Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση, λένε πρωθυπουργός, αξιωματική αντιπολίτευση και παραγωγικές δυνάμεις

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's.

«Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση, μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη του άτυπου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Την υποβάθμιση επέκρινε επίσημα και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εκπροσώπου της κ.Γιάννη Μιχελάκη, ενώ παράγοντες της αγοράς (τραπεζίτες, βιομήχανοι, τουριστικοί επιχειρηματίες) μιλούν για προφανείς πολιτικές και κερδοσκοπικές σκοπιμότητες πίσω από την υποβάθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί μια πολύ βαριά κληρονομιά. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «το κλίμα στις αγορές, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, όπως και αυτές τις μέρες, δεν είναι θετικό. Όχι απέναντί μας, αλλά γενικότερα, έχουν αναδειχθεί δυσκολίες και σε άλλες χώρες, ευρύτερα στην Ευρωζώνη. Το είχαμε βεβαίως πει από την αρχή αυτό, τις πρώτες μέρες, όταν πέρσι ξέσπασε η κρίση, ότι το θέμα είναι μεν και ελληνικό, αλλά βεβαίως και της Ευρωζώνης, όπως και του τρόπου λειτουργίας των αγορών και είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη πιο ουσιαστικής παρέμβασης».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης αναφερόμενος στην Σύνοδο της 25ης Μαρτίου: «Εάν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις».

Αλλά από την άλλη μεριά, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».

«Το χρέος, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν είναι πιο διαχειρίσιμο θα είναι υπαρκτό και πολύ υψηλό. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μείωση των μισθών ή των συντάξεων, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο, ένα κρατικό σύστημα, μια δομή που δεν είναι παραγωγική, που είναι αδιαφανής, όπου υπάρχει ανομία, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Και αυτό βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο το λύνεις μόνο με νόμους. Αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε μπροστά μας αλλά βεβαίως και την ευκαιρία που έχουμε, γιατί υπάρχουν πολλά περιθώρια, αν αυτά τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Επειδή μπορεί να δούμε αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού, εμείς θα επιμείνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Θα δεχθούμε ως μόνη λύση, μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». «Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση, ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας]» είπε αναφερόμενος σε επιμήκυνση, επιτόκια και πρόσβαση στα κονδύλια του Μηχανισμού Στήριξης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ   και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που πλήττονται από τις αγορές», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!