Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1005877 ΕΞ 2021 Δασμολογική κατάταξη μεταχειρισμένων ειδών στην κλάση 6309

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ
& ΔΑΣΜΟΛΟΓ. ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο : 210-69.87.475
Fax : 210-69.87.506
E-Mail : e.mpirmpila@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2021
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1005877 ΕΞ 2021
ΑΔΑ: 6ΕΒΜ46ΜΠ3Ζ-ΝΟΜ

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Δασμολογική κατάταξη μεταχειρισμένων ειδών στην κλάση 6309»

Σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη μεταχειρισμένων ειδών στην κλάση 6309 του Δασμολογίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τη Σημείωση 3 του Κεφαλαίου 63 του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (Καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει), καθώς και τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, τα μεταχειρισμένα ενδύματα και άλλα μεταχειρισμένα είδη υπάγονται στη δασμολογική κλάση 6309, μόνο εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Στην κλάση 6309 κατατάσσονται αποκλειστικά τα ακόλουθα μεταχειρισμένα είδη:

  • Είδη από υφαντικές ύλες:

α) ενδύματα και συμπληρώματα του ενδύματος και τα μέρη τους,

β) κλινοσκεπάσματα, πανικά κρεβατιού, τραπεζιού, καθαριότητας ή κουζίνας,

γ) είδη επίπλωσης από υφαντικές ύλες εκτός από τους τάπητες των κλάσεων 5701 έως 5705 και τις ταπετσαρίες της κλάσης 5805.

  • Υποδήματα και καλύμματα κεφαλής από κάθε ύλη εκτός από τον αμίαντο.

2. Προκειμένου να καταταγούν στην κλάση 6309, τα προαναφερόμενα είδη θα πρέπει ταυτόχρονα:

  • Να φέρουν καταφανή ίχνη χρησιμοποίησης, ανεξάρτητα από το αν απαιτείται ή όχι καθαρισμός και επιδιορθώσεις πριν από τη χρήση τους.

Επισημαίνεται ότι, ως είδη με «καταφανή ίχνη χρησιμοποίησης» δεν θεωρούνται καινούργια είδη με τυχόν ελαττώματα του υφάσματος, της βαφής, της ραφής, κλπ., ή είδη τα οποία έχουν υποστεί ζημιά πριν από την πώλησή τους. Τα εν λόγω είδη υπάγονται στην κατάλληλη δασμολογική κλάση στην οποία υπάγονται και τα καινούργια είδη.

  • Να παρουσιάζονται χύμα, ή σε μπάλες και σάκους ή σε παρόμοιες συσκευασίες, όπως π.χ. σε εμπορευματικά βαγόνια, σε μπάλες δεμένες ή μη χωρίς εξωτερική συσκευασία, ή τοποθετημένα χύδην σε κιβώτια. Ειδικότερα, τα είδη αυτά συνήθως διακινούνται για σκοπούς μεταπώλησης σε μεγάλες ποσότητες, και κατά συνέπεια δεν συσκευάζονται με την ίδια επιμέλεια όπως τα καινούργια είδη.

Εάν δεν ισχύει έστω και μία από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, αποκλείεται η κατάταξη στην κλάση 6309, και τα είδη κατατάσσονται στην κατάλληλη κατά περίπτωση δασμολογική κλάση στην οποία υπάγονται και τα καινούργια είδη.

3. Δεν υπάγονται στην κλάση 6309 είδη άλλα από αυτά που αναφέρονται περιοριστικά στην παρ. 1 ανωτέρω, όπως π.χ. τα υφάσματα και λοιπά υφαντουργικά είδη των κεφαλαίων 50 έως 60 του Δασμολογίου, σάκοι, τσάντες και παρόμοια είδη, μουσαμάδες, σκηνές, είδη κάμπινγκ, κλπ.

Τα είδη αυτά, όταν φέρουν καταφανή ίχνη χρησιμοποίησης, κατατάσσονται στην κατάλληλη κατά περίπτωση δασμολογική κλάση στην οποία υπάγονται και τα καινούργια είδη.

4. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω, στα πλαίσια της διασφάλισης των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας μας καθώς και των ιδίων πόρων της Ε.Ε., λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι:

  • Ο συμβατικός δασμός που αντιστοιχεί στην κλάση 6309 (5,3%) είναι κατά κανόνα χαμηλότερος από αυτόν που αντιστοιχεί στις κλάσεις στις οποίες υπάγονται τα καινούργια είδη.
  • Υφίσταται κίνδυνος προσπάθειας καταστρατήγησης για σκοπούς δήλωσης χαμηλότερης συναλλακτικής αξίας από την πραγματική στη θέση 46 του ΕΔΕ, μέσω της υπαγωγής εμπορευμάτων στην κλάση 6309 σε περιπτώσεις όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 της παρούσας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Σ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!