Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΣΠΑ Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας - Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία

Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας - Επιχειρηματική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία

Ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, μέσω στοχευμένων ενεργειών, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους με εισαγωγή σύγχρονων και καινοτόμων διαδικασιών και μέσων στην παραγωγική τους διαδικασία.

Με τη συγκεκριμένη Δράση επιδιώκεται:

  • Η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά προτεραιότητα στους τομείς της Περιφερειακής RIS3
  • H αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων των ΜΜΕ που αφορούν προϊόντα νέα στην αγορά και νέα προς την επιχείρηση
  • Ο μετασχηματισμός της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της οικονομίας της Περιφέρειας προς νέα ή διαφοροποιημένα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας
  • Η βελτίωση του βαθμού οικονομικής εκμετάλλευσης επιχειρηματικών ιδεών μέσω και της μετατροπής τους σε εμπορεύσιμα προϊόντα/υπηρεσίες
  • Η βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια.

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαιούχοι είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

Κατηγορία Α - Υπό σύσταση: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στην δράση και θα διαθέτουν τον/τους ΚΑΔ της επένδυσης που περιέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ), πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Κατηγορία Β - Νέες: Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μετά την 1/1/2018 έως και την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και οι οποίες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης διαθέτουν τον/τους ΚΑΔ της επένδυσης που περιέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ). Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μεταγενέστερα της έκδοσης της προκήρυξης της δράσης, θα πρέπει να διαθέτουν τον επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Εξαίρεση αποτελούν επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν μόνο τον/τους ΚΑΔ:

41.20.20.01 Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους.
41.20.20.02 Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν τον/τους ΚΑΔ επένδυσης πριν την τελική εκταμίευση.

Κατηγορία Γ - Υφιστάμενες: Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί πριν την 1/1/2018 και οι οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ που περιέχεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ).

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης: • οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές. • οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ.)

Περίοδος υποβολής

από 27/1/2021 έως 31/3/2021

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.

Είδος ενίσχυσης

Επιχορήγηση / Επιδότηση

Περιοχή εφαρμογής

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.500.000€ εκ των οποίων τα 1.000.000 € αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν την επένδυση τους σε περιοχές Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης (ΟΧΕ), αξιοποίησης των λιμνών Δυτικής Μακεδονίας.( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙV: ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΟΧΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : χάρτης, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧV: ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΧΕ), και τα 1.500.000 € αφορούν τις περιοχές παρέμβασης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Τι χρηματοδοτείται

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της Δράσης. Κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου με δημόσια χρηματοδότηση προϋπολογισμού από την επιχείρηση δυνητικό δικαιούχο, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των υπό υλοποίηση ενεργειών του επενδυτικού σχεδίου με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος: 70% • Ανέγερση • Ανακαίνιση • Διαμορφώσεις
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός – Λογισμικά: 100% • Μηχανήματα – Εξοπλισμός - Μεταφορικά μέσα (Επαγγελματικής χρήσης, μικτής, πολλαπλής χρήσης έως 9 θέσεις) - Λογισμικό - Ιστοσελίδα/E-shop
  • Πιστοποίηση προϊόντων/υπηρεσιών: Έως 5.000 / πιστοποιητικό.
  • Σύνταξη & παρακολούθηση επενδυτικού σχεδίου: Έως 4.000€
  • Λειτουργικές δαπάνες με χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2013 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ: 10%
  • Μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού, με χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2013 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ: 40% και 24.000€, μέχρι 2 ΕΜΕ.

Προϋπολογισμός

€ 5.500.000

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.500.000€ εκ των οποίων τα 1.000.000€ αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν την επένδυση τους σε περιοχές Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης (ΟΧΕ), αξιοποίησης των λιμνών Δυτικής Μακεδονίας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙV: ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΟΧΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧV: ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΧΕ) και τα 1.500.000€ αφορούν τις περιοχές παρέμβασης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σύμφωνα με την ενδεικτική κατανομή που αναφέρεται στους παρακάτω πίνακες (τα ποσά σε ευρώ):

Περιοχή ΒΑΑ           Υφιστάμενες     Νέες-Υπό σύσταση      Σύνολο

Δήμος Γρεβενών        180.000€           120.000€             300.000€

Δήμος Καστοριάς       180.000€           120.000€             300.000€

Δήμος Κοζάνης          180.000€           120.000€             300.000€

Δήμος Εορδαίας         180.000€           120.000€             300.000€

Δήμος Φλώρινας        180.000€           120.000€             300.000€

ΟΧΕ Δυτ. Μακεδονίας 600.000€           400.000€          1.000.000€

Η Δημόσια Δαπάνη κατανέμεται οριζόντια κατά 60%, δηλαδή μέχρι και 3.300.000€ για τα επιχειρηματικά που υποβάλλονται από υφιστάμενες επιχειρήσεις και κατά 40% δηλαδή μέχρι και 2.200.000€ για τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!