις", όπως ισχύει, και ειδικότερα των άρθρων 11,17,58,61 και 64 αυτού.

2. Την ανάγκη της τροποποίησης και συμπλήρωσης της αριθμ. Δ.422/275/19-3-1993 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 214/Β) όπως ισχύει.

3. Τις απόψεις πάνω στα θέματα αυτά των ενδιαφερομένων τάξεων, καθώς και τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29 Α' του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» (137 Α'),όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2081/92 (154 Α') και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 α του Ν. 2469/97 (38 Α')

5. Την αριθμ. 1107147/1239/006Α/4-10-1996 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών για την "Ανάθεση Αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών" που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 922/96Β'

6. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

ΑΡΘΡΟ 1

Άδεια Αποθηκευτή -Αρμόδια Αρχή

1. Η υπό του άρθρου 11 του Ν.2127/1993 προβλεπόμενη άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή, εκδίδεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια, στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του αποθηκευτή.

2. Για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις του Ν. 2127/1993, όπως ισχύει, και της παρούσας απόφασης, εκδίδεται μόνο μία άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή, ανεξάρτητα από την κατηγορία των προϊόντων, από τον αριθμό των φορολογικών αποθηκών που έχουν συσταθεί βάσει της αριθμ. Δ.423/276/19-3-1993 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 252/Β/1993) και το χώρο της επικράτειας στον οποίο βρίσκονται οι αποθήκες αυτές.

3. Η άδεια εκδίδεται σε τέσσερα αντίτυπα από τα οποία το πρώτο παραδίδεται στον δικαιούχο, το δεύτερο παραμένει στην εκδούσα Αρχή, το τρίτο κοινοποιείται στο Τελωνείο Ελέγχου της Αποθήκης και το τέταρτο αποστέλλεται στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών.

4. Η κατά τα παραπάνω άδεια, εκδίδεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος II της παρούσας.

5. Η Τελωνειακή Περιφέρεια καταχωρεί κατ' αύξοντα αριθμό, τις εκδιδόμενες υπ' αυτής άδειες, σε ειδικό βιβλίο.

ΑΡΘΡΟ 2

Προϋποθέσεις χορήγησης Άδειας Εγκεκριμένου Αποθηκευτή

1. Για την χορήγηση της υπό του προηγούμενου άρθρου άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή, πρέπει στο πρόσωπο αυτού, να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να παράγει, μεταποιεί, κατέχει, παραλαμβάνει και αποστέλλει και εξάγει στα πλαίσια της άσκησης του επιτηδεύματος του, προϊόντα που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ., τελούν υπό καθεστώς αναστολής του φόρου και βρίσκονται σε Φορολογική Αποθήκη.

Προκειμένου περί βιομηχανοποιημένων καπνών να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) τουλάχιστον φορολογικές μονάδες με εξαίρεση τους εγχώριους παραγωγούς, μεταποιητές, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών.

β) Να κατέχει ή χρησιμοποιεί φορολογική αποθήκη, η οποία έχει συσταθεί κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10του Ν. 2127/1993 και της αριθμ. Δ.423Ί76·' 193-1993 (ΦΕΚ 252/Β) Α.Υ.Ο.

γ) Να τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), με εξαίρεση τους παραγωγούς και μεταποιητές καθώς και τα πρόσωπα που πραγματοποιούν αποστολές στά άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξάγουν σε Τρίτες Χώρες

δ) Να μην έχει υποπέσει το φυσικό πρόσωπο ή προκειμένου περί νομικών προσώπων, ο Διαχειριστής, ο Διευθυνων Σύμβουλος ή άλλα πρόσωπα, που σύμφωνα με το καταστατικό δεσμεύουν με την υπογραφή τους το ν^μίχό πρόσωπο, στις προβλεπόμενες από την παράγραφο 2β του άρθρου 11 του Ν. 2127/1993 παραβάσεις και ακόμα προκειμένου περί αλκοολούχων προϊόντων να μην έχει διαπράξει σοβαρές και καθ' υποτροπή παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων αυτών.

ε) Να παρέχει τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες από την παρούσα εγγυήσεις.

2. Για την απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου 1, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση με βάσει τα διαλαμβανόμενα στο Παράρτημα I της παρούσας, στοιχεία.

β) Έγγραφα για την απόδειξη της ταυτότητας του αποθηκευτή (δελτίο ταυτότητας, καταστατικό, κ.λ,π.). Προκειμένου για εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών, καταστατικό λειτουργίας τους για τα νομικά πρόσωπα ή βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ. περί ενάρξεως ασκήσεως επαγγέλματος για τα φυσικά πρόσωπα.

γ) Αποδεικτικά στοιχεία αναφορικά με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων.

δ) Προκειμένου περί καπνικών προϊόντων, έγγραφα στοιχεία του Κ.Β.Σ. από τα οποία να προκύπτει ο ετήσιος κύκλος εργασιών των προϊόντων αυτών σε φορολογικές μονάδες.

ε) Απόσπασμα ποινικού μητρώου και Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν έχουν υποπέσει στις προβλεπόμενες από το εδάφιο β'της παραγράφου 2του άρθρου 11 του Ν. 2127/1993 παραβάσεις και επιπρόσθετα προκειμένου περί αλκοολούχων προϊόντων ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, αναφορικά με την ποιότητα των αλκοολούχων προϊόντων και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί την νομοθεσία αυτή. στ) Σχετική εγγύηση.

3. Για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή σε φορείς που παραλαμβάνουν αιθυλική αλκοόλη, προερχόμενη από υποχρεωτική απόσταξη οίνων, για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Παρέμβασης, σε εκτέλεση σχετικής Σύμβασης, δεν απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων των παραπάνω παραγράφων 1 και 2 με εξαίρεση την προϋπόθεση της περίπτωσης β' της παραγράφου 1.

Στις περιπτώσεις αυτές κατατίθεται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επιστολή από τον πιό πάνω Ελληνικό Οργανισμό Παρέμβασης, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι που επιβάλλουν τη χορήγηση της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή, τα προϊόντα που παραλαμβάνονται με αναστολή του Ε.Φ.Κ. και τη φορολογική αποθήκη εντός της οποίας αποθηκεύονται αυτά.

Το Υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο υπάγεται ο εν λόγω Οργανισμός, καταθέτει δήλωση για την κάλυψη των αναλογούντων φόρων κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής είσπραξης αυτών.

ΑΡΘΡΟ 3

Εγγυήσεις και είδη αυτών

1. Η παρεχόμενη εγγύηση, η οποία καλύπτει την παραγωγή, μεταποίηση, κατοχή, την εσωτερική και ενδοκοινοτική διακίνηση και την εξαγωγή των προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. μπορεί να είναι οικονομική (χρηματική, τραπεζική, ασφαλιστήριο συμβόλαιο), εμπράγματη ασφάλεια ή αξιόχρεη τρίτου πρόσωπου.

Το δικαίωμα της επιλογής του είδους της εγγύησης, αν άλλως δεν ορίζεται στην παρούσα, ανήκει στο ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Το επιλεγόμενο από τον εκάστοτε υπόχρεο αποθηκευτή είδος εγγύησης, γίνεται δεκτό μόνο εφ' όσον διασφαλίζει πλήρως την αξίωση του Δημοσίου για την καταβολή των αναλογούντων στα προϊόντα φόρων.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια οφείλουν να συνοδεύονται από βεβαίωση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία θα βεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη ασφαλιστική επιχείρηση μπορεί να χορηγεί νόμιμα εγγύηση για κάλυψη φορολογικών επιβαρύνσεων.

Αν το προτεινόμενο είδος εγγύησης δεν καλύπτει εξ οιουδήποτε λόγου όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γεννάται υποχρέωση καταβολής φόρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 2127/1993, η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή υποχρεούται να αρνηθεί την παραλαβή της προσφερόμενης εγγύησης και να ζητήσει την αντικατά-στασή της με άλλη εκ των παραπάνω αναφερομένων.

Η παρεχόμενη εγγύηση με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 5 είναι ετήσιας ή αορίστου διαρκείας.

2. Κατάθεση εγγύησης, δεν απαιτείται όταν στη φορολογική αποθήκη υπάρχει διαρκής παρουσία της Τελωνειακής Υπηρεσίας και ασκείται υπ' αυτής συνεχής έλεγχος και εποπτεία με τη δυνατότητα λήψης των αναγκαίων δια-σφαλιστικών μέτρων, με εξαίρεση τις φορολογικές αποθήκες της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών.

3. Οι εγγυήσεις του παρόντος άρθρου, κατατίθενται στην αρμόδια για την έκδοση της άδειας Τελωνειακή Περιφέρεια, με εξαίρεση τις εγγυήσεις διακίνησης, οι οποίες κατατίθενται στο Τελωνείο ελέγχου, εφόσον:

α) Δεν έχει κατατεθεί εγγύηση για την έκδοση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή λόγω διαρκούς παρουσίας της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

β) Η κατατεθείσα εγγύηση δεν καλύπτει τους αναλογούντες στα διακινούμενα προϊόντα φόρους και παρίσταται ανάγκη παροχής συμπληρωματικής εγγύησης.

γ) Αποστέλλονται προϊόντα με μηδενικό συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε άλλα Κράτη- Μέλη.

4. Ο έλεγχος της κανονικότητας και της επάρκειας των εγγυήσεων καθώς και η σχετική ενημέρωση των Τελωνείων, για τυχόν λήψη συμπληρωματικής εγγύησης, γίνεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια.

ΑΡΘΡΟ 4

Εγγυήσεις παραγωγής, μεταποίησης και κατοχής

Α. Το ύψος της εγγύησης ορίζεται, κατά περίπτωση ως ακολούθως: α. Πετρελαιοειδή προϊόντα: !. Φορολογική Αποθήκη Παραγωγού ή Μεταποιητή Εγγύηση ίση με το 5% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

II. Φορολογική Αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει Εγγύηση, ίση με το 5% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος, συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποτελούμενη από 2% οικονομική και 3% άλλης μορφής εγγύηση, με ελάχιστο όριο οικονομικής εγγύησης τα 100.000.000 δραχμές.

Το ελάχιστο όριο της εγγύησης αυτής παρέχουν και τα πρόσωπα της παραπάνω περίπτωσης 4αΙ, εφόσον παραλαμβάνουν έτοιμα προϊόντα, που δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλά για εμπορία.

Σε περίπτωση παραβάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 67 του Ν.2127/93 για τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος, κατατίθεται οικονομική εγγύηση για ολόκληρο το ποσό του 5%.

β. Καπνικά Προϊόντα

I. Φορολογική Αποθήκη Παραγωγού ή Μεταποιητή

Εγγύηση ίση με το 10% του καταβληθέντος κατά το

προηγούμενο έτος συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στις περιπτώσεις που λειτουργεί φορολογική αποθήκη και εκτός των εγκαταστάσεων παραγωγής, θα παρέχεται πρόσθετη εγγύηση ίση με το 100% του ποσού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα αποθηκευμένα κάθε φορά με το καθεστώς αναστολής προϊόντα.

II. Φορολογική Αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει

Εγγύηση, με εξαίρεση την προσωπική, ίση με το 10%

του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος, συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ελάχιστο όριο το ποσό των 100.000.000 δραχμών.

Το ελάχιστο όριο της εγγύησης αυτής παρέχουν και τα πρόσωπα της παραπάνω περίπτωσης 4β1, εφόσον παραλαμβάνουν έτοιμα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλά για εμπορία.

γ. Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με εξαίρεση το ζύθο:

I. Φορολογική Αποθήκη Παραγωγού ή Μεταποιητή

Εγγύηση ίση με το 5% του καταβληθέντος κατά το

προηγούμενο έτος, συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ελάχιστο όριο 75.000.000 δραχμές.

Το ελάχιστο αυτό όριο περιορίζεται σε 10.000.000 δρχ. προκειμένου για ενδιάμεσα προϊόντα.

Η εγγύηση των ελαχίστων ορίων είναι οικονομική.

Στις περιπτώσεις που λειτουργεί φορολογική αποθήκη και εκτός των εγκαταστάσεων παραγωγής, θα παρέχεται πρόσθετη εγγύηση ίση με το 5% του ποσού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα αποθηκευμένα με το καθεστώς αναστολής προϊόντα.

Κατ' εξαίρεση, στις περιπτώσεις που λειτουργεί φορολογική αποθήκη μόνο για την παραγωγή ειδών διατροφής, η ανωτέρω παρεχόμενη εγγύηση θα πρέπει να καλύπτει τον Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στην αιθυλική αλκοόλη που εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς αναστολής.

II. Φορολογική Αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει

Εγγύηση, ίση με το 20% του καταβληθέντος κατά το

προηγούμενο έτος συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποτελούμενη από 10% οικονομική και 10% άλλης μορφής εγγύηση, με ελάχιστο όριο τα 75.000.000 δραχμές εφόσον δεν είναι έμπορος αιθυλικής αλκοόλης και 220.000.000 δραχμές στην περίπτωση που παραλαμβάνει από Χώρες της Ε.Ε. ή εισάγει από Τρίτες Χώρες αιθυλική αλκοόλη για εμπορία.

Το ελάχιστο όριο των 75.000.000 δρχ. περιορίζεται σε 15.000.000 δραχμές προκειμένου για ενδιάμεσα προϊόντα και σε 50.000.000 δραχμές για την αιθυλική αλκοόλη και αποστάγματα, εφόσον οι αποθηκευτικοί χώροι αυτής σφραγίζονται από την Τελωνειακή Αρχή, έστω και αν δεν υπάρχει διαρκής παρουσία αυτής.

Οι εγγυήσεις όλων των ελαχίστων ορίων είναι οικονομικές

Σε περίπτωση παραβάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 67 του Ν,2127/93 για τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος κατατίθεται οικονομική εγγύηση για ολόκληρο το ποσόν του 20% .

Τα ελάχιστα αυτά όρια εγγύησης παρέχουν, κατά περίπτωση, και τα πρόσωπα της παραπάνω περίπτωσης 4γΙ, εφόσον παραλαμβάνουν έτοιμα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγική τους διαδικασία αλλά για εμπορία.

Οι αναφερόμενες στις παραπάνω περιπτώσεις 4γΙ και 4γΙΙ, εγγυήσεις δεν παρέχονται για τα προϊόντα, στα οποία ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μηδενικός.

δ. Ζύθος

I. Φορολογική Αποθήκη Παραγωγού ή Μεταποιητή

Εγγύηση ίση με το 5% του καταβληθέντος κατά το

προηγούμενο έτος, συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στις περιπτώσεις που λειτουργεί φορολογική αποθήκη και εκτός των εγκαταστάσεων παραγωγής, θα παρέχεται πρόσθετη εγγύηση ίση με το 5% του ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα αποθηκευμένα με το καθεστώς αναστολής προϊόντα.

II. Φορολογική Αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει

Εγγύηση ίση με το 20% του καταβληθέντος κατά το

προηγούμενο έτος συνολικού ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποτελούμενη από 10% οικονομική και 10% άλλης μορφής εγγύηση με ελάχιστο όριο οικονομικής εγγύησης τα 20.000.000 δραχμές.

Σε περίπτωση παραβάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 67 του Ν.2127/93 για τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος κατατίθεται οικονομική εγγύηση για ολόκληρο το ποσόν του 20% .

Το ελάχιστο αυτό όριο της εγγύησης παρέχουν και τα πρόσωπα της παραπάνω περίπτωσης 4δΙ, εφόοον παραλαμβάνουν έτοιμα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγική τους δραστηριότητα αλλά για εμπορία.

ε. Προϊόντα που παράγονται, μεταποιούνται ή κατέχονται από πρόσωπα που δεν έχουν ετήσια δραστηριότητα σ' αυτά

I. Φορολογική Αποθήκη Παραγωγού ή Μεταποιητή

Εγγύηση ίση με το 5% του Ε.Φ.Κ. που αναλογεί στα

προϊόντα που κατά δήλωση του ενδιαφερομένου θα παραχθούν ή μεταποιηθούν κατά το πρώτο έτος άσκησης της δραστηριότητάς του, με ελάχιστο όριο για τα αλκοολούχα προϊόντα οικονομικής εγγύησης 50.000.000 δραχμές. Το ποσοστό αυτό, προκειμένου περί βιομηχανοποιημένων καπνών, ορίζεται σε 10%.

II. Φορολογική Αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει

Εγγύηση, ίση με τα ελάχιστα κατά περίπτωση ανάλογα

με το προϊόν ποσά, που προβλέπονται για την φορολογική αποθήκη προσώπου που μόνο κατέχει.

Β. Στην περίπτωση που ο εγκεκριμένος αποθηκευτής δεν θέτει σε ανάλωση προϊόντα υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα παραπάνω ποσά, υπολογίζονται επί του αναλογούντος Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα που εξήχθησαν ή διακινήθηκαν, υπό καθεστώς αναστολής, προς τα λοιπά Κράτη- Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στο εσωτερικό της χώρας.

ΑΡΘΡΟ 5

Εγγυήσεις διακίνησης προϊόντων

1. Η εγγύηση που παρέχεται για την έκδοση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή χρησιμοποιείται και για την κάλυψη της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας των υπαγομένων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος αυτής δεν θα υπολείπεται κάθε φορά του συνόλου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα προϊόντα για τις αποστολές των οποίων δεν έχει επιστραφεί το αντίτυπο 3 του ΣΔΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση, για το υπολειπόμενο ποσό φορολογικών επιβαρύνσεων, κατατίθεται συμπληρωματική εγγύηση.

Η ίδια εγγύηση και υπό τις αυτές προϋποθέσεις καλύπτει και την διακίνηση προϊόντων υπό το καθεστώς αναστολής στο εσωτερικό της χώρας ή για εξαγωγή.

2. Στις περιπτώσεις που δεν έχει κατατεθεί εγγύηση, λόγω διαρκούς παρουσίας της Τελωνειακής Αρχής, η εσωτερική και ενδοκοινοτική διακίνηση καθώς και σε περίπτωση εξαγωγής η διακίνηση μέχρι το Τελωνείο εξόδου, καλύπτεται με εγγύηση ίση με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα προϊόντα κάθε συγκεκριμένης αποστολής.

Η εγγύηση αυτή λύεται με την ολοκλήρωση της μεταφοράς και την επιστροφή του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ.

3. Προκειμένου περί προϊόντων των οποίων ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη χώρα μας είναι μηδενικός, η αποστολή τους σε άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται με εγγύηση ίση προς το 3% της τιμολογιακής αξίας των προϊόντων κάθε συγκεκριμένης αποστολής.

Αντί της εγγύησης αυτής μπορεί να παρέχεται πάγια εγγύηση το ποσοστό της οποίας ορίζεται σε 1% επί της τιμολογιακής αξίας της συνολικής ποσότητας των προϊόντων που απεστάλησαν κατά το προηγούμενο έτος στα λοιπά Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι η εγγύηση αυτή καλύπτει σε κάθε περίπτωση το 3% της τιμολογιακής αξίας των αποστολών που εκκρεμούν.

Για τη διακίνηση των ίδιων προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας δεν κατατίθεται εγγύηση.

ΑΡΘΡΟ 6

Εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών

1. Για τη χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή σε εφοδιαστές πλοίων και αεροσκαφών θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας με εξαίρεση την προϋπόθεση της περίπτωσης γ) εφόσον αυτή δεν απαιτείται από τον Κ.Β.Σ.

2. Για τη χορήγηση της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή, τα παραπάνω πρόσωπα καταθέτουν εγγύηση οικονομική, ίση με το 5% του αναλογούντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί του συνόλου των προϊόντων που κατά το προηγούμενο έτος διακίνησαν προς φορολογικές αποθήκες άλλων εγκεκριμένων αποθηκευτών, σε άλλα Κράτη- Μέλη ή στο εσωτερικό της χώρας, περιλαμβανομένων και των Κ.Α.Ε., διέθεσαν ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών ή εξήγαγαν σε τρίτες χώρες.

Σε περίπτωση ανάπτυξης εμπορικής δραστηριότητας πέραν των ανωτέρω, ήτοι και θέση σε ανάλωση, πρέπει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας και να κατατίθεται εγγύηση, ίση με το 20% του αναλογούντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποτελούμενη από 10% οικονομική και 10% άλλης μορφής εγγύηση στα προϊόντα που τέθηκαν σε ανάλωση, διακινήθηκαν ή εξήχθησαν κατά το προηγούμενο έτος, με ελάχιστο όριο οικονομική εγγύηση 50.000.000 δραχμές .

Η παραπάνω εγγύηση δεν πρέπει να υπολείπεται κάθε φορά του συνόλου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στα προϊόντα για τα οποία δεν έχει επιστραφεί το αντίτυπο 3 του Σ.Δ.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατατίθεται συμπληρωματική εγγύηση για το υπολοιπόμενο ποσό των φορολογικών επιβαρύνσεων

Σε περίπτωση παραβάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 67 του Ν.2127/93 για τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος, κατατίθεται οικονομική εγγύηση για ολόκληρο το ποσόν του 20%.

3. Προκειμένου για εφοδιαστες που δεν έχουν ετήσια δραστηριότητα, εγγύηση ίση με το 20% του αναλογούντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελούμενη από 10% οικονομική και 10% άλλης μορφής εγγύηση στα προϊόντα που κατά δήλωση θα διακινηθούν ή εξαχθούν κατά το πρώτο έτος άσκησης του επιτηδεύματος τους, με ελάχιστο όριο οικονομική εγγύηση 20.000.000 δραχμές.

Σε περίπτωση παραβάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 67 του Ν.2127/93 για τις οποίες έχει βεβαιωθεί φόρος κατατίθεται οικονομική εγγύηση για ολόκληρο το ποσόν του 20% .

4. Η συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης και της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή (Υπόδειγμα Παραρτήματος I και II) αντίστοιχα, γίνεται όπως και στις λοιπές περιπτώσεις, με μόνη διαφοροποίηση ότι στο Παράρτημα I (χώρος 7 κα 8) και στο Παράρτημα II (χώρος 7 και 9) αντίστοιχα αυτού, τίθενται όλες οι δραστηριότητες του εφο-διαστού.

5. Για τους εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών με υποκείμενα σε Ε.Φ.Κ. προϊόντα που βρίσκονται σε φορολογικές αποθήκες υπό καθεστώς αναστολής, τηρούνται οι ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις περί εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών κ.λ.π. η δε πίστωση του Βιβλίου Αποθήκης γίνεται με βάση το οικείο παραστατικό εφοδιασμού.

ΑΡΘΡΟ 7

Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών

Για τη χορήγηση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν.2127/93, εφαρμόζεται η αριθμ. Τ. 2043/87/22-3-1993 Α.Υ.Ο. όπως ισχύει.

ΑΡΘΡΟ 8

Υποχρεώσεις εγκεκριμένου αποθηκευτή

1. Ο εγκεκριμένος αποθηκευτής, με τη χορήγηση της άδειας, υποχρεούται:

α) Να τηρεί γραμμογραφημένο Βιβλίο Αποθήκης των εισερχομένων και εξερχομένων προϊόντων, (υπόδειγμα Παραρτήματος III), Θεωρημένο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες κάθε προϊόντος και αποθήκης.

Στις περιπτώσεις που το Βιβλίο Αποθήκης τηρείται με ηλεκτρονικό τρόπο, η χρέωση και η πίστωση θα πραγματοποιείται κατόπιν σχετικού υποδείγματος και περιγραφικού σημειώματος της καταχώρησης των στοιχείων της εταιρείας, που υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο για σχετική έγκριση, μνεία της οποίας γίνεται τόσο επί της αδείας του εγκεκριμένου αποθηκευτή όσο και επί της αδείας της φορολογικής αποθήκης.

Αντί του βιβλίου αυτού μπορεί να χρησιμοποιείται το Βιβλίο Αποθήκης που προβλέπεται από τον Κ.Β.Σ., υπό την προϋπόθεση ότι εμφανίζονται σ' αυτό όλα τα αναγκαία στοιχεία.

β) Να τηρεί, ανά αποθήκη, Ειδικό Βιβλίο θεωρημένο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, στο οποίο θα καταχωρεί, ανελλιπώς χωρίς ξέσματα και χρήση διορθωτικής μελάνης, τα Σ.Δ. Ε., που αφορούν τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα προϊόντα.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση χρησιμοποιεί μηχανογραφικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., το Ειδικό Βιβλίο καταχώρησης των Σ.Δ.Ε., επιτρέπεται να τηρείται με ηλεκτρονικό τρόπο υπό τον τύπο των κινητών φύλλων με συνεχή αρίθμηση που φέρουν την επωνυμία της επιχείρησης, την διεύθυνση της, τον Α.Φ.Μ., τον αριθ. Άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή και την άδεια της φορολογικής αποθήκης, τα οποία θα θεωρούνται εκ των προτέρων, από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

γ) Να κοινοποιεί και να επιστρέφει τα αντίτυπα του Σ.Δ.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 64 του Ν.2127/1993 όπως ισχύει.

δ) Να ενημερώνει την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων που λήφθηκαν υπόψη για τη χορήγηση της άδειας και να παρέχει τα επιβαλλόμενα τυχόν πρόσθετα διασφαλιστικά μέτρα.

ε) Να δέχεται οποιοδήποτε τακτικό ή έκτακτο έλεγχο, φυσικό ή λογιστικό, από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

στ) Να υποβάλλει στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους δήλωση για τις ποσότητες των προϊόντων που παρήχθησαν, μεταποιήθηκαν, παραλήφθηκαν, εξήχθησαν ή διακινήθησαν κατά το προηγούμενο έτος.

ζ) Να τηρεί γενικά και τις λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Ν. 2127/1993.

2. Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση χρησιμοποιεί μηχανογραφικό σύστημα, τα καταχωρούμενα στα βιβλία των εδαφίων α' και β' της προηγούμενης παραγράφου 1 στοιχεία μπορεί να τηρούνται μέσω του συστήματος αυτού.

ΑΡΘΡΟ 9 Ακύρωση και ανάκληση της άδειας

1. Η άδεια του εγκεκριμένου αποθηκευτή ακυρώνεται εφόσον διαπιστωθεί ότι η έκδοση της βασίστηκε σε αναληθή ή ανακριβή στοιχεία, χωρίς την συνδρομή των οποίων δεν θα εκδίδετο.

2. Η άδεια του εγκεκριμένου αποθηκευτή ανακαλείται όταν διαπιστώνεται, είτε από τη Τελωνειακή Περιφέρεια, είτε από το Τελωνείο ελέγχου της φορολογικής αποθήκης, ότι εξέλειπαν μερικά ή ολικά οι προϋποθέσεις επί των οποίων βασίστηκε η έκδοση της ή όταν ο εγκεκριμένος αποθηκευτής δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το νόμο και την παρούσα.

Η ανάκληση της άδειας επάγεται έννομα αποτελέσματα από την επομένη της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής στον ενδιαφερόμενο.

3. Σε περίπτωση ακύρωσης ή ανάκλησης της άδειας η Τελωνειακή Αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης, σε συνεννόηση με την Τελωνειακή Περιφέρεια που εξέ-δοσετην άδεια του εγκεκριμένου αποθηκευτή, προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση και είσπραξη των οφειλομένων, κατά περίπτωση, φορών με την κατάπτωση των σχετικών εγγυήσεων, εφαρμοζομένων εφόσον συντρέχει περίπτωση και των διατάξεων του άρθρου 67 του Ν. 2127/1993.

ΑΡΘΡΟ 10

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας οι αριθμ. Δ.422/275/19-3-1993, Δ.632/432/29-4-1993, Φ.479/275/ 19-10-1994 και Φ.594/339/1 -12-1994 αποφάσεις καταργούνται.

2. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσί-ευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1999

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΔΡΥΣ

Συννημμένο: Παράρτημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!