Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Κυρώθηκε η πολυμερής σύμβαση για την πρόληψη διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών

Με ευρεία πλειοψηφία, κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η Πολυμερής Σύμβαση «για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών».

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, κατά το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Η κυβέρνηση της ΝΔ «διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη οικονομική, υγειονομική και κοινωνική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών» τόνισε στην ομιλία του ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σημειώνοντας ότι «μέσα σε αυτήν την κρίση (η κυβέρνηση) αναζητά κάθε φορά δημοσιονομικό χώρο για να τον αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων».

Για τη συζητούμενη σύμβαση είπε ότι «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κενά που υπάρχουν και επιτρέπουν σε κάποιους να παραβιάζουν το θεσμικό πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολογίας, αξιοποιώντας τις διαφορές που υπάρχουν στα φορολογικά συστήματα των χωρών όπου δραστηριοποιούνται».

Επισήμανε μάλιστα ότι «οι απώλειες φορολογικών εσόδων στις χώρες της ΕΕ από αυτές τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, κυμαίνονται από 160 έως 190 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, με την εφαρμογή της Πολυμερούς Σύμβασης επιτυγχάνονται τα εξής:

(1) Στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας δημιουργούνται ασφαλιστικές δικλείδες με αντικαταχρηστικές ρήτρες, προκειμένου οι συμβάσεις αυτές να μη χρησιμοποιούνται ως όχημα φοροαποφυγής και καταχρηστικών πρακτικών.

(2) Βελτιώνεται το πλαίσιο επίλυσης διαφορών διπλής φορολογίας, γεγονός που συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων ισονομίας και φορολογικής δικαιοσύνης.

(3) Περιορίζεται η τεχνητή αποφυγή της δημιουργίας μόνιμης εγκατάστασης από επιχειρήσεις που δημιουργεί περιπτώσεις φοροαποφυγής.

(4) Διασφαλίζεται η φορολόγηση των κερδών στις χώρες όπου ασκείται η οικονομική δραστηριότητα που αποφέρει αυτά τα κέρδη και όπου δημιουργούνται αντίστοιχες αξίες.

Αναφερόμενος στις 57 συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι «η αποδοτικότητα κάθε χώρας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή διεθνών προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών στο φορολογικό τομέα αξιολογείται» και ότι «η Ελλάδα έλαβε θετική αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ […]

Η Ελλάδα λαμβάνει θετικές αναφορές όχι μόνο για τη συμμετοχή και την αποδοτικότητά της σε αυτές τις συμφωνίες, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας μας και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας» είπε ο υφυπουργός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε να αναγνωριστεί η συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην προετοιμασία του συζητούμενου νομοσχεδίου.

Επίσης, πρότεινε:

α) τη συνολική ρύθμιση των χρεών με τη λογική «εισόδημα μείον εύλογες δαπάνες διαβίωσης και ό,τι απομένει να είναι τμήμα της δόσης»,

β) τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, και

γ) τη διαγραφή - βάσει κριτηρίων - μέρους των χρεών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην πρόταση για εισαγωγή του φόρου καθαρού πλούτου (περιουσία μείον δάνεια), «έτσι ώστε να μειώσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες», καθώς και στην πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ (BEPS - Base Erosion and Profit Shifting) για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την ελάττωση των φορολογικών παραδείσων.

«Είμαι βέβαιος ότι η Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία εύχομαι να ηγηθεί του πολύ σημαντικού αυτού οργανισμού, με τις σοσιαλδημοκρατικές απόψεις της θα ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία που διασφαλίζει τη φορολογική-άρα και την κοινωνική- δικαιοσύνη» είπε ο κ. Κατρίνης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης, αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΜέΡΑ25, η οποία προβλέπει τη φορολόγηση στο 4% του τζίρου των ψηφιακών κολοσσών (Netflix, Amazon, Google, Facebook) που παράγεται στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Βασίλης Βιλιάρδος πρότεινε την υιοθέτηση ψηφιακού φόρου αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τιμολόγηση γίνεται είτε στη χώρα εισόδου, είτε σε κάποια άλλη που θα καταναλωθεί το προϊόν, ή σε αυτήν με τον χαμηλότερο ΦΠΑ, είπε ο κ. Βιλιάρδος υπογραμμίζοντας ότι εάν η Ελλάδα μειώσει τον ΦΠΑ, τότε πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμολογούνται εδώ: «Τα οφέλη για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλα, μεταξύ άλλων, από τις επενδύσεις που θα διενεργούνταν σε διαμετακομιστικά κέντρα..»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!