Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γερμανία - Ifo Υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος τον Οκτώβριο έφερε η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και είναι πιο επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

O δείκτης κλίματος του Ifo μειώθηκε στις 92,7 μονάδες από 93,2 τον Σεπτέμβριο. «Οι εταιρείες είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικές αναφορικά με τις εξελίξεις των ερχόμενων μηνών», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ σε ανακοίνωση του ινστιτούτου.

«Υπό το φως του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, οι γερμανικές επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο ανήσυχες», σημείωσε. Η υποχώρηση του κλίματος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συμπίπτει χρονικά με τη μείωση της εμπιστοσύνης των γερμανών καταναλωτών για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, όπως έδειξε άλλη έρευνα.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με μία σειρά πρωτοφανών πακέτων διάσωσης και στήριξης, οδήγησαν σε μία ισχυρή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο από τη βουτιά 9,7% του δευτέρου τριμήνου, αλλά η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδυνθεί ξανά.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8.685 στις 437.866, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για τις μεταδοτικές νόσους.

Η έρευνα του Ifo δεν υποδηλώνει μία νέα βουτιά της οικονομίας, δήλωσε οικονομολόγος της ING, προσθέτοντας: «Καθώς όμως όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο δεύτερο κύμα του ιού, ο σημερινός δείκτης του Ifo ξεκάθαρα σηματοδοτεί το τέλος της ανάκαμψης και την αρχή των φόβων για μία δεύτερη ύφεση της οικονομίας».

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Φολράμπε προέβλεψε ανάπτυξη 2,1% για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά σημείωσε ότι η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ αισιόδοξη αν η αύξηση των κρουσμάτων προκαλέσει την επιβολή δεύτερης καραντίνας.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία πλήττει επίσης τις εξαγωγές, σημείωσε, προσθέτοντας: «Το πραγματικό πλήγμα θα υπάρξει αν χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Αυτό θα είχε μεγάλη επίπτωση στην οικονομία και τη βιομηχανία».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει το σενάριο αυτό και επανέλαβε την έκκλησή της στους Γερμανούς να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στον ελάχιστο βαθμό. Ο Φολράμπε είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ένα φωτεινό σημείο. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα πάνε πραγματικά καλά τώρα», είπε.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία ήταν ανάμεικτα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε οδεύοντας προς τον Νοέμβριο καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού έκανε τους Γερμανούς λιγότερο διατεθειμένους να κάνουν δαπάνες, όπως έδειξε έρευνα την περασμένη Πέμπτη.

Μία άλλη έρευνα την Παρασκευή έδειξε ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε τον Οκτώβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η επέκταση του μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε, δείχνοντας ότι η οικονομία λειτουργεί με δύο ταχύτητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!