Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1009506 ΕΞ 2021 Κοινοποίηση Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στους κανόνες καταγωγής και στις διαδικασίες σχετικές με την καταγωγή των εμπορευμάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'
ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΩΝ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Α. Καρανικόλα
Τηλέφωνο: 210-6987513
E-Mail: ddtheka@aade.gr
Url: www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: Ω8ΖΗ46ΜΠ3Ζ-ΝΙΧ

Αθήνα, 5 Φεβρουάριου 2021

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1009506 ΕΞ 2021

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στους κανόνες καταγωγής και στις διαδικασίες σχετικές με την καταγωγή των εμπορευμάτων».

ΣΧΕΤ.: 1) Το αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1147126 ΕΞ2020/31.12.2020 (ΑΔΑ: 6Ε6Ψ46ΜΠ3Ζ-ΛΞΞ) έγγραφο της Δ/νσής μας (Ανακοίνωση για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου, σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής των αγαθών καθώς και στις διαδικασίες σχετικές με την καταγωγή).

2) Το αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ 1000679 ΕΞ2021/07.01.2021 (ΑΔΑ: Ψ1ΙΝ46ΜΠ3Ζ-ΞΤ0) έγγραφο της Δ/νσής μας (Συμπλήρωση θέσης 34,36 και 44.1 της διασάφησης, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου).

3) Το αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 1006680 ΕΞ2021/27.01.2021 (ΑΔΑ:Ω3ΔΩ46ΜΠ3Ζ-4Ι6) έγγραφο της Δ/νσής μας [Κοινοποίηση εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2254/2020 της Επιτροπής της 29.12.2020 σχετικά με τη σύνταξη βεβαιώσεων καταγωγής βάσει δηλώσεων προμηθευτή για προτιμησιακές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου].

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας αφετέρου (εφεξής: «Σ.Ε.Σ. Ε.Ε.-Η.Β.») σε ότι αφορά στις διατάξεις σχετικές με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες σχετικές με την καταγωγή των αγαθών. Η αναφερόμενη συμφωνία καθώς και η Απόφαση (ΕΕ) 2020/2252 του Συμβουλίου της 29.12.2020 σχετικά με την υπογραφή της εξ' ονόματος της Ε.Ε. και την προσωρινή εφαρμογή της, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 444/31.12.2020).

Επιπρόσθετα, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. δημοσιεύθηκε ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας (L 1/1.1.2021). Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη κοινοποίησαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την προσωρινή εφαρμογή της Σ.Ε.Σ. Ε.Ε.-Η.Β., σύμφωνα με το άρθρο FINPROV.11 παράγραφος 2 αυτής. Ως αποτέλεσμα, η εν λόγω συμφωνία εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος της. Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο FINPROV.9 της Σ.Ε.Σ. Ε.Ε.-Η.Β., οι εκδόσεις της συμφωνίας στις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. θα αποτελέσουν αντικείμενο τελικής διατύπωσης από τους γλωσσομαθείς νομικούς κατά τους προσεχείς μήνες. Τα αυθεντικά και οριστικά κείμενα που θα προκύψουν από την αναθεώρηση των γλωσσομαθών νομικών θα αντικαταστήσουν από την αρχή την υπογραφείσα έκδοση της συμφωνίας. Ως εκ τούτου τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. (L 444/31.12.2020) ενδέχεται να περιέχουν τεχνικά λάθη και ανακρίβειες που θα διορθωθούν τους επόμενους μήνες. Μεταφραστικά λάθη διαπιστώνονται και στην ελληνική έκδοση των κειμένων της συμφωνίας που αφορούν στους κανόνες καταγωγής.

Η κοινοποιούμενη συμφωνία πέραν του εμπορίου αγαθών, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Οι παρούσες οδηγίες αφορούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τις διατάξεις σχετικές με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την καταγωγή των αγαθών.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις της παρούσας συμφωνίας δεν αφορούν στο εμπόριο αγαθών μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η Σ.Ε.Σ Ε.Ε.-Η.Β. (άρθρο GOODS.5: Απαγόρευση τελωνειακών δασμών) ορίζει ότι εκτός και αν προβλέπεται διαφορετικά στην παρούσα συμφωνία, απαγορεύεται η επιβολή τελωνειακών δασμών σε όλα τα εμπορεύματα καταγωγής του άλλου μέρους. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζονται μηδενικοί δασμοί και μηδενικές ποσοστώσεις για όλα τα προϊόντα καταγωγής καθενός από τα συμβαλλόμενα μέρη κατά την εισαγωγή τους στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Ως καταγόμενο προϊόν νοείται κάθε αγαθό που πληροί τους κανόνες καταγωγής που περιλαμβάνονται στις σχετικές διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η έννοια της καταγωγής διαφέρει από την έννοια της προέλευσης δηλαδή από τη χώρα από την οποία αποστέλλεται ένα αγαθό. Η καταγωγή ενός αγαθού προσδιορίζεται από τη χώρα όπου αυτό έχει ουσιαστικά παραχθεί ή κατασκευαστεί, σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της εκάστοτε προτιμησιακής συμφωνίας.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

Οι διατάξεις σχετικά με την καταγωγή των αγαθών περιλαμβάνονται στα ακόλουθο σημείο του τελικού κειμένου της συμφωνίας, όπως αυτό είναι δημοσιευμένο στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ήτοι: Μέρος Δεύτερο (Εμπόριο, Μεταφορές, Αλιεία και Άλλες Ρυθμίσεις) --> Πρώτος Τομέας (Εμπόριο) --> Τίτλος Ι (Εμπορευματικές Συναλλαγές) --> Κεφάλαιο 2 (Κανόνες Καταγωγής), στις σελίδες 43 έως 59 του προαναφερόμενου κειμένου. Επιπρόσθετα, τα Παραρτήματα που σχετίζονται με τους κανόνες καταγωγής (Παραρτήματα ORIG-1 έως ORIG-6) βρίσκονται στις σελίδες 491 έως 566 του κειμένου της συμφωνίας. Στο Κεφάλαιο 2 (Κανόνες καταγωγής) ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα αγαθό να θεωρείται καταγωγής Ε.Ε. ή Η.Β. και συνεπώς να μπορεί να επωφεληθεί από τον μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Γενικές απαιτήσεις (άρθρο ORIG.3)

Προκειμένου να εφαρμοσθεί η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση από ένα μέρος σε προϊόν καταγωγής του άλλου μέρους στο πλαίσιο της κοινοποιούμενης συμφωνίας και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλοι οι λοιποί όροι του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής), τα ακόλουθα προϊόντα θεωρούνται καταγωγής του άλλου μέρους, ήτοι:

α) τα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στο συγκεκριμένο μέρος κατά την έννοια του άρθρου ORIG.5 (Εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα),

β) τα προϊόντα που παράγονται στο εν λόγω μέρος αποκλειστικά από καταγόμενες ύλες του μέρους αυτού, και

γ) τα προϊόντα που παράγονται στο εν λόγω μέρος και περιέχουν μη καταγόμενες ύλες, με την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ORIG-2 (Ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν).

Η απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγή του προϊόντος πρέπει να ικανοποιείται ανελλιπώς στο Η.Β. ή στην Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι όταν ένα προϊόν έχει αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής, οι μη καταγόμενες ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του δεν πρέπει να θεωρούνται ως μη καταγόμενες, όταν το προϊόν αυτό ενσωματώνεται ως ύλη σε άλλο προϊόν.

Οι ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν ορίζουν τις επεξεργασίες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν επί μη καταγόμενων υλών προκειμένου το προϊόν να αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής. Στην παρούσα συμφωνία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ORIG-2 (σελ.500-550) ενώ στο Παράρτημα ORIG-1 (σελ. 491-499) περιλαμβάνονται οι εισαγωγικές σημειώσεις για τους ειδικούς κανόνες καταγωγής.

Επιπρόσθετα, στο Παράρτημα ORIG-2Α (σελ. 552-554) περιλαμβάνονται εναλλακτικοί κανόνες έναντι των ειδικών κανόνων καταγωγής του Παραρτήματος ORIG-2, οι οποίοι ισχύουν εντός ορίων ετήσιων ποσοστώσεων. Τέλος, στο Παράρτημα ORIG-2B (σελ.555-558) περιλαμβάνονται για συγκεκριμένα προϊόντα μεταβατικοί κανόνες καταγωγής, οι οποίοι εφαρμόζονται από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας έως και τις 31/12/2023.

Σώρευση καταγωγής (άρθρο ORIG.4)

Στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας προβλέπεται η εφαρμογή διμερούς σώρευσης μεταξύ Ε.Ε -Η.Β. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ένα προϊόν καταγωγής ενός συμβαλλόμενου μέρους (π.χ. Ε.Ε.) θεωρείται καταγόμενο στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος (π.χ. Η.Β.) όταν χρησιμοποιείται ως ύλη για την παραγωγή άλλου προϊόντος στο εν λόγω άλλο μέρος π.χ. στο Η.Β.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, προβλέπεται η εφαρμογή διμερούς πλήρους σώρευσης. Αυτό σημαίνει ότι εργασίες παραγωγής που πραγματοποιούνται επί μη καταγόμενων υλών σε ένα μέρος μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα καταγωγής ενός προϊόντος στο άλλο μέρος.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα είδη σώρευσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν εάν οι εργασίες παραγωγής που πραγματοποιούνται στο άλλο μέρος δεν υπερβαίνουν τις εργασίες που ορίζονται ως ανεπαρκείς εργασίες παραγωγής στο σχετικό άρθρο του κεφαλαίου 2 (άρθρο ORIG.7).

Σε περίπτωση που ένα προϊόν έχει αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής κάνοντας χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ήτοι σώρευση των εργασιών επί μη καταγόμενων υλών (διμερής πλήρης σώρευση), ο εξαγωγέας για να συμπληρώσει τη βεβαίωση καταγωγής, θα πρέπει να λάβει από τον προμηθευτή του μία δήλωση προμηθευτή, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ORIG-3 (Δήλωση Προμηθευτή, σελ. 559-562), ή ισοδύναμο έγγραφο που περιέχει τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες περιγράφουν τις σχετικές μη καταγόμενες ύλες με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους.

Στο Παράρτημα ORIG-3 (Δήλωση Προμηθευτή) ορίζεται ότι:

  • ο προμηθευτής είναι δυνατόν να συντάσσει δήλωση προμηθευτή για κάθε αποστολή προϊόντων, σύμφωνα με το Προσάρτημα 1 αυτού, η οποία επισυνάπτεται στο τιμολόγιο ή σε κάθε άλλο έγγραφο που περιγράφει τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους, ή
  • όταν ο προμηθευτής προμηθεύει τακτικά συγκεκριμένο πελάτη με προϊόντα των οποίων η παραγωγή που πραγματοποιείται σε ένα μέρος αναμένεται να παραμείνει σταθερή για ορισμένο χρονικό διάστημα, ο εν λόγω προμηθευτής μπορεί να υποβάλλει ενιαία δήλωση προμηθευτή για την κάλυψη μεταγενέστερων αποστολών των εν λόγω προϊόντων (σύμφωνα με το Προσάρτημα 2). H εν λόγω δήλωση ισχύει κανονικά για περίοδο έως δύο έτη από την ημερομηνία σύνταξή της. Οι λοιποί όροι περιγράφονται στο Παράρτημα ORIG-3. Επισημαίνεται ότι η ελληνική έκδοση του Προσαρτήματος 2 περιέχει μεταφραστικά λάθη σε σχέση με την αγγλική έκδοση.

Όρια ανοχής (άρθρο ORIG.6)

Οι διατάξεις για τα όρια ανοχής επιτρέπουν, υπό προϋποθέσεις, την παρέκκλιση από τις απαιτήσεις για επαρκείς εργασίες παραγωγής, όπως ορίζονται στο Παράρτημα ORIG-2 (Ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν). Αυτό σημαίνει ότι τα όρια ανοχής παρέχουν ένα ορισμένο επίπεδο ελαστικότητας επιτρέποντας ένα ορισμένο ποσοστό μη καταγόμενων υλών να ενσωματώνεται στην παραγωγική διαδικασία χωρίς να επηρεάζει την καταγωγή του τελικού προϊόντος.

Ειδικότερα, εάν ένα προϊόν δεν πληροί τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ORIG-2 (Ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν) λόγω της χρήσης μη καταγόμενης ύλης, το προϊόν θεωρείται καταγόμενο σε ένα μέρος υπό την προϋπόθεση: 1) το συνολικό βάρος των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων των κεφαλαίων ΕΣ 02 και 04 έως 24, εκτός των μεταποιημένων προϊόντων αλιείας του κεφαλαίου ΕΣ 16, δεν θα υπερβαίνει το 15% του βάρους του προϊόντος, 2) η συνολική αξία των μη καταγόμενων υλών για όλα τα άλλα προϊόντα, με εξαίρεση τα προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια ΕΣ 50 έως 63, δεν υπερβαίνει το 10% της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος.

Για τα προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 του ΕΣ τα όρια ανοχής ορίζονται στις σημειώσεις 7 και 8 του Παραρτήματος ORIG-1 (Εισαγωγικές σημειώσεις για τους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν).

Τα προαναφερόμενα όρια ανοχής δεν εφαρμόζονται αν η αξία ή το βάρος των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος υπερβαίνουν τα ποσοστά της μέγιστης αξίας ή του μέγιστου βάρους μη καταγόμενων υλών που ορίζονται στους ειδικούς κανόνες καταγωγής ανά προϊόν (Παράρτημα ORIG-2).

Τέλος, τα όρια ανοχής δεν εφαρμόζονται για τα εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου ORIG.5. Ωστόσο, εάν ένας ειδικός κανόνας καταγωγής απαιτεί οι ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος να είναι εξ ολοκλήρου παραγόμενες, τα προαναφερόμενα όρια ανοχής εφαρμόζονται.

Ανεπαρκείς εργασίες παραγωγής (άρθρο ORIG.7)

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται οι εργασίες οι οποίες όταν πραγματοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, θεωρούνται ότι είναι τόσο μικρής σημασίας ώστε δεν μπορούν να προσδώσουν χαρακτήρα καταγωγής στα προϊόντα. Οι ανεπαρκείς εργασίες παραγωγής είναι ένα προληπτικό μέτρο ώστε να αποφεύγεται οι ειδικοί κανόνες καταγωγής ανά προϊόν, να ικανοποιούνται μόνο με την εκτέλεση σχετικά απλών εργασιών.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση του άρθρου ORIG.3, παράγραφος 1, στοιχείο γ), ένα προϊόν δεν θεωρείται καταγωγής ενός μέρους, εάν κατά την παραγωγή του στο μέρος αυτό πραγματοποιούνται, σε μη καταγόμενες ύλες, μόνο μία ή περισσότερες από τις εργασίες που απαριθμούνται στο παρόν άρθρο.

Μη τροποποίηση (άρθρο ORIG. 16)

Η προτιμησιακή μεταχείριση που προβλέπεται από την κοινοποιούμενη συμφωνία εφαρμόζεται στο προϊόντα που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής) και αποστέλλονται απευθείας μεταξύ των δυο μερών τηρώντας τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου άρθρου περί «μη αλλοίωσης/τροποποίησης».

Ειδικότερα, ένα προϊόν καταγωγής που έχει δηλωθεί για εγχώρια χρήση στο μέρος εισαγωγής, μετά την εξαγωγή από το ένα μέρος και πριν δηλωθεί για εγχώρια χρήση στο άλλο μέρος, δεν θα πρέπει να τροποποιείται, να μετατρέπεται με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε να υποβάλλεται σε εργασίες άλλες εκτός από εκείνες που είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ή σε εργασίες πλην αυτών για την προσθήκη ή την επίθεση σημάτων, ετικετών, σφραγίδων ή οποιασδήποτε τεκμηρίωσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με ειδικές εγχώριες απαιτήσεις του μέρους εισαγωγής.

Η αποθήκευση ή η έκθεση ενός προϊόντος είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σε τρίτη χώρα με την προϋπόθεση ότι το προϊόν παραμένει υπό τελωνειακή επιτήρηση στην εν λόγω τρίτη χώρα. Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η κατάτμηση των αποστολών σε τρίτη χώρα, αν γίνεται από τον εξαγωγέα ή υπό την ευθύνη του και με την προϋπόθεση ότι οι αποστολές παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα.

Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου (παράγραφοι 1 έως 3), η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής μπορεί να ζητήσει από τον εισαγωγέα να αποδείξει τη συμμόρφωση. Για την απόδειξη της συμμόρφωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων των συμβάσεων μεταφοράς, όπως φορτωτικές ή πραγματικά ή απτά αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στη σήμανση ή την αρίθμηση των συσκευασιών ή κάθε αποδεικτικό στοιχείο που συνδέεται με τα ίδιο το προϊόν.

Επανεξέταση της επιστροφής τελωνειακών δασμών ή της απαλλαγής από τελωνειακούς δασμούς (άρθρο ORIG.17)

Σύμφωνα με τον κανόνα «επιστροφής δασμών» (drawback) οι δασμοί που καταβάλλονται για ύλες που ενσωματώνονται στην παραγωγή ενός τελικού προϊόντος, επιστρέφονται όταν το τελικό προϊόν εξάγεται.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται απαγόρευση επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, το νωρίτερο δύο έτη από την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης συμφωνίας και μετά από αίτημα ενός εκ των μερών, η Ειδική Επιτροπή Εμπορίου για την τελωνειακή συνεργασία και τους κανόνες καταγωγής θα εξετάσει τα συστήματα επιστροφής δασμών και τελειοποίησης προς εξαγωγή των μερών.

Αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση (άρθρο ORIG.18)

Το μέρος εισαγωγής χορηγεί, κατά την εισαγωγή, προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση σε προϊόν καταγωγής του άλλου μέρους ύστερα από αίτημα προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης από τον εισαγωγέα. Ο εισαγωγέας είναι υπεύθυνος για την ορθότητα της αίτησης και για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τους κανόνες καταγωγής.

Το αίτημα για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται:

α) σε βεβαίωση καταγωγής ότι το προϊόν είναι καταγόμενο, η οποία συντάσσεται από τον εξαγωγέα, ή

β) στη γνώση του εισαγωγέα ότι το προϊόν είναι καταγόμενο.

Χρόνος υποβολής της αίτησης για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση (άρθρο ORIG.18α)

Η αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση και τα στοιχεία στα οποία βασίζεται περιλαμβάνονται στη διασάφηση εισαγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του μέρους εισαγωγής.

Επισημαίνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα εκ των υστέρων υποβολής του αιτήματος για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, εντός το αργότερο τριών ετών από την ημερομηνία εισαγωγής, σύμφωνα με όσα ορίζονται αναλυτικά στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Βεβαίωση καταγωγής (άρθρο ORIG.19)

Η βεβαίωση καταγωγής συντάσσεται από τον εξαγωγέα ενός προϊόντος βάσει στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι καταγόμενο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τον χαρακτήρα καταγωγής των υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος. Ο εξαγωγέας είναι υπεύθυνος για την ορθότητα της βεβαίωσης καταγωγής και των παρεχόμενων στοιχείων.

Η βεβαίωση καταγωγής συντάσσεται στο τιμολόγιο ή σε κάθε άλλο έγγραφο που περιγράφει το καταγόμενο προϊόν με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή του. Το κείμενο της βεβαίωσης καταγωγής περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ORIG-4 (Κείμενο της Βεβαίωσης Καταγωγής) (σελ.563-564). Ο εξαγωγέας είναι υπεύθυνος για την παροχή επαρκών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του καταγόμενου προϊόντος.

Στο κείμενο της βεβαίωσης καταγωγής αναγράφεται ένας αριθμός αναφοράς του εξαγωγέα με τον οποίο πιστοποιείται η ταυτότητά του. Ο αριθμός αυτός αποδίδεται από κάθε συμβαλλόμενο μέρος στους εξαγωγείς του σύμφωνα με τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που εφαρμόζονται εντός αυτού. Ειδικότερα:

Για την ΕΕ

Βάσει των ανωτέρω καθώς και του άρθρου 68 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας για την πιστοποίηση της καταγωγής από τους εξαγωγείς στην Ε.Ε. θα εφαρμόζεται το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (Register Exporters System-REX). Όλοι οι εξαγωγείς (παραγωγοί ή έμποροι) στην Ε.Ε προκειμένου να συντάσσουν βεβαιώσεις καταγωγής για αγαθά αξίας μεγαλύτερης των ΕΥΡΩ 6.000, τα οποία εξάγονται στο Η.Β. στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (REX) και να χρησιμοποιούν τον αριθμό εγγεγραμμένου εξαγωγέα REX στις σχετικές βεβαιώσεις καταγωγής. Για αποστολές καταγόμενων προϊόντων αξίας μικρότερης ή ίσης των ΕΥΡΩ 6.000 δεν απαιτείται ο εξαγωγέας να είναι εγγεγραμμένος στο REX για να συντάσσει βεβαιώσεις καταγωγής κατά την εξαγωγή στο Η.Β. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την υποσημείωση 2 του Παραρτήματος ORIG-4 της συμφωνίας, το πεδίο της βεβαίωσης καταγωγής που αναφέρεται στον αριθμό αναφοράς του εξαγωγέα, παραμένει κενό. Τότε συστήνεται η αναγραφή της πλήρους διεύθυνσης του εξαγωγέα στο πεδίο «Τόπος και ημερομηνία».

Για το Η.Β.

Κατά την εξαγωγή από το Η.Β. προς την Ε.Ε. για την πιστοποίηση της ταυτότητας του εξαγωγέα επί των βεβαιώσεων καταγωγής για καταγόμενα προϊόντα, χρησιμοποιείται ως αριθμός αναφοράς ο αριθμός GB EORI. Ο αριθμός αυτός αναγράφεται σε όλες τις βεβαιώσεις καταγωγής που συντάσσονται από τους εξαγωγείς στο Η.Β., ανεξάρτητα από την αξία των καταγόμενων προϊόντων. Η εγκυρότητα του αριθμού GB EORI μπορεί να ελεγχθεί στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση : https://www.gov.uk/check-eori-number

Η βεβαίωση καταγωγής ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία σύνταξής της ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να καθορίσει το μέρος εισαγωγής, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες. Για τις εισαγωγές στην Ε.Ε. η βεβαίωση καταγωγής από εξαγωγέα στο Η.Β. ισχύει για 12 μήνες.

Η βεβαίωση καταγωγής μπορεί να ισχύει:

  • για μια αποστολή ενός ή περισσότερων προϊόντων που εισάγονται σε ένα μέρος, ή
  • για πολλαπλές αποστολές πανομοιότυπων προϊόντων που εισάγονται σε ένα μέρος, εντός της χρονικής περιόδου που ορίζεται στη βεβαίωση καταγωγής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι βάσει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/2254 της Επιτροπής της 29.12.2020 [L 446/31.12.2020, κοινοποίηση με την αριθ. (3) σχετική], προβλέπεται ότι οι εξαγωγείς στην Ε.Ε. μπορούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, να συντάσσουν βεβαιώσεις καταγωγής για εξαγωγές καταγόμενων προϊόντων προς το Η.Β. βασιζόμενοι σε δηλώσεις προμηθευτών που θα τους δοθούν από τους προμηθευτές μεταγενέστερα, υπό την προϋπόθεση ότι το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2022 οι εξαγωγείς θα έχουν στην κατοχή τους τις σχετικές δηλώσεις προμηθευτών. Εάν ο εξαγωγέας στην Ε.Ε. δεν έχει στην κατοχή του τις σχετικές δηλώσεις προμηθευτή έως την προαναφερόμενη ημερομηνία, ενημερώνει σχετικά τον εισαγωγέα (στο Η.Β.) το αργότερο έως 31.01.2022.

Ο προαναφερόμενος κανονισμός εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Σ.Ε.Σ. Ε.Ε-Η.Β. στις περιπτώσεις που ο εξαγωγέας στην Ε.Ε. συντάσσει βεβαιώσεις καταγωγής βάσει δηλώσεων προμηθευτή, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 62 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής. Δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου ο εξαγωγέας στην Ε.Ε. έχει πληροφόρηση για τον καταγόμενο χαρακτήρα των προϊόντων ή των υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία με μέσα άλλα πέρα από τις δηλώσεις προμηθευτή.

Επιπρόσθετα, ο εν λόγω κανονισμός δεν απαλλάσσει τον εξαγωγέα από την υποχρέωσή του να συντάσσει βεβαιώσεις καταγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας και ειδικότερα βάσει πληροφόρησης που αποδεικνύει ότι το προϊόν είναι καταγόμενο.

Γνώση του εισαγωγέα (άρθρο ORIG. 21)

Σύμφωνα με το άρθρο ORIG.18 η αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας μπορεί να βασίζεται στη γνώση του εισαγωγέα ότι το προϊόν είναι καταγόμενο. Στην περίπτωση αυτή ο ίδιος ο εισαγωγέας θα πρέπει να διαθέτει την πληροφόρηση για να αποδειχθεί ότι το προϊόν είναι καταγόμενο και ότι πληροί τους όρους του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής), πριν την υποβολή της αίτησης για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση. Η πληροφόρηση αυτή μπορεί να έχει τη μορφή υποστηρικτικών εγγράφων ή στοιχείων που έχει λάβει από τον εξαγωγέα ή τον παραγωγό των προϊόντων και τα οποία έχει στην κατοχή του ο εισαγωγέας.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, εάν ο εισαγωγέας αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την απόδειξη της καταγωγής του προϊόντος από τον εξαγωγέα επειδή ο εξαγωγέας κρίνει ότι αποτελούν πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, ο εισαγωγέας δεν θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για προτιμησιακή μεταχείριση βάσει της γνώσης του. Αντί αυτού, πριν την υποβολή αιτήματος για προτιμησιακή μεταχείριση, ο εξαγωγέας μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση καταγωγής και ο εισαγωγέας να υποβάλει αίτημα για προτιμησιακή μεταχείριση βάσει της βεβαίωσης καταγωγής.

Απαιτήσεις τήρησης αρχείων (άρθρο ORIG.22)

Ο εισαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση για προϊόν που εισάγεται στο μέρος εισαγωγής υποχρεούται να τηρεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία εισαγωγής του προϊόντος: α) τη βεβαίωση καταγωγής που συνέταξε ο εξαγωγέας, εάν η αίτηση βασίζεται σε βεβαίωση καταγωγής ή, β) όλα τα αρχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις για την απόκτηση του καταγόμενου χαρακτήρα του προϊόντος, εάν η αίτηση βασίζεται στη γνώση του εισαγωγέα.

Ο εξαγωγέας που συντάσσει βεβαίωση καταγωγής τηρεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών από τη σύνταξη της εν λόγω βεβαίωσης καταγωγής, αντίγραφο της βεβαίωσης καταγωγής και όλα τα υπόλοιπα αρχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις για την απόκτηση του καταγόμενου χαρακτήρα του.

Τα προαναφερόμενα αρχεία μπορούν να είναι και σε ηλεκτρονική μορφή.

Μικρές αποστολές (άρθρο ORIG 23)

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου συνοψίζονται ως ακολούθως:

Για τις εισαγωγές στην Ε.Ε., τα ακόλουθα προϊόντα, υπό τον όρο ότι δηλώνονται ότι είναι καταγόμενα (στο Η.Β.) και πληρούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής) της συμφωνίας και η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής δεν έχει αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια της εν λόγω δήλωσης, εξαιρούνται από τις απαιτήσεις των άρθρων 18 (Αίτηση για προτιμησιακή μεταχείριση) έως 21 (Γνώση του εισαγωγέα), και χορηγείται προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, ήτοι:

  • προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα ΕΥΡΩ 500,
  • προϊόντα που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών των ταξιδιωτών, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα ΕΥΡΩ 1.200.

Τα προϊόντα αυτά δεν θα πρέπει να εισάγονται στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών και επιπλέον η εισαγωγή τους να μην αποτελεί μέρος μιας σειράς εισαγωγών για τις οποίες μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν χωριστά με σκοπό να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις του άρθρου 18 (Αίτηση για προτιμησιακή μεταχείριση).

Επισημαίνεται ότι η εξαίρεση αφορά στις απαιτήσεις που συνδέονται με την απόδειξη της καταγωγής και όχι στην απαίτηση το προϊόν να είναι καταγόμενο. Επίσης, τονίζεται ότι η διάταξη αναφέρεται σε αποστολές μικρών δεμάτων από ιδιώτες σε ιδιώτες, συνεπώς οι εισαγωγές στην Ε.Ε. προϊόντων από διαδικτυακά καταστήματα δεν εντάσσονται στη συγκεκριμένη εξαίρεση.

Κατά την εισαγωγή στο Η.Β. η εξαίρεση από την υποχρέωση απόδειξης της καταγωγής του προϊόντος είναι ευρύτερη και καλύπτει προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, προϊόντα που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών των ταξιδιωτών, καθώς και αποστολές προϊόντων μικρής αξίας, ακόμη και αν αυτά εισάγονται στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ε. Επιτροπή για τις εισαγωγές στο Η.Β. και στις τρεις περιπτώσεις ισχύει ως όριο αξίας οι 1.000 λίρες Αγγλίας. Η εισαγωγή των προϊόντων αυτών δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας σειράς εισαγωγών για τις οποίες μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν χωριστά με σκοπό να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις του άρθρου 18 (Αίτηση για προτιμησιακή μεταχείριση).

Ο εισαγωγέας είναι υπεύθυνος για την ορθότητα της δήλωσης και για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής). Στα πλαίσια του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται για τον εισαγωγέα οι απαιτήσεις τήρησης αρχείων που ορίζονται στο άρθρο ORIG.22 (Απαιτήσεις τήρησης αρχείων).

Επαλήθευση (άρθρο ORIG.24)

Ο τρόπος διενέργειας της επαλήθευσης σχετικά με την καταγωγή του προϊόντος και την τήρηση των λοιπών όρων του κεφαλαίου 2(Κανόνες καταγωγής) της συμφωνίας εξαρτάται από το πού έχει βασισθεί το αίτημα για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, ήτοι στη γνώση του εισαγωγέα ή σε βεβαίωση καταγωγής από τον εξαγωγέα.

Η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής, προκειμένου να επαληθεύσει εάν ένα προϊόν είναι καταγόμενο ή αν πληρούνται οι λοιπές απαιτήσεις του κεφαλαίου σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της παρούσας συμφωνίας, μπορεί να διενεργήσει επαλήθευση βάσει μεθόδων εκτίμησης κινδύνου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και τυχαία επιλογή. Οι εν λόγω επαληθεύσεις μπορούν να διενεργηθούν μέσω αιτήματος υποβολής στοιχείων από τον εισαγωγέα που υπέβαλε την αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της τελωνειακής διασάφησης εισαγωγής, πριν ή μετά από τη θέση των προϊόντων σε ελευθέρα κυκλοφορία.

Τα στοιχεία που ζητούνται από τον εισαγωγέα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, αφορούν μόνο στα εξής:

  • βεβαίωση καταγωγής, εάν το αίτημα για την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται σε βεβαίωση καταγωγής και
  • στοιχεία που αφορούν την εκπλήρωση των κριτηρίων καταγωγής, όπως απαριθμούνται αναλυτικά στην παράγραφο 2, στοιχείο β) του παρόντος άρθρου.

Ο εισαγωγέας μπορεί να προσθέσει και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρεί σχετικό για τους σκοπούς της επαλήθευσης της καταγωγής.

Εάν η αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται σε βεβαίωση καταγωγής, ο εισαγωγέας παρέχει την εν λόγω βεβαίωση καταγωγής αλλά μπορεί να απαντήσει στην τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής ότι δεν είναι σε θέση να παρέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 2, στοιχείο β) του παρόντος άρθρου.

Εάν η αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται στη γνώση του εισαγωγέα, αφού προηγουμένως έχουν ζητηθεί στοιχεία ως ανωτέρω (παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου), η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής που διενεργεί την επαλήθευση μπορεί να ζητήσει από τον εισαγωγέα πρόσθετα στοιχεία για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής του προϊόντος ή για το αν πληρούνται οι λοιπές απαιτήσεις του κεφαλαίου σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, εφόσον κρίνει ότι αυτά είναι απαραίτητα. Η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα και στοιχεία, αν χρειασθεί.

Εάν η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής αποφασίσει να αναστείλει τη χορήγηση της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης για το υπό εξέταση προϊόν, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επαλήθευσης, επιτρέπει στον εισαγωγέα να θέσει τα προϊόντα σε ελεύθερη κυκλοφορία με την προϋπόθεση εφαρμογής κατάλληλων διασφαλιστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων.

Διοικητική συνεργασία (άρθρο ORIG.25)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής) της Σ.Ε.Σ. Ε.Ε.-Η.Β., τα συμβαλλόμενα μέρη συνεργάζονται μέσω των τελωνειακών τους αρχών για την επαλήθευση του καταγόμενου χαρακτήρα ενός προϊόντος και για το αν πληροί τις υπόλοιπες απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ευνόητο είναι ότι η διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των δυο μερών μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν το αίτημα για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται σε βεβαίωση καταγωγής από τον εξαγωγέα.

Εάν η αίτηση για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βασίζεται σε βεβαίωση καταγωγής, κατά περίπτωση, αφού προηγουμένως έχουν ζητηθεί στοιχεία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου ORIG.24 (Επαλήθευση) και με βάση την απάντηση του εισαγωγέα, η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής που διενεργεί την επαλήθευση μπορεί να ζητήσει στοιχεία από την τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής εντός δυο ετών μετά την εισαγωγή του προϊόντος, ή από τη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα, σε περίπτωση εκ των υστέρων υποβληθέντος αιτήματος για προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση βάσει του άρθρου 18α, παράγραφος 2, στοιχείο α). Αυτό συμβαίνει εάν η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής που διενεργεί την επαλήθευση κρίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής του προϊόντος ή του αν πληρούνται οι λοιπές απαιτήσεις των σχετικών διατάξεων. Το στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Επισημαίνεται ότι η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής μπορεί να υποβάλλει αίτημα για διοικητική συνεργασία στην τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής και απευθείας χωρίς να έχει πρώτα απευθυνθεί στον εισαγωγέα για στοιχεία (άλλα πέραν της βεβαίωσης καταγωγής).

Η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής μπορεί σύμφωνα με τις διατάξεις της να ζητήσει τεκμηρίωση ή εξέταση, ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία ή επισκεπτόμενη τις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα με σκοπό να ελέγξει τα αρχεία που τηρούνται καθώς και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος.

Στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου απαριθμούνται τα στοιχεία που παρέχει στην τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής, η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής που λαμβάνει το αίτημα για διοικητική συνεργασία. Τα στοιχεία αυτά παρέχονται με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, η οποία ορίζει ότι η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής δεν υποβάλλει στην τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής ορισμένα από τα στοιχεία εάν ο εξαγωγέας κρίνει ότι αυτά είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Απόρριψη χορήγησης προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (άρθρο ORIG.26)

Στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου αναφέρονται αναλυτικά για κάθε ένα από τα στάδια της διαδικασίας επαλήθευσης συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής συνεργασίας, τα χρονικά περιθώρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής μπορεί να απορρίψει τη χορήγηση προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης. Ειδικότερα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, αυτό μπορεί να συμβεί εάν:

α) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία του αιτήματος υποβολής στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο ORIG.24 [Επαλήθευση] παράγραφος 1:

i) δεν έχει δοθεί απάντηση από τον εισαγωγέα,

ii) δεν έχει παρασχεθεί η βεβαίωση καταγωγής, αν η αίτηση προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης βασίζεται στη βεβαίωση καταγωγής, ή

iii) τα στοιχεία που υποβάλλονται από τον εισαγωγέα είναι ανεπαρκή για να επιβεβαιωθεί ότι το προϊόν είναι καταγόμενο, όταν η αίτηση προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης βασίζεται στη γνώση του εισαγωγέα.

β) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία του αιτήματος υποβολής πρόσθετων στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο ORIG.24 [Επαλήθευση] παράγραφος 5 (γνώση του εισαγωγέα) :

i) δεν έχει δοθεί απάντηση από τον εισαγωγέα, ή

ii) τα στοιχεία που υποβάλλονται από τον εισαγωγέα είναι ανεπαρκή για να επιβεβαιωθεί ότι το προϊόν είναι καταγόμενο.

γ) εντός 10 μηνών από την ημερομηνία του αιτήματος υποβολής στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο ORIG.25 [Διοικητική συνεργασία] παράγραφος 2:

i) δεν έχει δοθεί απάντηση από την τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής, ή

ii) τα στοιχεία που υποβάλλονται από την τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής είναι ανεπαρκή για να επιβεβαιωθεί ότι το προϊόν είναι καταγόμενο.

Επισημαίνεται ότι για τα αιτήματα υποβολής στοιχείων στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας, τα οποία υποβάλλονται στην τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής κατά τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας, το χρονικό διάστημα στο σημείο γ) ορίζεται σε 12 μήνες (αντί για 10).

Η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής μπορεί να απορρίψει τη χορήγηση προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης όταν ο εισαγωγέας δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου 2 (Κανόνες καταγωγής) της σχετικής συμφωνίας, πέραν αυτών που αφορούν στον χαρακτήρα καταγωγής του προϊόντος.

Στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου ορίζεται αναλυτικά η διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί στην περίπτωση που η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής διαθέτει επαρκή αιτιολόγηση για την απόρριψη της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης αλλά η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής έχει υποβάλλει γνώμη [άρθρο ORIG.25 παράγραφος 4 στοιχείο β)] με την οποία επιβεβαιώνει τον καταγόμενο χαρακτήρα του προϊόντος. Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβούλευσης, εάν η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το προϊόν είναι καταγόμενο, μπορεί να απορρίψει τη χορήγηση προτιμησιακής μεταχείρισης δασμολογικής μεταχείρισης βάσει επαρκούς αιτιολόγησης και αφού έχει παραχωρήσει στον εισαγωγέα το δικαίωμα ακροάσεως. Ωστόσο, όταν η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής επιβεβαιώνει τον καταγόμενο χαρακτήρα του προϊόντος και αιτιολογεί την άποψή της, η τελωνειακή αρχή του μέρους εισαγωγής δεν μπορεί να απορρίψει τη χορήγηση της προτίμησης σε ένα προϊόν αποκλειστικά και μόνο λόγω του ότι η τελωνειακή αρχή του μέρους εξαγωγής δεν έχει υποβάλλει στοιχεία που ο εξαγωγέας κρίνει ότι είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα [άρθρο ORIG. 25 παράγραφος 5].

Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!