Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΑΚΙΟΕ Συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής του ΟΕΕ με στελέχη της ΑΑΔΕ για το My Data

Συνάδελφοι

Τα προβλήματα λειτουργικότητας της εφαρμογής ΜyData και οι έως τώρα επιπτώσεις της λειτουργίας  στην δουλειά μας είναι γνωστά σε όλους.

Με την λειτουργία της πλατφόρμας MyData να θυμίζει «χελώνα στην ανηφόρα» υπάλληλος της ΑΑΔΕ ζήτησε  να συναντήσει  επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για να «συζητηθούν » διάφορα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής.

Το ΟΕΕ έχει συγκροτήσει επιτροπή για θέματα MyData  και έχει συμφωνηθεί η επιτροπή αυτή να συναντάται με τα αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ κάθε μήνα. Ωστόσο για την συνάντηση που ζητήθηκε επιστρατεύτηκε μια άλλη επιτροπή  του ΟΕΕ που ονομάζεται  «Τεχνική Επιτροπή του ΟΕΕ για το MyData » .

Το βασικό πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι η εύρεση μιας οδού διαφυγής από την πίεση που προκαλεί  η προβληματική λειτουργία της εφαρμογής. Προβληματική σε σχέση με όλα όσα είχαν σχεδιάσει και υποσχεθεί οι εμπνευστές της .

Η συζήτηση είχε διάρκεια πέραν των τεσσάρων (4) ωρών. Ως μέτρο σύγκρισης ας σημειωθεί ότι η στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα της ένωσης των δύο Γερμανιών η σχετική  συνεδρίαση είχε διάρκεια μιας ώρας και σαράντα πέντε λεπτών  (1,45).

Κύριο μέλημα όσων ήταν οι επισπεύδοντες της συναντήσεως  υπήρξε  ένα και μοναδικό . Να δειχθεί  ότι το εγχείρημα MyData είναι επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι και κυρίως ότι  είναι ζωντανή.

Όπως μας ενημέρωσαν απασχολήθηκαν με επιμέρους ζητήματα όπως

  • Η υποβολή Μ.Υ.Φ
  • Πότε θα γίνουν οι διαβιβάσεις  στην πλατφόρμα MyData για όσους δεν έχουν διαβιβάσει.
  • Το κόστος εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων από τις εταιρείες πληροφορικής.

Στις προθέσεις και στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ λοιπόν είναι να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος τον μήνα Μάρτιο , να περατωθεί τον Ιούλιο και κατόπιν να κλείσουν και οι υποβολές στην εφαρμογή  MyData . Φυσικά τους διέφυγε η δεν το γνωρίζουν  (;) ότι όταν υποβάλλεις δήλωση και μετά διαπιστώσεις ότι έχεις αποκλίσεις πρέπει να κάνεις διορθώσεις και επανυποβολή. 

Να σημειωθεί ότι δεν ενημερώθηκε η επιτροπή του ΟΕΕ  σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις διαβιβάζουν δεδομένα στην πλατφόρμα  MyData , για ποιές περιόδους διαβιβάζουν και πόσες συνολικά εκτιμώνται  οι υπόχρεες σε διαβίβαση δεδομένων επιχειρήσεις .

Στην ΑΑΔΕ είναι  κατηγορηματικά αντίθετοι στην υποβολή των Μ.Υ.Φ. για την χρήση του 2021 επειδή  αρνούνται οι εταιρείες πληροφορικής να στηρίξουν την εφαρμογή των Μ.Υ.Φ. γιατί  όπως τους έχουν δηλώσει  έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα τους για το MyData. Ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι η ΑΑΔΕ είναι δέσμια των εταιρειών πληροφορικής οι οποίες ενώ έχουν τα εργαλεία για τις υποβολές των Μ.Υ.Φ.  θέλουν , για λόγους που όλοι κατανοούν, να επιβάλλουν την εφαρμογή της πλατφόρμας   My Data της οποίας η λειτουργία σήμερα  παρουσιάζει τεράστια  προβλήματα .

Θεώρησαν  σωστό τα στελέχη της ΑΑΔΕ να “βοηθήσουν” όσους  δεν έχουν κάνει υποβολές MyData μέχρι σήμερα  και για τον λόγο αυτό θα  δημιουργήσουν ένα excel προκειμένου οι συνάδελφοι να  το συμπληρώσουν ώστε να γίνουν οι  αναγκαίες υποβολές. Φυσικά τα στελέχη της ΑΑΔΕ ξέχασαν τα αυτονόητα  :  πρώτο  για να συμπληρωθεί το excel σε μια επιχείρηση που έχει όγκο παραστατικών υπάρχουν δυσκολίες , δεύτερο ποιός θα  πληρώσει τον συνάδελφο για την εργασία αυτή και τρίτο  που θα βρεθεί ο αναγκαίος  χρόνος για την συμπλήρωση του excel.

Το κόστος εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων που απαιτούν οι εταιρείες πληροφορικής ανέλαβαν να το συζητήσουν οι εκπρόσωποι της ΑΑΔΕ με τον ΣΕΠΕ (σύνδεσμος  εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών Ελλάδος ) . Αυτό από μόνο του γεννά εύλογα   ερωτήματα και πολλές σκέψεις για το τι συμβαίνει στον χώρο μας και ποιο ρόλο παίζουν κάποιοι.

Αποφάσισαν (?)  την ερχομένη Παρασκευή (18/2) να γίνει συνάντηση των στελεχών της ΑΑΔΕ με τον ΣΕΠΕ ενώ η Τεχνική Επιτροπή  του ΟΕΕ θα ενημερώσει του συνάδελφους της επιτροπής του ΟΕΕ για τα θέματα του επαγγέλματος του λογιστή   , ενώ την Δευτέρα (21/2) θα γίνει κοινή σύσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ της Τεχνική Επιτροπής του ΟΕΕ και του ΣΕΠΕ.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω  καλόπιστα νομίζουμε ότι  προκύπτουν οι απορίες , όπως :

Είναι ντροπή για την ΑΑΔΕ, να Πει ευθέως και δημόσια ότι υπάρχουν  τεχνικά προβλήματα  και ότι αντιμετωπίζει   αδιέξοδα στο φαραωνικό αυτό έργο παρά  επιζητεί  με μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής  την ταλαιπωρία των συνάδελφων  ώστε να δικαιολογηθεί πως  δεν έχει βαλτώσει  το πολυδιαφημισμένο έργο της;

Πως είναι δυνατόν το ΟΕΕ να έχει συγκροτήσει δύο επιτροπές με παρόμοιο  και επικαλυπτόμενο αντικείμενο  και επιπλέον μία εξ αυτών  και σε πλήρη άγνοια της άλλης να συζητά τέτοιας  σπουδαιότητας ζητήματα με ένα υπάλληλο της ΑΑΔΕ  και όχι με την ηγεσία της.

Γιατί δεν απαιτήθηκε η παρουσία του διοικητή της ΑΑΔΕ ώστε να γίνει γνώστης από τους εκπροσώπους του ΟΕΕ , όλων των δυσκολιών και των προβλημάτων που εμφανίζει σήμερα το έργο MyData  ? Δεν έχει ευθύνη το ΟΕΕ όταν συγκροτεί  επιτροπές  που δουλεύουν διαφορετικά για το ίδιο θέμα και όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ‘ότι στις επιτροπές του συμμετέχουν  άνθρωποι  που μάλλον θυσιάζονται για την εξυπηρέτηση των εταιρειών πληροφορικής και δεν εργάζονται για το συμφέρον του συνόλου των συναδέλφων οικονομολόγων και λογιστών , καθώς και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους .

Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Εκ/πος Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!