Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

Ε.Β.Ε.Π. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. για την πλατφόρμα myDATA

Ε.Β.Ε.Π.

Πειραιάς, 24 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. για την πλατφόρμα myDATA

Με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργου Πιτσιλή, αλλά και των στελεχών της ΑΑΔΕ, κ. Ρένου Καραστάθη, κ. Αντώνη Ντίνου, κ. Γιώργου Κουνδουράκη και κ. Απόστολου Μπούτου, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), όπου και συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, παράλληλα, αναλύθηκε εκτενώς ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι ήδη, μέσα σε περίπου πέντε μήνες, 114.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα myDATA, οι οποίες και έχουν υποβάλει 13,5 εκατομμύρια παραστατικά.

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε ότι η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στις καθημερινές τους συναλλαγές που έχουν με την εφορία, ενώ επεσήμανε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων. 

Επίσης, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στην χώρα να κάνει ψηφιακά άλματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων τόνισε ότι, μόνο για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, έχουν πραγματοποιηθεί 1,2 εκατομμύρια μοναδικές πληρωμές ύψους 7,5 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι είναι επιτακτική η λήψη στοχευμένων μέτρων για τις πληττόμενες, αλλά και βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως μέσα από την επιδότηση παγίων δαπανών, τη μείωση της προκαταβολής φόρου και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. πρόσθεσε, επίσης, ότι «είναι απαραίτητη η επέκταση των μέτρων ανάκαμψης των επιχειρήσεων και διατήρησης της απασχόλησης σε όλη τη διάρκεια του 2021 και μάλιστα χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. Επίσης, είναι απαραίτητο ένα «Μορατόριουμ ή Μανιφέστο» χρεών και πληρωμών των συσσωρευμένων οφειλών της πανδημίας σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ρύθμισης, να αποτρέπει τη δημιουργία νέων χρεών μετά τη πανδημία». 

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του Δ.Σ., έγινε ανασκόπηση της κατάστασης της οικονομίας και της αγοράς ένα χρόνο μετά την πανδημία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι επιχειρήσεις απώλεσαν το 2020 τζίρο 41,6 δισ. Ευρώ, αφού από τα 308 δισ. ευρώ του 2019, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 266 δισ. ευρώ, δηλαδή πτώση 13,5%, που αντιστοιχεί σε μείωση 27% του ΑΕΠ.

Το εμπόριο έχασε τζίρο 10,1 δισ. ευρώ ή 8,2%, από 122,6 δισ. ευρώ έπεσε στα 112,5 δισ. ευρώ. Τα καταλύματα και η εστίαση έχασαν πωλήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ ή 53,4%, από 13 δισ. ευρώ στα 6 δισ. ευρώ.

Η μεταποίηση χωρίς lockdown έχασε τζίρο 7,1 δισ. ευρώ. Το τρίτο lockdown, τον Φεβρουάριο, επιδείνωσε την κατάσταση και οδηγεί σε διψήφιο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι απώλειες εβδομαδιαίως από το τρίτο lockdown του λιανικού εμπορίου είναι 350 εκατ. ευρώ και το δημοσιονομικό κόστος, σε μηνιαία βάση, ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές αυξήθηκαν το 2020 κατά 7,12 δισ. ευρώ, εκτοξεύοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικά στα 108,1 δισ. ευρώ και στα 84 δισ. ευρώ, αυτά που μπορούν να εισπραχθούν.

Από τα 7,12 δισ. ευρώ επιπλέον οφειλών τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούν ανείσπρακτους φόρους. Συνολικά, 1 στους 2 φορολογούμενους είναι οφειλέτης, με συνολικά 4 εκ. ΑΦΜ, ενώ σε 1,3 εκ. έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, εκφράστηκε, επίσης, και η αγωνία για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων που δεν θα περιορίζεται μόνο στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά θα επεκτείνεται ως ντόμινο στις συνεργαζόμενες και εξαρτώμενες επιχειρήσεις.

Η συνέχιση των στοχευμένων μέτρων στήριξης πρέπει να εξισορροπήσει τα έσοδα από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με τις συσσωρευμένες δόσεις του 2020 και τις νέες υποχρεώσεις του 2021, ώστε να αποτραπεί μια νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο κίνδυνος νέων λουκέτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!