Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Εγκ. 2/77556/ΔΠΓΚ/2020 Κατανομή πιστώσεων Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 σε αναλυτικό επίπεδο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ'
Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστημίου 37
101 65 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3338558,
8349, 8398, 379, 8376, 8275
Fax: 2103338206
E-mail: dpgk@glk.gr

ΑΔΑ: 6ΤΥΛΗ-0Ι0

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα 26/11/2020

Α.Π. οικ. 2/77556/ΔΠΓΚ

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: «Κατανομή πιστώσεων Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 σε αναλυτικό επίπεδο»

ΣΧΕΤ.: Η αριθ. 2/58493/ΔΠΓΚ/31.7.2018 (Β'3240) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει.

Με την ως άνω σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει, καθορίστηκαν η οικονομική και διοικητική ταξινόμηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι μείζονες κατηγορίες εσόδων και εξόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς και οι διαδικασίες, οι προθεσμίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την κατανομή σε αναλυτικό επίπεδο των πιστώσεων.

Τα ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών που προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό (Τακτικό και ΠΔΕ) κατά φορέα και ειδικό φορέα της Κεντρικής Διοίκησης και κατά μείζονα κατηγορία εξόδων, κατανέμονται στους επιμέρους ελαχιστοβάθμιους αναλυτικούς λογαριασμούς εξόδων (ΑΛΕ) του προϋπολογισμού της οικείας μείζονος κατηγορίας εκάστου φορέα και ειδικού φορέα, με απόφαση του αρμόδιου διατάκτη.

Ειδικότερα τα όρια του ΠΔΕ, τα οποία έχουν προβλεφθεί στο σύνολο στη μείζονα κατηγορία εξόδων 29 «Πιστώσεις υπό κατανομή» κατά σκέλος (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο), θα πρέπει να κατανεμηθούν στους ειδικούς φορείς που ψηφίστηκε το ΠΔΕ κατά σκέλος, στους παρακάτω αναλυτικούς λογαριασμούς της μείζονος κατηγορίας 29:

α) ΑΛΕ 2910601001 «Πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων»

β) ΑΛΕ 2910401899 «Λοιπές πιστώσεις για μεταβιβάσεις σε εκτέλεση προγραμμάτων» και

γ) ΑΛΕ 2910601059 « Πιστώσεις για δαπάνες δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας». Θα πρέπει να κατανεμηθεί αναλυτικά το σύνολο του ποσού που ψηφίστηκε στο εθνικό σκέλος του Ε.Φ. 1035 203 0000000 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το οποίο αφορά στο σύνολό του πιστώσεις για δαπάνες δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Σύμφωνα δε με την ως άνω σχετική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. οικ. 2/86966/ΔΠΓΚ/28-11-2018 (Β'5374), ειδικά σε περίπτωση που η ψήφιση του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού ολοκληρώνεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Δεκεμβρίου του προηγούμενου του Προϋπολογισμού έτους, προβλέπεται ότι όλες οι διαδικασίες σχετικά με τις αποφάσεις κατανομής πιστώσεων ολοκληρώνονται την αμέσως επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις κατανομής των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού των φορέων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρέπει, την αμέσως επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού:

α) να εκδοθούν από τους αρμόδιους διατάκτες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης,

β) να αναρτηθούν στη Διαύγεια και να κοινοποιηθούν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης (ΔΠΓΚ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpgk@glk.gr, στις αρμόδιες Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου του ΓΛΚ, καθώς και στη Διεύθυνση Υποστήριξης Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσιονομικού Τομέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση opsdp-gdoy@gsis.gr, με μέριμνα του αρμόδιου διατάκτη και

γ) να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική πύλη (e-portal) του Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣ-ΔΠ) με μέριμνα του αρμόδιου φορέα.

Υπογραμμίζεται, ότι η συμφωνία των στοιχείων που καταχωρούνται στο e-portal του ΟΠΣ-ΔΠ με τα διαλαμβανόμενα στις αποφάσεις κατανομής που αναρτώνται στη Διαύγεια και συνολικά ο έλεγχος για τη συμφωνία των ανωτέρω με τα όρια κατά φορέα/ειδικό φορέα και μείζονα κατηγορία δαπάνης, όπως αυτά αποτυπώνονται στον ψηφισμένο Κρατικό Προϋπολογισμό, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των ΓΔΟΥ των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης.

Κατά την κατανομή των πιστώσεων πρέπει να διασφαλίζονται οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη κατά προτεραιότητα:

α) Των υποχρεώσεων για την καταβολή των αποδοχών του προσωπικού και την απόδοση των σχετικών εισφορών στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

β) Των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί κατά τα προηγούμενα έτη και παραμένουν ανεξόφλητες.

γ) Των πολυετών υποχρεώσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης κατά τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.4270/2014, κατά το μέρος που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του έτους 2021.

δ) Της επιχορήγησης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

ε) Των υποχρεώσεων για δαπάνες ανελαστικού χαρακτήρα οι οποίες απορρέουν από διατάξεις νόμου ή κανονιστικές πράξεις ή συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεωτικών εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι:

  • Οι απαραίτητες πιστώσεις για την πληρωμή ανεξόφλητων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών πρέπει να κατανεμηθούν στους ελαχιστοβάθμιους αναλυτικούς λογαριασμούς εξόδων ανάλογα με τη φύση της δαπάνης που αυτές αφορούν. Οι εν λόγω υποχρεώσεις εξοφλούνται κατά προτεραιότητα σε βάρος των πιστώσεων που κατανέμονται στους συγκεκριμένους ελαχιστοβάθμιους λογαριασμούς.
  • Οι απαραίτητες πιστώσεις για την αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών του προηγούμενου έτους πρέπει να κατανεμηθούν στους ελαχιστοβάθμιους αναλυτικούς λογαριασμούς εξόδων ανάλογα με τη φύση της δαπάνης που αυτές αφορούν.
  • Οι πιστώσεις για αποδοχές πρέπει να κατανεμηθούν στους ελαχιστοβάθμιους αναλυτικούς λογαριασμούς της μείζονος κατηγορίας 21 «Παροχές σε εργαζόμενους», προκειμένου να είναι δυνατή η έγκαιρη έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των οποίων η δαπάνη μισθοδοσίας βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό, μηνός Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 66 του ν.4270/2014, όπως ισχύουν.
  • Οι πιστώσεις για συνταξιοδοτικές παροχές πρέπει να κατανεμηθούν στους σχετικούς ελαχιστοβάθμιους αναλυτικούς λογαριασμούς των μειζόνων κατηγοριών 22 «Κοινωνικές Παροχές» και 23 «Μεταβιβάσεις», προκειμένου να είναι δυνατή η έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων για την καταβολή των συντάξεων του Ελληνικού Δημοσίου που βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό, μηνός Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα και με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 66 του ν.4270/2014, όπως ισχύουν.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των ιδιαίτερα στενών χρονικών περιθωρίων, είναι απολύτως αναγκαίο οι αρμόδιοι διατάκτες και οι οικείες Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Αναλυτικότερα, πρέπει:

  • να έχουν συνταχθεί, οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί με τον αρμόδιο διατάκτη τα σχέδια αποφάσεων κατανομής πιστώσεων, το αργότερο ως την 10η Δεκεμβρίου 2020, ώστε εντός της επόμενης ημέρας από την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, να εκδοθούν και να αναρτηθούν στη Διαύγεια,
  • να εμφανιστούν οι προτάσεις κατανομής στο e-portal το αργότερο ως την 11η Δεκεμβρίου 2020, ώστε να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας του πληροφοριακού συστήματος,
  • ειδικότερα, για τις περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, οι ως άνω προπαρασκευαστικές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο ως την 9η Δεκεμβρίου 2020,
  • να έχουν συνταχθεί τα σχέδια αποφάσεων ανάληψης των σχετικών με τη μισθοδοσία και τις συντάξεις του Δημοσίου πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, ώστε, εντός των προθεσμιών και βάσει των οδηγιών που θα ακολουθήσουν με σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να εκδοθούν και να αναρτηθούν στη Διαύγεια.

Τα ανωτέρω είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και την οριστικοποίηση της κατανομής των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού στο ΟΠΣ-ΔΠ ως την επόμενη ημέρα από την ψήφισή του. Επισημαίνεται δε ιδιαίτερα ότι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας του α' δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021 και των συντάξεων του Δημοσίου μηνός Ιανουαρίου 2021 που βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Οι φορείς παρακαλούνται για την ανταπόκρισή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών.

Η παρούσα εγκύκλιος είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr --> Νομικό --> Πλαίσιο Εγκύκλιοι).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Θεόδωρος Σκυλακάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!