Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1021328 ΕΞ 2022 Απαγορεύσεις και περιορισμοί σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο : 210 6987 443
E-Mail : dtd@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: Ω51Ψ46ΜΠ3Ζ-Β5Π

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1021328 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΘΕΜΑ: Απαγορεύσεις και Περιορισμοί – Καν. (ΕΕ) 2022/394 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία. 

ΣΧΕΤ: Το με αριθμ. πρωτ. ΔΤΔΓ1016528 ΕΞ 2022/4 -3-2022 έγγραφό μας. 

Σας γνωστοποιούμε τον ανωτέρω Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών και τεχνολογιών θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, όπως παρατίθενται στο Παράρτημα IV αυτού (Παράρτημα ΧIV, του Καν (ΕΕ) 833/2014), ανεξαρτήτως αν προέρχονται από την Ένωση ή όχι, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία ή προς χρήση στη Ρωσία. 

Η ανωτέρω απαγόρευση δεν ισχύει για την πώληση, την προμήθεια, τη μεταβίβαση ή την εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών εφόσον προορίζεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, την επείγουσα πρόληψη ή μετριασμό συμβάντος που είναι πιθανό να έχει σοβαρό και σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια ή στο περιβάλλον ή ως αντίδραση σε φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, μπορεί να επιτρέπεται η πώληση, η προμήθεια, η μεταβίβαση ή η εξαγωγή των ανωτέρω αναφερόμενων αγαθών και τεχνολογιών, εφόσον διαπιστώσουν ότι τα εν λόγω αγαθά ή τεχνολογίες προορίζονται για την θαλάσσια ασφάλεια. 

Τα μέτρα που θεσπίζονται με τον εν θέματι Κανονισμό είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα TARIC και συνδεδεμένα με τους κωδικούς εμπορευμάτων του πεδίου εφαρμογής τους κι εμφανίζονται με κωδικό μέτρου CD862 και με τον κάτωθι συμπληρωματικό της θέσης 44-1 της διασάφησης εξαγωγής κωδικό: 

Y815: Εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αφορούν οι απαγορεύσεις που ορίζονται στο άρθρο 3z παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 

Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον κατά τους ελέγχους που διενεργούνται, διαπιστώνεται από τα τελωνειακά παραστατικά ή από τα επισυναπτόμενα σε αυτά έγγραφα ότι τα προς εξαγωγή εμπορεύματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν θέματι Κανονισμού, οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, καλούνται να μην επιτρέπουν την εξαγωγή των εν λόγω εμπορευμάτων και να ειδοποιούν άμεσα τη Δ/νση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, τηλ. 210-3682758, προκειμένου να αποφασιστεί τυχόν δέσμευση των εμπορευμάτων ή άλλες περαιτέρω ενέργειες. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!