Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Σπανάκης Διεύρυνση χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και σε ιδιώτες μη επαγγελματίες

Αθήνα, 28 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου

Τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και σε ιδιώτες μη επαγγελματίες για την ενίσχυση της αγοράς, ζητάει ο Βουλευτής Β. Σπανάκης

Τη διεύρυνση των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και σε ιδιώτες μη επαγγελματίες, η οποία θα ωφελήσει πολλαπλά την Ελληνική Οικονομία, ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

«Σε μία περίοδο που πρέπει να ενισχυθεί η αγορά, η συγκεκριμένη διεύρυνση θα επιφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής για την απόκτηση και χρήση πραγμάτων, όπως για παράδειγμα αυτοκινήτων, από ιδιώτες μη επαγγελματίες», αναφέρει ο κ. Σπανάκης και ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ως μισθωτές οι ιδιώτες μη επαγγελματίες, καθώς και ποια περαιτέρω κίνητρα σκοπεύουν να θεσπίσουν σε περίπτωση διεύρυνσης των χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
  • τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Διεύρυνση χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και σε ιδιώτες μη επαγγελματίες»

Κύριοι Υπουργοί,

Η διεύρυνση των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και σε ιδιώτες μη επαγγελματίες θα ωφελήσει πολλαπλά την Ελληνική Οικονομία.

Σε μία περίοδο που πρέπει να ενισχυθεί η αγορά, η συγκεκριμένη διεύρυνση θα επιφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής για την απόκτηση και χρήση πραγμάτων, όπως για παράδειγμα αυτοκινήτων, από ιδιώτες.

Το μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 1665/1986 όπως ισχύει) περιορίζει τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και αποκλείει τη δυνατότητα σύναψης τέτοιων μισθώσεων από ιδιώτες, π.χ. μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους κ.α.

Η διεύρυνση λοιπόν του λεγάμενου leasing για την απόκτηση διαφόρων πραγμάτων επιφέρει πολλαπλά οφέλη.

Για παράδειγμα η απόκτηση αυτοκινήτου μέσω leasing έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη, όπως τη μείωση των ρύπων, τη διασφάλιση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας από τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, τη διασφάλιση πληρωμής των ασφαλίστρων από τις εν λόγω εταιρείες, την τακτική παρακολούθηση των service σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση ατυχημάτων και σε ταυτόχρονη μείωση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και πολλά άλλα.

Επειδή μέχρι σήμερα η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που δεν διαθέτει leasing σε ιδιώτες μη επαγγελματίες, την ίδια ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη κάτι τέτοιο έχει αναπτυχθεί.

Επειδή, η διεύρυνση των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και στους ιδιώτες μη επαγγελματίες θα επιφέρει μόνο οφέλη στην Ελληνική οικονομία.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) ως μισθωτές οι ιδιώτες μη επαγγελματίες;
  2. Ποια περαιτέρω κίνητρα σκοπεύετε να θεσπίσετε σε περίπτωση διεύρυνσης των χρηματοδοτικών μισθώσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!