Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Δ.15/Δ’/62139/2021 Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας των πυρκαγιών του Ιουλίου/Αυγούστου 2021.

Αριθμ. Δ.15/Δ’/62139

ΦΕΚ B’ 3956/27.08.2021

Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας των πυρκαγιών του Ιουλίου/Αυγούστου 2021.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.08.2021 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις» (Α’ 143) και ιδιαιτέρως της παρ. 12.

2. Το άρθρο 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98) όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/ 2019 (Α’ 133).

3. Τις διατάξεις του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143), και ιδίως τις διατάξεις της περ. ιβ του άρθρου 20.

4. Τις διατάξεις του ν. 4651/2019 «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2020» (Α’ 209).

5. Τις διατάξεις του π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145).

6. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168).

7. Τις διατάξεις του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), όπως ισχύει.

8. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

9. Τις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123).

10. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

11. Την υπό στοιχεία Υ70/30.10.2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 4805).

12. Την υπό στοιχεία οικ.32081/Δ1.10120/06.08.2020 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου» (Β’ 3314).

13. Την υπό στοιχεία οικ.60622/17.08.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021» (Β’ 3816).

14. Το υπ’ αρ. 61618/23.08.2021 εισηγητικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάσει της περ. ε’ της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4484/2017 (Α’ 110).

15. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκύπτει πρόσθετη δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, καθώς αναφέρεται σε διατάξεις διαδικαστικού χαρακτήρα, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας

Η διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως εάν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021, σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βάσει των παρ. 1, 4, 7 και 8 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.08.2021 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), ορίζεται ως εξής:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας προσδιορίζονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβάλλονται για τις αντίστοιχες μισθολογικές περιόδους.

2. Για κάθε μηνιαία μισθολογική περίοδο, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, υποβάλλεται ΑΠΔ, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

3. Για τους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση:

α. για το χρονικό διάστημα απασχόλησης έως την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία της πραγματικής τους απασχόλησης.

β. για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ της ίδιας μισθολογικής περιόδου, τα στοιχεία του μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας.

Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων των ΑΠΔ γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην οικεία ΑΠΔ, η οποία δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 03.08.2021.

4. Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις εργοδότες καταβάλλουν αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας, σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 4 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.08.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), τα ποσά των αποδοχών αυτών που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις εργοδότες, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

5. Σε περίπτωση που εντός της ίδιας μισθολογικής περιόδου οι επιχειρήσεις εργοδότες διακόπτουν την αναστολή σύμβασης εργασίας εργαζομένου, ο εργαζόμενος παρέχει εργασία και στη συνέχεια εκ νέου θέτουν τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τα ποσά των αποδοχών που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις εργοδότες για το διάστημα παροχής εργασίας, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

6. Tο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ βάσει της παρ. 3β του παρόντος άρθρου καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

7. α. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και στα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας προσδιορίζονται μέσω των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών που υποβάλλονται για τις αντίστοιχες μισθολογικές περιόδους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις, για κάθε μισθολογική περίοδο, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων.

β. Ι. Για το χρονικό διάστημα απασχόλησης έως την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης, καταχωρίζονται στην αναλυτική κατάσταση εισφορών τα στοιχεία της πραγματικής τους απασχόλησης.

ΙΙ. Για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καταχωρίζονται στην αναλυτική κατάσταση εισφορών της ίδιας μισθολογικής περιόδου, τα στοιχεία του μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας.

Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών γίνεται με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας των ανωτέρω φορέων.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην οικεία αναλυτική κατάσταση εισφορών, η οποία δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 03.08.2021.

γ. Τα αναφερόμενα στις παρ. 4 και 5 του παρόντος άρθρου έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους φορείς της παρούσας παραγράφου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις.

δ. Από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταχωρίζονται στις αναλυτικές καταστάσεις εισφορών σύμφωνα με την περ.

β. ΙΙ της παρούσας παραγράφου.

8. α. Για τον e-ΕΦΚΑ, κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται στις παρ. 3, 4 και 5 της παρούσας και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

β. Για τους φορείς της παρ. 7, κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Οι ανωτέρω φορείς συγκεντρώνουν μέσω της επεξεργασίας των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών και αποστέλλουν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

9. α. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ για τον e-ΕΦΚΑ διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και με συγκριτικά στοιχεία απασχόλησης προηγούμενων μηνών και ιστορικά στοιχεία λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται με τις οποίες βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής.

β. Για τους φορείς της παρ. 7 που δεν συνδέονται με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στους ανωτέρω φορείς.

Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις αναλυτικές καταστάσεις εισφορών προς τους φορείς της παρ. 7 διασταυρώνονται με τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ του e-ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν προηγουμένως διασταυρωθεί με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και με συγκριτικά στοιχεία απασχόλησης προηγούμενων μηνών και ιστορικά στοιχεία λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται με τις οποίες βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, και όπου απαιτείται εκδίδονται και επιδίδονται από τους ανωτέρω φορείς οι προβλεπόμενες πράξεις επιβολής εισφορών και βεβαιώσεις οφειλής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

10. Τυχόν υποβληθείσες ΑΠΔ και αναλυτικές καταστάσεις εισφορών που αφορούν σε μισθολογικές περιόδους για τις οποίες ο εργαζόμενος εμπίπτει στην παρ. 1 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.08.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143) τροποποιούνται ώστε να απεικονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους.

Τυχόν ποσά ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου, που έχουν καταβληθεί από την επιχείρηση εργοδότη, και αφορούν στις ανωτέρω μισθολογικές περιόδους, παραμένουν ως πιστωτικό υπόλοιπο στον e-ΕΦΚΑ και στους φορείς της παρ. 7 και συμψηφίζονται με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μισθολογικών περιόδων.

11. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει ότι οι επιχειρήσεις εργοδότες δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.08.2021 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές επιστρέφονται από τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς ασφάλισης στο Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις εργοδότες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις ασφαλιστικές εισφορές επιβαρυνόμενες με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Άρθρο 2

Διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας

Η διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως εάν υπέστησαν υλικές ζημίες ή όχι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου/ Αυγούστου 2021, σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από τις 3.8.2021 μέχρι και τις 13.8.2021, ημερομηνία δημοσίευσης της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), βάσει των παρ. 5 και 8 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), ορίζεται ως εξής:

1. α. Για τον e-ΕΦΚΑ, για κάθε μηνιαία μισθολογική περίοδο παράγεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ, αυτοτελής ΑΠΔ με βάση τα πληροφοριακά συστήματα και τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των λοιπών συναρμόδιων φορέων, και χωρίς υποχρέωση καμίας περαιτέρω σχετικής ενέργειας εκ μέρους των επιχειρήσεων εργοδοτών.

β. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη), υπολογιζόμενων επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 5 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), και για 25 ημερομίσθια ασφάλισης κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίως, με το ίδιο πακέτο κάλυψης βάσει του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους κατά το χρόνο λύσης με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

γ. Ως τελική ημερομηνία παραγωγής των οικείων ΑΠΔ και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται η 31.12.2021.

2. α. Για τις περιπτώσεις που προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και στα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, παράγεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτοτελής αναλυτική κατάσταση εισφορών με βάση τα πληροφοριακά συστήματα και τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των λοιπών συναρμόδιων φορέων, και χωρίς υποχρέωση καμίας περαιτέρω σχετικής ενέργειας εκ μέρους των επιχειρήσεων εργοδοτών.

β. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου), υπολογιζόμενων επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 5 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), για 25 ημερομίσθια ασφάλισης κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίως, σύμφωνα με τους κωδικούς κάλυψης που ίσχυαν για τους εν λόγω ασφαλισμένους κατά το χρόνο λύσης με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

γ. Ως τελική ημερομηνία παραγωγής των οικείων αναλυτικών καταστάσεων εισφορών και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται η 31.12.2021.

3. Τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό προσδιορίζονται βάσει των υποβληθεισών από το

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΑΠΔ και αναλυτικών καταστάσεων εισφορών.

4. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει ότι οι ασφαλισμένοι δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου δέκατου έβδομου της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 143), οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές επιστρέφονται από τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς στο Ελληνικό Δημόσιο.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2021

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!