Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Χαιρετισμός Σταϊκούρα στην παρουσίαση της έρευνας του ΕΕΑ για τις επιπτώσεις της Covid στις ΜΜΕ

Υπουργείο Οικονομικών

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην παρουσίαση της έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας»

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση στην οποία παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».

Πανδημία η οποία ανέδειξε την ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης της βιωσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού κόσμου, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Τεχνολογία που συνέβαλε ουσιαστικά στη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στην άμβλυνση των οικονομικών και παραγωγικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Όπως σημειώνεται στην παρούσα έρευνα, αλλά και σε πλήθος άλλων ερευνών, οι επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει στην τεχνολογία και την καινοτομία τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, και τελικά αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές στην υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της.

Κυρίες και Κύριοι,

Μετά από, σχεδόν, δύο χρόνια απαιτητικού «αγώνα» με την πανδημία και τις πολυσύνθετες, πολυπαραγοντικές επιδράσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, καταφέραμε να καλύψουμε εν πολλοίς τις απώλειες του 2020, δημιουργώντας ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Λάβαμε πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα – το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020-2022, είναι το 4ο μεγαλύτερο παγκοσμίως –, ενώ παράλληλα σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί – κατά την ίδια περίοδο – για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό απλώσαμε ευρύ «δίχτυ» προστασίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, καταφέρνοντας να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, το αποτύπωμα αυτού του εξωγενούς, συμμετρικού σοκ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να παραμείνουν «ζωντανές».

Στηρίξαμε ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως σημειώνεται και στην έρευνα, λόγω του μεγέθους και της ιδιοκτησιακής τους δομής, είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ευάλωτες σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ειδικότερα, λάβαμε μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, είναι:

1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή.

2ον. Τα προγράμματα επιδότησης δόσεων δανείων, «ΓΕΦΥΡΑ Ι» και «ΓΕΦΥΡΑ ΙI».

3ον. Τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Από αυτά και μόνο τα 3 εργαλεία κυβερνητικής πολιτικής, που απευθύνονται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δόθηκαν σχεδόν 17 δισ. ευρώ.

4ον. Η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων πληττόμενων επιχειρήσεων.

5ον. Η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για πληττόμενες επιχειρήσεις.

6ον. Η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας.

7ον. Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

8ον. Η δυνατότητα ένταξης των εργαζομένων σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

9ον. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

10ον. Η μείωση, ή ακόμα και ο μηδενισμός, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.

11ον. Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών.

12ον. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε νέα μέτρα στήριξης, για τον Ιανουάριο 2022, αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αντιδρούμε άμεσα στις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν, και παρεμβαίνουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα τα προαναφερθέντα συνέβαλαν ουσιαστικά, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντέξουν, και ταυτόχρονα να επανεκκινήσουν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία.

Και τα κατάφεραν, όπως αποτυπώνεται στον κύκλο εργασιών τους, ο οποίος επέστρεψε ή και υπερέβη σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα του 2019, και στους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής.

Παράλληλα, και οι ίδιες οι επιχειρήσεις ανέλαβαν δράση κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιδεικνύοντας διορατικότητα και προσαρμοστικότητα στα νέα τεχνολογικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν.

Η ίδια η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Είναι πλέον σαφές ότι η ψηφιακή ωριμότητα λειτούργησε ως ανάχωμα στις συνέπειες της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις που είχαν ήδη υιοθετήσει ψηφιακά εργαλεία πριν από την έναρξη της πανδημίας, κατάφεραν να ανακάμψουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Κάτι που αποτυπώνεται και στην παρούσα έρευνα.

Σύμφωνα με αυτή, η πλειοψηφία των ανθεκτικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξελίξεις, και μάλιστα το 85% αυτών υιοθετεί ή/και προκαλεί τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου τους.

Επιπρόσθετα, στην έρευνα τονίζεται ότι συνολικά η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αναπτυξιακές στρατηγικές απαιτούν την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής.

Εντούτοις, και παρά τα προφανή οφέλη της υιοθέτησης των σύγχρονων τεχνολογιών, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας, στοιχείο που αποτελεί εύρημα και άλλων μελετών.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, προωθεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και της οικονομίας, συμβάλλοντας άμεσα ή έμμεσα στην προώθηση της ψηφιοποίησης και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, υλοποιούμε ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και έργα που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για τις επιχειρήσεις, καθιστούν τη σχέση τους με τη Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική, επιταχύνουν την ψηφιακή ωριμότητά τους, βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας τες πιο ανθεκτικές σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα βασικά επιτεύγματα ψηφιακής διακυβέρνησης στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι τα εξής:

1ον. Δημιουργήσαμε πρόσθετες πλατφόρμες ειδικά για την υλοποίηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως η πλατφόρμα “myBusinessSupport” για τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού κτλ.

2ον. Προωθήσαμε την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας “myData” της ΑΑΔΕ, για την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

3ον. Επεκτείναμε τη χρήση διασυνδεδεμένων online ταμειακών μηχανών.

4ον. Παρείχαμε και παρέχουμε φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

5ον. Προωθήσαμε και προωθούμε την ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας.

6ον. Αναβαθμίσαμε το Taxisnet.

7ον. Υλοποιήσαμε τα προγράμματα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, «ΓΕΦΥΡΑ» Ι και ΙΙ, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

8ον. Λειτουργούμε τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για τη διευθέτηση όλων των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

9ον. Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται δαπάνες των περισσότερων φορέων του Δημοσίου με e-δικαιολογητικά, χάρη στην εφαρμογή «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών».

10ον. Εκδίδονται ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, επιτυγχάνοντας μείωση στη διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της αποπληρωμής των ηλεκτρονικών τιμολογίων για Δημόσιες Συμβάσεις και ενιαίες προδιαγραφές ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον ουσιαστικό τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αντιστοιχίσει το 22% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ψηφιακούς στόχους, όπως είναι η συνδεσιμότητα πολιτών, επιχειρήσεων και Κράτους, ο περαιτέρω ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, καθώς και των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών κινήτρων για δαπάνες που αφορούν την ψηφιοποίηση.

Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων της ψηφιακής ένταξης, της επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, της ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στις ΜμΕ.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο περιλαμβάνει διακριτό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι πόροι θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επιλέξιμων επιχειρηματικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Το άλμα στη ψηφιακή εποχή είναι γεγονός.

Η πανδημία απλά αποτέλεσε τον τεχνολογικό επιταχυντή της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι μπροστά μας, μετά και από την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε.

Είναι καθοριστικό να διεκδικήσουμε το αναπτυξιακό μέλλον που μας αξίζει.

Ένα μέλλον που να εξασφαλίζει την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και υγιούς ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Μιας υγιούς ανάπτυξης, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Με στόχο μια Ελλάδα ψηφιακή, δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!