Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες
Φορολογική δικαιοσύνη με επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων αλλά και ποινές φυλάκισης για τους συστηματικούς φοροφυγάδες, προβλέπει το φορολογικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθές στη Βουλή.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το αυτόφωρο θα εφαρμόζεται αυτόματα για τις κακουργηματικές πράξεις, ενώ για τα πλημμελήματα θα παρέχεται η δυνατότητα στους φοροφυγάδες να συμβιβασθούν με τις ελεγκτικές αρχές. Ειδικότερα η ποινική δίωξη θα ασκείται αυτεπάγγελτα και η μηνυτήρια αναφορά θα υποβάλλεται:
1. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για φοροδιαφυγή:
– ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων από το πρώτο ευρώ και έως 75.000 ευρώ εφόσον ο έλεγχος διενεργηθεί με εντολή ελέγχου του υπουργού Οικονομικών.
– Φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο οικονομικός εισαγγελέας παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης.
– Για μη καταβολή ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.
– Για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων άνω των 150.000 ευρώ
– Για μη έκδοση περισσότερων των 10 αποδείξεων ή μιας απόδειξης που η αξίας της υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
2. Μέσα σε ένα μήνα εάν δεν υπάρξει διοικητική επίλυση της διαφοράς για φοροδιαφυγή:
– ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων μέχρι 75.000 ευρώ εφόσον ο έλεγχος δεν έχει διαταχθεί από τον υπουργό Οικονομικών.
– Για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων έως 150.000 ευρώ.
– Μη έκδοση αποδείξεων που δεν υπερβαίνουν τις 10 ή μιας απόδειξης που η αξία της δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων φοροδιαφυγής, αν το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει ποσά ίσα ή μεγαλύτερα για αυτά τα οποία διώκεται ο ελεγχόμενος.
Παράλληλα, ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών. Όποιος δεν καταβάλλει τα χρέη του προς το Δημόσιο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
– Εως ένα έτος για βεβαιωμένο ή ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 5.000 ευρώ.
– Εξι τουλάχιστον μηνών για χρέος άνω των 10.000 ευρώ.
– Ενός τουλάχιστον έτους εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
– Τριών τουλάχιστον ετών για οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι και τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση 20 μηνών για χρέος μέχρι 150.000 ευρώ ή πέντε ετών για χρέος άνω των 150.000 ευρώ. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
Η ποινή κάθειρξης για κακουργηματικές πράξεις φθάνουν τα 20 χρόνια από 10 που είναι σήμερα. Δηλαδή η μη καταβολή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ και η μη απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων άνω των 75.000 ευρώ επισείουν ποινές κάθειρξης 20 ετών.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!