Το ΙΚΑ αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του
ΙΚΑ
Δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου ξεκίνησε το ΙΚΑ, με στόχο την πρόσληψη συμβούλου για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ταμείου. Το ίδρυμα, σκοπεύει να προχωρήσει στη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης με Σύμβουλο - Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης Ακινήτων διάρκειας ενός έτους και προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με στόχο την εκπόνηση μελετών για την αξιοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ακινήτων, τη χάραξη νέας στεγαστικής πολιτικής και την εξέταση πιθανών επενδυτικών σεναρίων. Το έργο του Συμβούλου πρέπει να διεκπεραιωθεί σε τέσσερα ανεξάρτητα στάδια. Στο πρώτο, θα γίνει η αξιολόγηση του επενδυτικού προφίλ των προς αξιοποίηση ακινήτων. Στο δεύτερο στάδιο θα προβλέπεται σύνταξη των τεχνικών κειμένων για την προκήρυξη των διαγωνισμών.
Στο τρίτο στάδιο θα γίνει η επιλογή αναδόχου και σύναψη της τελικής σύμβασης συνεργασίας, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο, θα εκπονηθούν δύο ανεξάρτητες μελέτες. Η πρώτη θα αφορά στον έλεγχο της καταλληλότερης μεθόδου στέγασης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ η δεύτερη, θα διερευνά την ωφελιμότητα σύστασης Εταιρείας Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΕΑΠ).
Σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, κύριος στρατηγικός στόχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι η στέγαση των υπηρεσιών του σε ιδιόκτητα κτίρια, τα οποία και ανεγείρει κυρίως σε ιδιόκτητα οικόπεδα, με διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποτελεί έναν εν δυνάμει επενδυτή ακίνητης περιουσίας αφού έχει στην κατοχή του 215 ακίνητα κάθε είδους, τα περισσότερα όμως από τα οποία είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε δεν είναι «ώριμα» προς άμεση αξιοποίηση εξαιτίας ειδικών τεχνικών ή νομικών χαρακτηριστικών. Επί παραδείγματι, υπάρχουν ακίνητα που απαιτούν δυσανάλογα υψηλό κόστος αποκατάστασης και αξιοποίησης ή ακίνητα με χρονίζοντα νομικά προβλήματα.
Ωστόσο οι αυξημένες και διαρκείς στεγαστικές ανάγκες του Ιδρύματος προϋποθέτουν την άμεση στέγαση των υπηρεσιών με σκοπό την γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των δικαιούχων και ως εκ τούτου πολλές φορές επιλέγεται η λύση της μίσθωσης.
Σύμφωνα με την πρόταση για αξιοποίηση, που δεν είναι δεσμευτική για τον ανάδοχο του έργου, υπάρχουν 4 ομάδες ακινήτων.
Α ΟΜΑΔΑ
1. Οικόπεδα Ερυθραίας-Θέση Καστρί (οδός Αγίων Σαράντα), ανταλλαγή
2. Οικόπεδο ΚΑΤ Κηφισιάς (οδός Λεωφόρος Αθηνών), ανταλλαγή
3. Οικόπεδα περιοχή Παλήγιαννη Κηφισιάς (οδοί: Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη, Θήρας), ανταλλαγή
4. Οικόπεδο Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 453), ανταλλαγή
Β ΟΜΑΔΑ
5. Κεντρικό Οικόπεδο Πειραιά (οδοί: Ε. Αντιστάσεως, Φίλωνος, Κ.
Δημητρίου), ιδιόχρηση
6. Ακίνητο Σταθμός Λαρίσης (οδός Φιλαδέλφειας 4), ιδιόχρηση
Γ ΟΜΑΔΑ
7. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός Πανεπιστήμιου 46), μακροχρόνια εκμίσθωση
8. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός Βουλής 6), μακροχρόνια εκμίσθωση
9. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός Αξαρλιάν 7), μακροχρόνια εκμίσθωση
10. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός Πειραιώς 64), συνεκμετάλλευση
11. Αποθήκες Ρέντη (οδός Πειραιώς 167), συνεκμετάλλευση
Δ ΟΜΑΔΑ
12. Οικόπεδα Κέντρο Αθήνας (οδοί: Σουλίου & Μπενάκη),
13. διάφορα διατηρητέα,
14. Ακίνητο Πειραιάς (οδοί: Παπαστράτου, Δαφνίου, Γραβιάς), όλα αυτά μόνο για αξιοποίηση.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι άμεσες στεγαστικές ανάγκες του Ιδρύματος (ομάδα Α-Ανταλλαγές), όσο και να προκύψουν έσοδα για την χρηματοδότηση του υφιστάμενου οικοδομικού προγράμματος του Ιδρύματος (ομάδα Δ-Εκποιήσεις).
Στην ομάδα Β έχουν ενταχθεί ακίνητα που προτείνονται από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ για ιδιόχρηση, αλλά η διαδικασία ανάπτυξής τους (κτίσιμο ή ανακαίνιση) δεν μπορεί να ξεκινήσει λόγο ειδικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η άρση των τυχόν νομικών, πολεοδομικών ή άλλων προβλημάτων των ακινήτων αυτής της ομάδας, αλλά και των λοιπών ομάδων θεωρείται καθοριστικός και προαπαιτούμενος παράγοντας για την αξιοποίησή τους. Ο Σύμβουλος οφείλει να μεριμνήσει και να συνδράμει προς αυτό, εκτελώντας όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες που απαιτούνται μέχρι και την πλήρη ωρίμανση των ακινήτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της ομάδας Β.
Στην ομάδα Γ’ προτείνεται η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιαίτερου εμπορικού προφίλ με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή ακόμη και της συνεκμετάλλευσης. Ειδικά για την περίπτωση του ακινήτου στην Πειραιώς 64 προτείνεται να ελεγχθεί ακόμη και η περίπτωση της πώλησης και άμεσης μίσθωσης πίσω από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (sale and lease back) με ταυτόχρονη ανάληψη των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου από τον νέο ιδιοκτήτη.
Κάθε ακίνητο θα συνοδεύεται από μία σύντομη, αλλά ουσιαστική περιγραφή των φυσικών, τεχνικών και νομικών του στοιχείων ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν εξαρχής τα απαραίτητα δεδομένα για την κατάρτιση της προσφοράς τους.
Σημειώνεται επίσης ότι οι προτάσεις αξιοποίησης που αναφέρονται στο Πίνακα δεν είναι δεσμευτικές αλλά σε κάθε περίπτωση ο Ανάδοχος οφείλει να τις αξιολογήσει και να τις συγκρίνει με όλες τις εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των ΣΔΙΤ ή άλλων που δεν αναφέρονται ρητά, με τελικό σκοπό την πρόκριση της συμφερότερης και πιο βιώσιμης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λύσης.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!