Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Δ.15/Γ/26124/2021 Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4781/2021 (Α’ 31) για την οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, για τη ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙKΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
TMHMA ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΚΑΙ ΝΠΔΔ (Β΄)
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (Γ΄)
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΙΣΦΟΡΩΝ (Δ΄)
Διεύθυνση: Σταδίου 29, 105 59
Πληροφορίες: Σ. Γιωτάκου
(ασφάλιση Δημοσίου)
Ε. Κουτσιμπού
(ασφάλιση μη μισθωτών)
Ε.Ράπτη
(θέματα εισφορών)
Τηλέφωνο: 213 1516 783
: 213 1516 788
: 2131516 814
Ηλ. Ταχ.:stgiotakou@ypakp.gr
:ekoutsimpou@ypakp.gr
:erapti@ypakp.gr

Α.Δ.Α.: ΨΦΦ646ΜΤΛΚ-ΟΑΙ

Αθήνα, 29 /4/2021

Αριθ. Πρωτ. : Δ.15/Γ/ 26124 /

ΠΡΟΣ: e-ΕΦΚΑ
1. Γραφείο Διοικητή
2. Γενική Διεύθυνση Εισφορών
Σατωβριάνδου 18, Τ.Κ. 10432, Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4781/2021 (Α’ 31) για την οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, για τη ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις»

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 48, 147, 329, 355, 363, 373, 381, 389, 405, 422, 429, 449, 450, 451 και 478 του νόμου 4781/2021 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ρύθμιση θεμάτων διεθνούς ανάπτυξης συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις», ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έλαβε αριθμό ΦΕΚ 31/Α/28-2-2021.

Ειδικότερα, επί των ανωτέρω διατάξεων που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

ΑΡΘΡΟ 48

«Εισαγωγή και φοίτηση στη Διπλωματική Ακαδημία»

Στην παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, προβλέπεται η υπαγωγή στην ασφάλιση και η καταβολή των αναλογουσών εισφορών των σπουδαστών της Διπλωματικής Ακαδημίας, στους οποίους εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι διατάξεις του Β’ και Γ’ Μέρους του Υπαλληλικού Κώδικα και λογίζονται ως δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με όλα τα σχετικά καθήκοντα, περιορισμούς και δικαιώματα. Ο χρόνος φοίτησής τους συνεπώς στη Διπλωματική Ακαδημία είναι συντάξιμος, καθώς και ο χρόνος φοίτησης στο κέντρο Διπλωματικών Σπουδών, για το διάστημα που αυτό λειτούργησε, πριν από τη σύσταση της Διπλωματικής Ακαδημίας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι πρόκειται για υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και συνεπώς εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ. 2 του ν. 3865/2010, σύμφωνα με τις οποίες οι διοριζόμενοι από 01.01.2011 και εφεξής στο δημόσιο, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρ. ΙΚΑΕΤΑΜ (ή του πρ. ΕΤΑΑ λόγω ιδιότητας), εκτός κι αν έχουν προϋπηρεσία έως 31.12.2010 στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ κλπ, οπότε και υπάγονται στην ασφάλιση του πρ. Δημοσίου (Π.Δ. 169/2007).

ΑΡΘΡΟ 147

«Σώμα πιστοποιημένων μεταφραστών»

Στο β΄ εδάφιο της περίπτωσης βε’ της παρ.3 του εν λόγω άρθρου ορίζεται ότι οι πιστοποιημένοι μεταφραστές ασφαλίζονται με βάση τις διατάξεις περί μη μισθωτών και διέπονται από αυτές και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φέρει ευθύνη για την ασφαλιστική κάλυψη των πιστοποιημένων μεταφραστών.

ΑΡΘΡΟ 329

«Αποσπάσεις»

Στην παρ. 8 προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί για μία ακόμη πενταετία, σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι αποδέχονται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε Διεθνή Οργανισμό, του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα. Οι ως άνω υπάλληλοι αμείβονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Διεθνή Οργανισμό, ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών θεωρείται συντάξιμη υπηρεσία και οφείλουν να καλύπτουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επισημαίνουμε, ότι προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διάταξη νόμου, η οποία ρυθμίζει τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μέσω του αναλογιστικού ισοδύναμου, όσων λαμβάνουν άδειες άνευ αποδοχών για κατάληψη θέσης στην Ε.Ε. και με την προϋπόθεση βέβαια ότι ασφαλίζονται στον Οργανισμό στον οποίο υπηρετούν ή στο αλλοδαπό σύστημα ασφάλισης.

ΑΡΘΡΑ 355, 363, 373, 381, 389, 405

Αποχώρηση από την Υπηρεσία

Στις ανωτέρω κοινοποιούμενες διατάξεις, προβλέπεται η αποχώρηση από την υπηρεσία, είτε λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας – σύμφωνα και με τα γενικά ισχύοντα στον υπαλληλικό κώδικα – είτε λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας και πραγματοποίησης 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας ή του 67ου έτους και όχι πέραν αυτού, εφόσον κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους, δεν έχει συμπληρωθεί και η εν λόγω 35ετής υπηρεσία, στις ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων:

  • υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου (αρ. 355)
  • υπάλληλοι που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (αρ. 363)
  • υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων (αρ. 373)
  • υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (αρ. 381)
  • υπάλληλοι του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (αρ. 389)
  • υπάλληλοι όλων των κατηγοριών – αυτοδίκαιη απόλυση (αρ. 405)

Οι εν λόγω διατάξεις, είναι υπηρεσιακής φύσης και ρυθμίζουν θέματα που έχουν σχέση με τη λύση της υπαλληλικής σχέσης και όχι θέματα που αφορούν στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζουν τα ισχύοντα με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΑΡΘΡΟ 422

«Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου»

Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις παρ. 3, 4, 5 και 6, στις θέσεις που προβλέπονται στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας, προσλαμβάνονται υπάλληλοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας όπου εδρεύει η συγκεκριμένη αρχή, είτε Έλληνες, είτε αλλοδαποί.

Στην παρ. 7, προβλέπεται η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, να υπαχθούν με αίτησή τους στον e-ΕΦΚΑ.

ΑΡΘΡΟ 429

«Αποδοχές προσωπικού»

Στην παρ. 4δ’ προβλέπεται ότι η αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, καθώς και οι υπάλληλοι των μισθολογικά εξομοιούμενων με αυτούς Κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς υπέρ ΜΤΠΥ ή σε κράτηση υπέρ τρίτων ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 3 του ν. 4488/2017, από 01.01.2017 οι συντάξιμες αποδοχές των αμειβόμενων με το ειδικό μισθολόγιο υπαλλήλων (ν. 4472/2017), επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, με εξαίρεση την προσωπική διαφορά του άρθρου 155 του εν λόγω νόμου. Η αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής, δεν ανήκει στις τακτικές αποδοχές της ως άνω παρ. 10 και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. Δ, της παρ.1 του άρθρου 144 του ν.4472/2017 όπως ισχύουν, η εν λόγω αποζημίωση δεν υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ.

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περ. δ της παρ. 4 του άρθρου 429 του εν λόγω νόμου ορίζεται ότι, εξαιρούνται από τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις των άρθρων 26 και 27 του π.δ. 422/1981 όπως ισχύουν, κρατήσεις, υπέρ ΜΤΠΥ και τα έξοδα μετακίνησης του άρθρου 431, καθώς και η ημερήσια αποζημίωση για τις μετακινήσεις για την εκτέλεση υπηρεσίας ή τις ειδικές αποστολές στο εξωτερικό του άρθρου 434 του νόμου αυτού.

ΑΡΘΡΟ 449

«Διατάξεις για τις μεταφερόμενες υπηρεσίες και το προσωπικό του πρώην Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης»

Στα τελευταία εδάφια των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 1, της περιπτώσεως α΄ της παρ. 2 και του άρθρου 5, καθώς και στο εδάφιο β΄ της παρ. 6 του εν λόγω άρθρου προβλέπεται η διατήρηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος των υπαλλήλων του πρώην Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τις οργανικές τους θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών (Π.Δ. 81/2019), καθώς και εκείνων που επιστρέφουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΑΡΘΡΟ 450

«Διατάξεις για τις υπηρεσίες και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας»

Στην περ. γ’ της παρ. 1 του εν λόγω άρθρου προβλέπεται η διατήρηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος του προσωπικού (μόνιμου και ΙΔΑΧ) της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, οι θέσεις των οποίων μεταφέρονται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ομοίως, η ως άνω διατήρηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος, προβλέπεται στην παρ. 3 και για τους δικηγόρους που υπηρετούν με έμμισθη εντολή στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίοι μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

ΑΡΘΡΟ 451

«Διατάξεις για το προσωπικό της Μεταφραστικής Υπηρεσίας και τους συνεργαζόμενους με αυτή μεταφραστές».

Με την παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου του κοινοποιούμενου νόμου μεταβάλλεται η ασφαλιστική αντιμετώπιση των ήδη συνεργαζόμενων με τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ιδιωτών μεταφραστών που περιλαμβάνονται στο «Μητρώο Επίσημων Μεταφραστών ΥΠΕΞ» και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Συγκεκριμένα, ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη ορίζεται ότι τα ανωτέρω πρόσωπα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (ήτοι 28.02.2021) δεν υπάγονται στην παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 (Α΄85).

Περαιτέρω προβλέπεται ότι εκκρεμείς ασφαλιστικές εισφορές των ανωτέρω προσώπων για την περίοδο από 01.01.2017 έως της έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (δηλαδή 28.2.2021) λογίζονται ότι έχουν διανυθεί στην 2η ασφαλιστική κατηγορία της παρ. 1 του αρ. 39 του ν. 4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το αρ. 35 του ν. 4670/2020 (Α’43), και βαρύνουν κατά τα 2/3 τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και κατά το 1/3 τον υπόχρεο, διαγραφομένων τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων.

Σημειώνουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, θα υπολογιστούν επί των αποδοχών που αντιστοιχούν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, δηλαδή επί μηνιαίων αποδοχών ύψους €930,00 ανεξάρτητα εάν οι πραγματικές αποδοχές από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν υψηλότερες ή χαμηλότερες του ανωτέρω ποσού.

Επισημαίνεται ότι η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος έχει διατηρήσει το καθεστώς υπαγωγής του στην παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016 όπως ισχύει, για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.

ΑΡΘΡΟ 478

«Μεταβατικές διατάξεις»

Με την παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος των άρθρων 145 έως και 150, η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών καταργείται. H έναρξη ισχύος των άρθρων 145-150 γίνεται σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Παρακαλούμε για την κοινοποίηση της παρούσας εσωτερικά στον Οργανισμό.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!