Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, τόνισε πως «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορωνοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές.

Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης συνόδου κορυφής είχε ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε τα εξής:

«Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι».

«Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και σε αυτό το βάθος ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε:

«Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Πορτογαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 

Επιπλέον, ανέφερε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

«Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου σε όλα τα επιπεδα γιατί έχουμε μια κοινωνία ενωμένη, ένα κράτος που διαρκώς εκσυγχρονίζεται», προσέθεσε.

«Το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση μπορεί και σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε ακόμη τα εξής:

«Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και στο κοινοβούλιο. Εύλογο αυτό που λέτε ότι ο χρόνος χρηματοδότησης του προγράμματος ξεπερνά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης και είναι λογικό να συζητηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Απολύτως λογικό και επιβεβλημένο να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο».

Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, υπογράμμισε τα εξής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης:

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου για την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εντός του 2020 και εξ ολοκληρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφαπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!