Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων Διαμαρτυρία για τις πρακτικές της Διοίκησης του Υπ. Εργασίας

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Προς:

  • Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη Κυριάκο
  • Βουλευτές Χανίων 

Κοιν:

  • Υπουργό Εργασίας κο Βούρτση
  • Προς Γ.Γ. υπ Εργασίας κα Στρατινάκη
  • ΠΟΦΕΕ – ΟΕΕ – ΕΦΚΑ -  ΙΚΑ Χανίων

Χανιά, 09 Οκτωβρίου 2020

Θέμα: Διαμαρτυρία για τις πρακτικές της Διοίκησης του Υπ. Εργασίας

κ Πρωθυπουργέ,
κ. Βουλευτές των Χανίων,

Φτάσαμε στο σημείο να στέλνουμε σε εσάς την επιστολή αυτή που αφορά ξανά την συμπεριφορά της Διοίκησης του Υπ Εργασίας, διότι  μετά από τόσες αντιδράσεις, τόσο από τον Σύλλογο μας  όσο και από την Ομοσπονδία  μας ΠΟΦΕΕ δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους υπεύθυνους του εν λόγω Υπουργείου.
Σας θερμοπαρακαλούμε δώστε μας την απαραίτητη προσοχή.

Θα προσπαθήσουμε να σας τα μεταφέρουμε με τον πιο απλό λόγο με δύο θέματα: 

Θέμα Α: Απάνθρωπη αντιμετώπιση των λογιστών από το Υπ. Εργασίας

Σήμερα λήγουν οι υποβολές των ΑΠΔ (εκεί δηλώνουμε  τους μισθούς και τα ένσημα των εργαζομένων ανά μήνα) των ειδικών περιπτώσεων (αφορά τους μήνες 6ος έως 8ος  για εργαζόμενους που έχουν  ενταχθεί στον μηχανισμό «συνεργασία», στους εποχιακούς που έχουν αναστολές,  κτλ). Εδώ όμως η πραγματικότητα είναι πικρή.

Κάθε μήνα μας βγάζουν την ψυχή χωρίς οδηγίες και εγκυκλίους που να επιλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Φτάνουν δε στην τελευταία ημέρα και δίνουν παράταση (πάντα την τελευταία ημέρα ή ώρα) με τους λογιστές να καταχτυπιούνται από το πρωί ως το βράδυ με το τι θα κάνουν, αν θα δοθεί παράταση και τελικά καταλήγουν από το άγχος να τα κάνουν πρόχειρα, όπως νομίζουν, και μετά να ξανατρέχουν στο ΙΚΑ χάνοντας αρκετές ημέρες για να τα διορθώσουν !!

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επαναλαμβάνεται και σήμερα όπου λήγει η προαναφερόμενη διορία.

Ξανά έχουμε προβλήματα άλυτα ιδίως τεχνικής φύσης (π.χ. στην απεικόνισης στην ΑΠΔ της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς για όσους έχουν και επιδότησης εργοδοτικών εισφορών εμφανίζεται ο κωδικός λάθους «158» όπως και άλλα θέματα που αφορούν την πρόσφατη αλλά και επίμαχη εγκύκλιο 39 του ΕΦΚΑ).

Γιατί να ταλαιπωριόμαστε έτσι;

Όταν το υπουργείο βλέπει καθαρά ότι είναι πρόβλημα τεχνικό, δικό του, γιατί αρέσκεται (έτσι πρέπει να είναι αφού η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά τους έχει επαναληφθεί τόσες φορές), γιατί αρέσκεται λοιπόν να μας κρατά όμηρους μέχρι το τελευταίο δίωρο της λήξης της προθεσμίας; Μπορεί να γίνει επιτέλους κατανοητός ο ψυχολογικός βιασμός και η απάνθρωπη τακτική που ακολουθεί κατ’ επανάληψη το συγκεκριμένο Υπουργείο;

Μπορεί αυτό επιτέλους να διορθωθεί; 
           
Θέμα Β: Αναχρονιστικές ιδέες από τους Αρμόδιους του υπουργείου οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται και …νεωτεριστές !!!

Κ Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζεται ότι αυτοί που διοικούν το Υπ Εργασίας και οι οποίοι σας γαλουχίζουν το μυαλό με το πόσο προηγμένα είναι τα συστήματα τους, ότι αν υποβάλλει κάποιος λογιστής μια ΑΠΔ και θέλει να διορθώσει  κάτι πολύ απλό, πρέπει να παίρνει «αναμάσχαλα» τα χαρτιά του και να τρέχει κάθε φορά στο ΙΚΑ, να στέκεται στην ουρά, για να απασχολήσει μετά δεκάδες υπάλληλους του ΙΚΑ για  να διορθώσει π.χ. έναν απλό αναγραμματισμό σε ένα κωδικό;

Και ξέρετε γιατί το κάνουν; Γιατί «λέει» φοβούνται μήπως με τις τροποποιητικές δηλωθεί κάποια εικονική εργασία.

Ε λοιπόν κ Πρωθυπουργέ να σας ενημερώσουμε ότι στην ΑΑΔΕ συμβαίνει το ίδιο με την εφαρμογή του Ε9/ΕΝΦΙΑ. Εκεί όμως έχουν σκεφτεί λογικά.

Όταν υποβληθεί δήλωση που οδηγεί σε μείωση ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη των 300 ευρώ μόνο τότε πάς στην Εφορία για να σε ελέγξουν.

Γιατί δεν το κάνουν αυτό και  οι … νεωτεριστές του Υπ Εργασίας; Αφού δεν θέλουν να υποβάλλονται τροποποιητικές όπου θα δηλώνονται εικονικές ασφαλίσεις να κλειδώσει το σύστημα μόνο αυτήν την περίπτωση και όχι όλες ακόμα και τις διορθώσεις για έναν απλό αναριθμητισμό ! 

Πως θα το κάνουν αυτό; Μα όταν σε μια δήλωση τροποποιητική της ΑΠΔ προστεθεί ένας εργαζόμενος, τότε μόνο να αναγκάζεται να πηγαίνει η δήλωση στο ΙΚΑ για έλεγχο.

Αν συμβεί όμως αυτό τότε θα γλιτώσουμε από το 90% των περιπτώσεων, θα αποφευχθούν οι άσκοπες χειρόγραφες διαδικασίες, θα αποφευχθούν κόστη απώλειας ανόητου χρόνου και  ουρές στο ΙΚΑ.

Βεβαίως θα αποφευχθεί και η εξουθένωση των υπαλλήλων του ΙΚΑ που υπόκεινται όλη αυτήν την κατάσταση με την χαρτούρα και την επανακαταχώρηση από τους ίδιους και απορώ πως αντέχουν !  Διότι αν έχουν φτάσει στα άκρα τους τα λογιστικά γραφεία, τι να πουν οι δέκα (!!!)  υπάλληλοι του ΙΚΑ Χανίων που παραλαμβάνουν όλο τον όγκο των τροποποιήσεων στις ΑΠΔ όλων των λογιστικών γραφείων του Νομου ;;;;!!

Και βεβαίως να σας ενημερώσουμε ότι η εγκύκλιος 39 έχει τόσα προβλήματα, έχει τόσο πολύ καθυστερήσει που οι λογιστές έκαναν την ΑΠΔ ιδίως του 6ου και  7ου αλλά και 8ου μήνα χωρίς οδηγίες (αφού δεν είχε εκδοθεί η εγκύκλιος στην ώρα της)  και τώρα θα μαζευτούν τόνοι εγγράφων στα Παραρτήματα του ΙΚΑ !!

Μα είναι πρόοδος αυτή;

Και τελικά στις αποφάσεις αυτού του Υπουργείου κ. Πρωθυπουργέ, ελέγξτε σας παρακαλούμε αν λαμβάνεται υπόψη η αξία του σεβασμού και της αξιοπρέπειας τουλάχιστον στα βασικά. Μπορείτε σας παρακαλούμε να το ελέγξετε; 

Δώστε παράταση έως 30/10 για τις ΑΠΔ αυτές με την προϋπόθεση να είναι έτοιμο το σύστημα

Δώστε τέρμα στις παράτασης της τελευταίας στιγμής όταν ενέχει υπαιτιότητα του Υπουργείου ή όταν έχει σε γνώση το Υπουργείο ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την εκάστοτε υποβολή. 

Σταματήστε τις χειρόγραφες τροποποιητικές ΑΠΔ πλην μόνο της τροποποιητικής όπου προστίθεται νέος εργαζόμενος. Κάντε τις υποβολές ηλεκτρονικές. Απαλλάξτε τους λογιστές και τους υπαλλήλους του ΙΚΑ από τριτοκοσμικές συνθήκες

Περιμένουμε λύση κ Πρωθυπουργέ.

Με εκτίμηση

εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος Μαργιολάκης Νεκτάριος
Ο Γενικός Γραμματέας Μπαρκούρας Γεώργιος
Ο Ταμίας Παυλιδάκης Γεώργιος
Το Μέλος Σγουράκη Ευφροσύνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!