Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1131892 ΕΞ 2020 Κοινοποίηση καν. (ΕΕ) 2020/1646 της Ε.Επιτροπής για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένα προϊόντα από τις Η.Π.Α.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Ε. Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο : 210-69.87.475
Fax : 210-69.87.506
E-Mail : ddtheka@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020
ΑΔΑ: 99ΝΝ46ΜΠ3Ζ-ΔΛ9
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1131892 ΕΞ 2020

ΠΡΟΣ: Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση καν. (ΕΕ) 2020/1646 της Ε.Επιτροπής για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένα προϊόντα από τις Η.Π.Α.»

Κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, τον καν. (ΕΕ) 2020/1646 της Ε.Επιτροπής, για τη λήψη μέτρων εμπορικής πολιτικής όσον αφορά ορισμένα προϊόντα από τις Η.Π.Α., μετά την έκδοση απόφασης για εμπορική διαφορά μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ, στα πλαίσια μνημονίου συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (Π.Ο.Ε.) σχετικά με την επίλυση διαφορών. Ο εν λόγω κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. (7/11/2020).

Ειδικότερα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Τα μέτρα εμπορικής πολιτικής που προαναφέρθηκαν, εφαρμόζονται με τη μορφή πρόσθετων δασμών κατ’ αξία, δηλαδή δασμών που επιβάλλονται πλέον αυτών που προβλέπονται στο Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε., κατά την εισαγωγή στην Ε.Ε. ορισμένων προϊόντων καταγωγής Η.Π.Α., τα οποία απαριθμούνται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ του κοινοποιούμενου κανονισμού.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κοινοποιούμενου κανονισμού, οι προαναφερόμενοι πρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται ως εξής:

- Προϊόντα Παραρτήματος Ι:

Εφαρμόζεται πρόσθετος δασμός 15% κατ’ αξία. Πρόκειται, ειδικότερα, για αεροσκάφη της δασμολογικής διάκρισης 8802.40 (αεροπλάνα και άλλα οχήματα αέρος, με βάρος χωρίς φορτίο που υπερβαίνει τα 15000 kg), τα οποία εμπίπτουν στους κωδικούς TARIC: 8802 40 00 13, 8802 40 00 15, 8802 40 00 17, 8802 40 00 19, 8802 40 00 21.

Σύμφωνα με την επεξηγηματική υποσημείωση (2) του Παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού, οι προαναφερόμενοι κωδικοί καλύπτουν όλα τα αεροσκάφη που εμπίπτουν σε αυτούς, τα οποία τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε. και προορίζονται για λειτουργία από οποιαδήποτε οντότητα εντός της Ε.Ε., για οποιαδήποτε οικονομικά σημαντική οικονομική περίοδο, είτε εντός της Ε.Ε. είτε μεταξύ Ε.Ε. και τρίτης χώρας, ανεξαρτήτως τυχόν χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων (π.χ. μίσθωση).

Σύμφωνα με την ίδια υποσημείωση, για την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων, μπορούν να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια, χωρίς κανένα από αυτά να θεωρείται καθοριστικό από μόνο του:

  • Τόπος σύστασης του φορέα εκμετάλλευσης,
  • Κέντρο επιχειρήσεων του φορέα εκμετάλλευσης,
  • Εξωτερική βαφή, εσωτερική σχεδίαση και διαμόρφωση του αεροσκάφους σύμφωνα με το εμπορικό σήμα του φορέα εκμετάλλευσης,
  • Σκοπούμενος τόπος νηολόγησης.

- Προϊόντα Παραρτήματος ΙΙ:

Εφαρμόζεται πρόσθετος δασμός 25% κατ’ αξία. Πρόκειται για απαρίθμηση πληθώρας κωδικών εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε διάφορα Κεφάλαια του Κοινού Δασμολογίου.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, δεν υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό:

- Τα προϊόντα που απαριθμούνται στα σχετικά Παραρτήματα, για τα οποία έχει εκδοθεί, πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω κανονισμού (7/11/2020), άδεια εισαγωγής που προβλέπει δασμολογική απαλλαγή ή μείωση δασμών (άρθρο 3 παρ. 1).

- Τα προϊόντα που απαριθμούνται στα σχετικά Παραρτήματα, για τα οποία οι εισαγωγείς μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εξαχθεί από τις Η.Π.Α. προς την Ε.Ε. πριν από την ημερομηνία εφαρμογής πρόσθετου δασμού (άρθρο 3 παρ. 2).

Κατά συνέπεια, με βάση τη διάταξη αυτή, δεν υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό τα προϊόντα των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε., για τα οποία μπορεί να αποδειχθεί ότι κατά την ημερομηνία εφαρμογής του κοινοποιούμενου κανονισμού (7/11/2020) βρίσκονταν ήδη καθοδόν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από σχετική διασάφηση εξαγωγής από τις τελωνειακές αρχές των Η.Π.Α. ή από σχετική φορτωτική.

4. Τέλος, προς αποφυγή σύγχυσης, επισημαίνουμε ότι οι πρόσθετοι δασμοί για προϊόντα καταγωγής Η.Π.Α. που προβλέπονται στον κοινοποιούμενο κανονισμό, συνιστούν δασμούς εισαγωγής κατ' αξία και όχι δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εισπράττονται κατά τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως οι λοιποί δασμοί τρίτης χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του καν. 952/2013 (Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας).

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!