Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

Ε.Β.Ε.Π. Να σχεδιάσουμε ένα ελληνικό «Μορατόριουμ» οφειλών της πανδημίας και πληρωμών υποχρεώσεων της αγοράς

Ε.Β.Ε.Π.

Πειραιάς, 7 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Να σχεδιάσουμε ένα ελληνικό «Μορατόριουμ» οφειλών της πανδημίας και πληρωμών υποχρεώσεων της αγοράς

Απέναντι στη “σκληρή αλήθεια” των αριθμών αντιπαρατάσσουμε την ελπίδα του εμβολίου και της εξόδου από την ύφεση.

Ελπίδα, ότι τελικά θα διαψευσθούν τα χειρότερα σενάρια και το μεγαλύτερο διάστημα της πτωτικής πορείας της οικονομίας της χώρας μας, θα περιοριστεί, ως επί το πλείστον, στο τρέχον έτος.

Από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν για το γ´τρίμηνο, το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, ενώ η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά κράτησε και η εσωτερική κατανάλωση αντιστάθηκε σθεναρά, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, η οποία δοκίμασε το εξαγωγικό εμπόριο με μείωση 44,9% και το εισαγωγικό με μείωση 6,4%.

Να σημειωθεί ότι το α΄τρίμηνο του έτους η οικονομία είχε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, έναντι ύφεσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η επέλαση της πανδημίας διαμόρφωσε το β΄τρίμηνο την ύφεση στο 14,2% έναντι 15,2%, που ήταν η αρχική εκτίμηση και, με 2,5% υποχώρηση, επίσης ύφεση στο 11,7% το γ΄τρίμηνο του έτους, που σημαίνει επιπλέον 5 δις ευρώ απώλειες εντός του έτους.

Με τα σημερινά δεδομένα και μετά το 2ο lockdown τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου αναμένονται επίσης δυσοίωνα.

Το κλείσιμο της φετινής χρονιάς πρέπει να “χωρέσει” όσες περισσότερες οικονομικές απώλειες και ζημίες γίνεται, ώστε να ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά, μετά και την τρίμηνη αναστολή πληρωμών, με τις λιγότερες δυνατές και με διαχειρίσιμες υποχρεώσεις.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε, για το επόμενο έτος, ένα ελληνικό “μορατόριουμ” ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.

Μια ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών, τόσο των “παγωμένων” οφειλών, αλλά και όσων δημιουργήθηκαν εντός πανδημίας, θα πρέπει να γίνει σταδιακά με το 30% της δόσης τον πρώτο χρόνο, 50% τον δεύτερο, 70% τον τρίτο χρόνο, πριν επανέλθει στο 100% για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Η συνέχιση των στοχευμένων μέτρων στήριξης πρέπει να εξισορροπήσει τα έσοδα από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με τις συσσωρευμένες δόσεις του 2020 και τις νέες υποχρεώσεις του 2021, ώστε να αποτρέψουμε από τον Απρίλιο νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον κίνδυνο λουκέτων σε 1 στις 3 επιχειρήσεις.

Η οικονομία κινείται μεταξύ πανδημίας και εμβολίου και η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το δικό της “εμβόλιο” για να κλείσει την παρένθεση της κρίσης, να ανακάμψει από την ύφεση και να περάσει με προοπτική στην επόμενη μέρα της οικονομικής ζωής του τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!