Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Χρηματιστήριο: Από τα ψηλά στα χαμηλά. Τα δύο σενάρια του 2011

Την καταγραφή των υψηλών που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις αρχές του 2010  ακολούθησε μία έντονα πλαγιοκαθοδική πορεία, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε από τη βαθμιαία καταγραφή χαμηλότερων κορυφών με την τελευταία να αποτελούν οι 1.545 μονάδες, επαληθεύοντας τη γραμμή τάσης που προέρχεται από την προαναφερθείσα περιοχή.

Αναλυτικότερα, αρκετά διαφορετικά πρόσωπα παρουσίασε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της να είναι αυτό της έντονης μεταβλητότητας και τις αρνητικές διακυμάνσεις να κερδίζουν εμφατικά τη μάχη των εντυπώσεων. Ο προηγούμενος χρόνος ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και την ελληνική κεφαλαιαγορά να σημειώνει σημαντική πτώση της τάξης του 41,55% σε σχέση με τα υψηλά των 2.366 μονάδων. Η συγχρονισμένη καθοδική διάσπαση του μακροχρόνιου κινητού μέσου των 200 ημερών (11.01.2010: 2.324 μονάδες) και του αντίστοιχου των 30 ημερών (12.01.2010: 2.240 μονάδες), επιτάχυνε τους ρυθμούς της διόρθωσης, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει σε μία έντονα μονοκόμματη κίνηση τη στήριξη των 1.880 μονάδων (3ο σημείο Fibonacci). Στη συνέχεια, οι τάσεις συσσώρευσης στα εν λόγω επίπεδα τιμών καθώς και η δημιουργία τοπικής βάσης οδήγησαν σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από αρκετές διακυμάνσεις τόσο πέριξ των χρονοσειρών των 30 και 50 ημερών όσο και του 3ου (1.880 μονάδες) και 4ου σημείου (1.990 μονάδες) σημείου Fibonacci.

Η προαναφερθείσα αντίδραση δεν έτυχε ανάλογης συνέχειας καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πραγματοποίησε ίσως την πιο βίαιη διόρθωση της την τελευταία 10ετία, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε χρονική διάρκεια 2,5 μηνών απώλεσε 690 μονάδες με το ποσοστό πτώσης να διαμορφώνεται στο 33,3%, σημειώνοντας νέα χαμηλά έτους στις 1.383 μονάδες (8 Ιουνίου 2010). Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο Γενικός Δείκτης διέσπασε κομβικές στηρίξεις μεταξύ των οποίων ήταν το 3ο (50%: 1.880 μονάδες), το 2ο (38,2%: 1.760 μονάδες) και το 1ο (23,6%: 1.615 μονάδες) σημείο Fibonacci, ενώ σε υποτιμημένα επίπεδα εισήλθε και ο ταλαντωτής MACD επαληθεύοντας τα μακροπρόθεσμα σήματα εξόδου.

Επιπρόσθετα, αρνητικό στοιχείο αποτέλεσε και η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία παρατηρείτο κυρίως στις ημέρες κατά τις οποίες η ελληνική κεφαλαιαγορά υποχωρούσε σημαντικά. Οι όποιες αντιδράσεις που έλαβαν χώρα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα ήταν μικρής έντασης και διάρκειας και καθαρά τεχνικής μορφής. Η παραπάνω εικόνα αντιστράφηκε πλήρως μετά την 1η Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μία έντονη ανοδική αντίδραση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εκ νέου διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών (1.500 μονάδες, είχε υποχωρήσει σημαντικά) καθώς και η καταγραφή κερδών της τάξης του 29,65% προσεγγίζοντας το 2ο σημείο Fibonacci (38,2%). Η παραπάνω κίνηση επαλήθευσε πλήρως τα μακροπρόθεσμα σήματα τοποθετήσεων που έδωσε ο ταλαντωτής MACD την 14η Ιουλίου, διακρατώντας τα έως και την 23η Αυγούστου 2010. Παρόλα στη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αντιστροφής των ανοδικών τάσεων, με την ελληνική κεφαλαιαγορά να βρίσκεται εκ νέου σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, του οποίου το εύρος διακύμανσης περιορίζεται μεταξύ της γραμμής τάσης που προέρχεται από τα χαμηλά έτους της 8ης Ιουνίου και του 2ου σημείου Fibonacci (1.750 μονάδες).

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την εν λόγω κίνηση για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με την πρώτη διάσπαση του κάτω άκρου (πλαγιοανοδική γραμμή τάσης) να πραγματοποιείται την 22η Νοεμβρίου 2010. Η προαναφερθείσα διάσπαση είχε ως συνέπεια την επαναπροσέγγιση των χαμηλών έτους με το Γενικό Δείκτη να αγγίζει τις 1.395 μονάδες. Η έντονη υποτιμητική υπερβολή οδήγησε σε νέα αντίδραση, η οποία διήρκεσε μόλις 8 συνεδριάσεις. Η συνέχεια ήταν παρόμοια με αυτή αντίστοιχων κινήσεων του παρελθόντος με την ελληνική κεφαλαιαγορά να ακολουθεί εκ νέου διορθωτική πορεία, με την εικόνα να παραμένει ίδια έως τα τέλη του 2010.

Αναφορικά με το 2011 ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο σενάρια, τα οποία θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία των υπολοίπων διεθνών χρηματαγορών όσο και από τη διακράτηση σημαντικών διαχρονικών στηρίξεων. Παραμονή της ελληνικής κεφαλαιαγορά πέριξ των 1.400 μονάδων, εκτιμούν οι αναλυτές,  ότι θα βρει διέξοδο σε μία έντονη ανοδική αντίδραση, με στόχο τις 1.760 μονάδες, περιοχή στην οποία θα έχει καλυφθεί το 50% των απωλειών από τα υψηλά έτους του 2010 των 2.366 μονάδων. Σε αντίθεση περίπτωση, ενδεχόμενη απώλεια των προηγούμενων χαμηλών των 1.383 μονάδων, αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της διόρθωσης, με την 1η στήριξη να τοποθετείται αρκετά χαμηλότερα και, συγκεκριμένα, στις 1.280 μονάδες.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!