Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Β 1087515 ΕΞ 2020 Κοινοποίηση της Απόφασης (ΕΕ) 2020/753 του Συμβουλίου της 30/3/2020 σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (L186/1/12.6.2020), στην οποία επισυνάπτεται το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας καθώς και Σημείωμα της ΕΕ (L207/3/30.6.2020) για την ημερομηνία θέσεώς της σε ισχύ από 1/8/2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β
Ταχ. Δ/νση: Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Πληροφορίες: Π.Αδικημενάκη
Τηλέφωνο: 2106987510
Fax: 21069875506
E-Mail: d17-c@2001.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 611Φ46ΜΠ3Ζ-Π5Ξ
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2020
​Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1087515 ΕΞ 2020

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

Θέμα: Κοινοποίηση της Απόφασης (ΕΕ) 2020/753 του Συμβουλίου της 30/3/2020 σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (L186/1/12.6.2020), στην οποία επισυνάπτεται το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας καθώς και Σημείωμα της ΕΕ (L207/3/30.6.2020) για την ημερομηνία θέσεώς της σε ισχύ από 1/8/2020.

Σχετ.: «Η με αρ. ΑΔΑ 9Β4Η46ΜΠ3Ζ-Ω7Θ και αρ. Πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Β 107321325-6-2020 (Ανακοίνωση της Επιτροπής (2020/C196/06) προς τους εξαγωγείς σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος REX στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σκοπούς της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με το Βιετνάμ).

Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής, σας κοινοποιούμε για ενημέρωση:

α)την αναφερόμενη στο θέμα Απόφαση του Συμβουλίου στην οποία σύμφωνα με το άρθρο 1 αυτής, η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισυνάπτεται στη παρούσα και

β) Το αναφερόμενο στο θέμα σημείωμα της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο η κοινοποιούμενη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Βιετνάμ θα τεθεί σε ισχύ από 1η Αυγούστου 2θ2θ.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους της παραπάνω Συμφωνίας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας κοινοποιούμε το Πρωτόκολλο αρ. 1σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας», ενώ το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας μπορείτε να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ: https://eur-lex.europa.eu

A) Επί της συνολικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βιετνάμ, επισημαίνουμε τα κατωτέρω:

Μείωση και /ή κατάργηση τελωνειακών δασμών άρθρο 2.7 της Συμφωνίας)

1) Εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά στη συμφωνία , κάθε Μέρος μειώνει ή καταργεί τους δασμούς του σε εμπορεύματα που κατάγονται από το άλλο Μέρος σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα υποχρεώσεων του, που περιλαμβάνεται στα προσαρτήματα 2-Α-1

(Δασμολόγιο της Ένωσης ,σελ.,171 της Συμφωνίας) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ σελ.674 της Συμφωνίας) του Παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών ,σελ. 164 της Συμφωνίας).

2) Για τον υπολογισμό των διαδοχικών μειώσεων σύμφωνα με την παρ.1 ο βασικός δασμολογικός συντελεστής κάθε εμπορεύματος είναι ο συντελεστής που προσδιορίζεται στους πίνακες υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στα προσαρτήματα 2-Α-1 (Δασμολόγιο της Ένωσης) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών).

Η κατάργηση δασμών που καθορίζεται σύμφωνα με το προσάρτημα 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ), δεν εφαρμόζεται στα μηχανοκίνητα οχήματα που υπάγονται στους κωδικούς 87.02, 87.03 και 87.04 του Ε.Σ.

3) Όταν ένα Μέρος μειώσει τον δασμολογικό συντελεστή του μάλλον ευνοούμενου κράτους που εφαρμόζει κάτω από τον δασμολογικό συντελεστή που εφαρμόζει σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα υποχρεώσεών του, ο οποίος περιλαμβάνεται στα προσαρτήματα 2-Α-1 (Δασμολόγιο της Ένωσης ) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών), το καταγόμενο από το άλλο Μέρος εμπόρευμα είναι επιλέξιμο για τον εν λόγω χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή.

4) Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην κοινοποιούμενη συμφωνία, ένα Μέρος δεν αυξάνει τους δασμούς που τυχόν εφαρμόζει σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα υποχρεώσεών του που περιλαμβάνεται στα προσαρτήματα 2-Α-1 (Δασμολόγιο της Ένωσης) και 2-Α-2 (Δασολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών) ούτε επιβάλλει νέους δασμούς σε εμπορεύματα καταγόμενα από το άλλο μέρος.

5) Προβλέπεται ότι κάθε Μέρος μπορεί να επιταχύνει μονομερώς τη μείωση ή την κατάργηση των δασμών σε εμπορεύματα καταγόμενα από το άλλο Μέρος σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα υποχρεώσεών του , που περιλαμβάνεται στα προσαρτήματα 2 -Α-1(Δασμολόγιο της Ένωσης ) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών), ενημερώνοντας το άλλο Μέρος για την επιτάχυνση αυτή το συντομότερο δυνατόν. Η μονομερής επιτάχυνση δεν εμποδίζει το εν λόγω συμβαλλόμενο Μέρος να αυξήσει ένα δασμό στον επικρατούντα συντελεστή σε κάθε στάδιο της μείωσης ή της κατάργησης σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα υποχρεώσεων του που περιλαμβάνεται στα προσαρτήματα 2-Α-1(Δασμολόγιο της Ένωσης ) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών).

6) Εάν το ζητήσει κάποιο Μέρος, τα Μέρη προβαίνουν σε διαβούλευση για να εξετάσουν ή να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της μείωσης ή της κατάργησης των δασμών που επιβάλλονται σύμφωνα με τους αντίστοιχους πίνακες υποχρεώσεών τους που περιλαμβάνονται στα προσαρτήματα 2-Α-1 (Δασμολόγιο της Ένωσης ) και 2-Α-2 (Δασμολόγιο του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών). Εάν τα μέρη συμφωνήσουν σε τροποποίηση της παρούσας Συμφωνίας για να επιταχύνουν ή διευρύνουν το εν λόγω πεδίο εφαρμογής, η τυχόν συμφωνηθείσα τροποποίηση υπερισχύει κάθε δασμολογικού συντελεστή ή κατηγορίας σταδιακής κατάργησης για το συγκεκριμένο εμπόρευμα που έχει καθοριστεί βάσει των πινάκων υποχρεώσεών τους. Η εν λόγω τροποποίηση τίθεται σε ισχύ με το άρθρο 17.5 (Τροποποιήσεις).

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2.9 της Συμφωνίας (σελ.9) για τα ειδικά μέτρα για την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, κάθε μέρος της συμφωνίας παρέχει στο άλλο μέρος αμοιβαία διοικητική συνεργασία για τον έλεγχο του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων , την διεξαγωγή του επακόλουθου ελέγχου του αποδεικτικού καταγωγής και την παροχή των αποτελεσμάτων αυτού στο άλλο Μέρος καθώς και την χορήγηση άδειας στο εισάγον Μέρος για την διενέργεια ερευνητικών επισκέψεων για την διακρίβωση της αυθεντικότητας των εγγράφων ή την ακρίβεια των πληροφοριών σχετικά με την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης. Όταν στα πλαίσια της διοικητικής συνεργασίας μετά από τέτοιο έλεγχο το εισάγον Μέρος κρίνει ότι ένα αποδεικτικό δεν εκδόθηκε δεόντως από το εξάγον Μέρος, καθώς δεν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο αρ.1 (για τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» και για τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας), μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης στον δηλούντα ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση για εμπορεύματα για τα οποία εξεδόθη αποδεικτικό καταγωγής. Εάν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι επήλθε από το εξάγον Μέρος συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεών του και οι δύο αντίστοιχες αρχές δεν έχουν καταλήξει σε κοινή αποδεκτή λύση εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του πορίσματος στην αρμόδια αρχή του εξάγοντος Μέρους, τότε οι αρμόδιες αρχές του εισάγοντος μέρους παραπέμπουν το θέμα στην επιτροπή εμπορίου.

Εάν η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία για την εξεύρεση λύσης εντός 60 ημερών, το εισάγον μέρος μπορεί να αναστείλει προσωρινά την προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση των συγκεκριμένων προϊόντων με δυνατότητα ανανέωσης της αναστολής για άλλους τρεις μήνες. Όλες οι αναστολές αποτελούν το αντικείμενο περιοδικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της επιτροπής εμπορίου. Το εισάγον μέρος δημοσιεύει σχετικές με την παραπάνω αναστολή ανακοινώσεις προς τους εισαγωγείς και κοινοποιεί αντίστοιχα κάθε απόφαση τόσο στο εξάγον Μέρος όσο και στην επιτροπή εμπορίου.

Επίσης ,όπως αναφέρεται στο άρθρο 2.11 της Συμφωνίας (σελ. :11)

Περ.1: Κανένα Μέρος δεν διατηρεί ή δεν θεσπίζει δασμούς, φόρους ή άλλα τέλη και επιβαρύνσεις που επιβάλλονται επί της εξαγωγής ενός εμπορεύματος στο έδαφος του άλλου Μέρους ή σε σχέση με την εν λόγω εξαγωγή, πέραν εκείνων που θα επιβάλλονταν σε παρόμοια εμπορεύματα που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση, εκτός εάν προβλέπονται στον πίνακα υποχρεώσεων που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 2-Α-3 (Πίνακας εξαγωγικών δασμών του Βιετνάμ, σελ.970 της Συμφωνίας) του παραρτήματος 2-Α ( Μείωση ή κατάργηση δασμών) .

Περ.2 : Αν ένα Μέρος εφαρμόζει χαμηλότερο δασμολογικό φορολογικό ή άλλο συντελεστή επί της εξαγωγής ενός εμπορεύματος ή σε σχέση με την εν λόγω εξαγωγή και εφόσον αυτός ο συντελεστής είναι χαμηλότερος από τον συντελεστή, αν αυτός υπολογιζόταν σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 2-Α-3 (πίνακας εξαγωγικών δασμών του Βιετνάμ) του παραρτήματος 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών), εφαρμόζεται ο εν λόγω χαμηλότερος συντελεστής.

Περιορισμοί εισαγωγών και εξαγωγών (άρθ.2.14 σελ.12)

Όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο δεν επιτρέπεται, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά, τα μέρη να θεσπίζουν ή να διατηρούν απαγόρευση ή περιορισμό επί της εισαγωγής οποιουδήποτε εμπορεύματος του άλλου Μέρους, καθώς και επί της εξαγωγής ή πώλησης με σκοπό την εξαγωγή οποιουδήποτε εμπορεύματος που προορίζεται για το έδαφος του άλλου Μέρους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. XI της GATT 1994 και τις συμπληρωματικές διατάξεις αυτού, που ενσωματώνονται στην παρούσα συμφωνία.

Εφαρμογή διμερούς μέτρου διασφάλισης (Τμήμα Γ', άρθρο 3.10, σελ.19 )

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, εάν ως συνέπεια της μείωσης ή της κατάργησης τελωνειακού δασμού βάσει της κοινοποιούμενης Συμφωνίας, τα καταγόμενα εμπορεύματα από ένα Μέρος εισάγονται στο άλλο Μέρος σε τόσο αυξημένες ποσότητες, σε απόλυτους αριθμούς ή σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή , και υπό συνθήκες που να προκαλούν σοβαρή ζημία σε ένα εγχώριο κλάδο παραγωγής ομοειδών ή ευθέως ανταγωνιστικών εμπορευμάτων, το εισάγον Μέρος, μπορεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μόνο, να επιβάλει διμερές μέτρο με το οποίο :

α) Αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση του δασμολογικού συντελεστή για το συγκεκριμένο εμπόρευμα, όπως προβλέπεται στο παράρτημα 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών) ή

β) Αυξάνεται ο δασμολογικός συντελεστής για το εμπόρευμα σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τον μικρότερο από τους δύο παρακάτω συντελεστές:

ι) τον δασμολογικό συντελεστή του μάλλον ευνοούμενου κράτους που ισχύει για το εμπόρευμα τη στιγμή που λαμβάνεται το μέτρο ή

ιι) τον βασικό δασμολογικό συντελεστή που καθορίζονται στα δασμολόγια τα οποία περιλαμβάνονται στο παράρτημα 2-Α (Μείωση ή κατάργηση δασμών ) δυνάμει του άρθρου 2.7 (Μείωση ή κατάργηση δασμών).

Σύμφωνα δε με την περίπτωση του άρθρου 3.11 , κάθε Μέρος μπορεί να εφαρμόσει διμερές μέτρο διασφάλισης μόνο όμως στον βαθμό και κατά το διάστημα που είναι αναγκαίο για την αποτροπή ή την αποκατάσταση σοβαρής ζημίας και για την διευκόλυνση της προσαρμογής και για περίοδο μέχρι δύο χρόνια με τη δυνατότητα διετούς παράτασης σύμφωνα με τους αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις του εν λόγω άρθρου. Σε κρίσιμες δε περιστάσεις (άρθρο 3.12), όπου μια καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία που θα ήταν δύσκολο να διορθωθεί, τότε ένα Μέρος θα μπορούσε να εφαρμόσει διμερές μέτρο διασφάλισης σε προσωρινή βάση και όχι για διάστημα πάνω από 200 ημέρες, στη διάρκεια του οποίου το Μέρος τηρεί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 3.11(Όροι και περιορισμοί).

Β) Πρωτόκολλο 1 (Για τον Ορισμό της έννοιας «Καταγόμενα Προϊόντα» και τις Μεθόδους Διοικητικής Συνεργασίας)

Οι κανόνες καταγωγής και οι σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κοινοποιούμενης Συμφωνίας, περιλαμβάνονται στο σχετικό Πρωτόκολλο με αρ.1 (σελ.1319-1398). Με το εν λόγω Πρωτόκολλο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα προϊόν να θεωρείται καταγωγής Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Βιετνάμ , προκειμένου να μπορεί να επωφεληθεί προτιμησιακής μεταχείρισης στο πλαίσιο της κοινοποιούμενης Συμφωνίας. Στο εν λόγω Πρωτόκολλο 1 περιλαμβάνονται:

Τμήμα Α: Άρθρο 1 Αναφέρονται όλοι οι απαραίτητοι ορισμοί για τους σκοπούς εφαρμογής του Πρωτοκόλλου 1.

Τμήμα Β :Ορισμός της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» (σελ.1319 της Συμφωνίας):

Γενικές απαιτήσεις (άρθρο 2)

Τα παρακάτω προϊόντα θεωρούνται ότι κατάγονται από Μέρος όταν:

α)Έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου σε Μέρος κατά την έννοια του άρθρου 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου (Εξ ολοκλήρου παραχθέντα προϊόντα)

β) Τα προϊόντα που παράγονται σε ένα Μέρος και που περιέχουν ύλες, που δεν έχουν παραχθεί σε αυτό , υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι ύλες αυτές έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση στο εν λόγω Μέρος κατά την έννοια του άρθρου 5 (Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα).

Σώρευση Καταγωγής (άρθρο 3)

1) Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 (Γενικές Απαιτήσεις) ως προϊόντα καταγωγής από το εξάγον Μέρος θεωρούνται τα προϊόντα που έχουν παραχθεί σε αυτό με την ενσωμάτωση υλών καταγόμενων από το άλλο Μέρος, υπό την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτό, υπερβαίνει τις εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 (Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση). Δεν απαιτείται δηλ. οι ύλες του άλλου συμβαλλόμενου Μέρους να έχουν υποστεί επαρκείς επεξεργασίες ή μεταποιήσεις.

2) Ύλες που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Πρωτοκόλλου 1 της κοινοποιούμενης Συμφωνίας, που κατάγονται από χώρα του ASEAN η οποία στις σχέσεις με την Ένωση εφαρμόζει προτιμησιακή εμπορική συμφωνία , θεωρούνται ύλες που κατάγονται από το Βιετνάμ, όταν έχουν υποβληθεί σε περαιτέρω επεξεργασία ή έχουν ενσωματωθεί σε προϊόν από εκείνα, που παρατίθενται στο παράρτημα IV του Πρωτοκόλλου 1.

3) Στη προαναφερθείσα περίπτωση η καταγωγή των υλών καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών της Ένωσης με τις χώρες ASEAN.

4) Για τους σκοπούς της περίπτωσης 2, ο χαρακτήρας των καταγόμενων που αποδίδεται στις ύλες που εξάγονται από χώρα του ASEAN στο Βιετνάμ για να χρησιμοποιηθούν σε περαιτέρω επεξεργασία ή μεταποίηση τεκμηριώνεται με αποδεικτικό καταγωγής ως εάν οι εν λόγω ύλες να εξάγονταν απευθείας στην Ένωση.

5) Η σώρευση που προαναφέρεται στις περιπτώσεις 2 έως 4, εφαρμόζεται αν

α) οι χώρες του AESEAN που έχουν εμπλακεί στην απόκτηση του χαρακτήρα των καταγόμενων υλών έχουν αναλάβει τη δέσμευση:

ι) να συμμορφώνονται ή να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το παρόν πρωτόκολλο και

ιι) παρέχουν την απαραίτητη διοικητική συνεργασία ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου τόσον όσον αφορά την Ένωση όσο και μεταξύ τους

β) οι εν λόγω δεσμεύσεις με στοιχείο α) έχουν κοινοποιηθεί στην Ένωση και

γ) ο δασμός που η Ένωση εφαρμόζει στα προϊόντα που παρατίθενται στο Παράρτημα IV του Πρωτοκόλλου 1, τα οποία έχουν παραχθεί στο Βιετνάμ με τη χρήση της εν λόγω σώρευσης, είναι υψηλότερος ή ίσος με τον δασμό που η Ένωση εφαρμόζει στο ίδιο προϊόν όταν κατάγεται από τη χώρα του ASEAN που ενέχεται στη σώρευση.

6) Τα αποδεικτικά καταγωγής που εκδίδονται για την εφαρμογή της προαναφερθείσης περίπτωσης 2) φέρουν την ακόλουθη εγγραφή: «Application of Article 3(2) of Protocol 1 to the Viet Nam-EU FTA» (Αίτηση του άρθρου 3 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΕΕ Βιετνάμ-ΕΕ).

7) Τα καταγόμενα από τη Δημοκρατία της Κορέας υφάσματα, θεωρούνται ότι κατάγονται από το Βιετνάμ όταν κατά την παραμονή τους σε αυτό υποβλήθηκαν σε περαιτέρω επεξεργασία ή ενσωματώθηκαν σε προϊόν από τα παρατιθέμενα στο Παράρτημα V του Πρωτοκόλλου 1, το οποίο έχει παραχθεί στο Βιετνάμ, με την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση στο Βιετνάμ η οποία υπερβαίνει τις εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 ( Ανεπαρκής εργασία ή μεταποίηση)

8) Για το σκοπό της προηγουμένης παραγράφου 7, η καταγωγή των υφασμάτων καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των μελών της αφενός και της Δημοκρατίας της Κορέας αφετέρου, εξαιρουμένων των κανόνων που καθορίζονται στο παράρτημα II α) του πρωτοκόλλου σχετικά με τον ορισμό της έννοιας των «καταγομένων προϊόντων ή των προϊόντων καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της εν λόγω προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας.

9) Για την εκπλήρωση του προηγούμενου κανόνα ο χαρακτήρας καταγωγής των υφασμάτων που εξάγονται από τη Δημοκρατία της Κορέας στο Βιετνάμ για να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία ή μεταποίηση, τεκμαίρεται από αποδεικτικό καταγωγής, σαν να εξάγονταν απευθείας από την Δημοκρατία της Κορέας στην ΕΕ.

10) Η προαναφερθείσα στις παραγράφους 7-9 σώρευση εφαρμόζεται εάν :

α) η Δημοκρατία της Κορέας εφαρμόζει στις σχέσεις της με την Ένωση προτιμησιακή εμπορική συμφωνία άρθρο XXIV της GATT 1994 και

β) η Δημοκρατία της Κορέας και το Βιετνάμ έχουν αναλάβει και κοινοποιήσει στην Ένωση τη δέσμευσή τους να εξασφαλίζουν την τήρηση των όρων για τη σώρευση που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο και να παρέχουν την απαραίτητη διοικητική συνεργασία για την ορθή εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

11) Τα αποδεικτικά καταγωγής που εκδίδονται από το Βιετνάμ σε εφαρμογή της παραγράφου 7 φέρουν την ακόλουθη εγγραφή: «Application of Article 3(7) of Protocol 1 to the Viet-EU FTA» (Αίτηση του άρθρου 3 παράγραφος 7 του πρωτοκόλλου 1 της ΣΕΕ Βιετνάμ-ΕΕ).

12) Μετά από αίτηση Μέρους η Επιτροπή Τελωνείων που συστήνεται βάσει του άρθρου 17.2 (Ειδικές επιτροπές) της κοινοποιούμενης Συμφωνίας μπορεί να αποφασίσει ότι υφάσματα καταγόμενα από χώρα με την οποία η Ένωση και το Βιετνάμ εφαρμόζουν προτιμησιακή εμπορική συμφωνία σύμφωνα με το άρθρο XXIV της GATT 1994, θα θεωρούνται καταγόμενα από Μέρος ,όταν έχουν υποβληθεί σε περαιτέρω επεξεργασία ή έχουν ενσωματωθεί σε προϊόν από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα V του παρόντος πρωτοκόλλου το οποίο έχει παραχθεί σε αυτό το Μέρος και εφόσον έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση στο οικείο Μέρος η οποία υπερβαίνει τις εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 (Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση).

13) Η προαναφερθείσα στη περ.12 Επιτροπή Τελωνείων προκειμένου να πάρει απόφαση σχετικά με την αίτηση σώρευσης και τις συναφείς ρυθμίσεις που αναφέρονται στην παρ.12, συνεκτιμά τα συμφέροντα του άλλου μέρους και τους στόχους της παρούσης Συμφωνίας.

Άρθρο 4 - Εξ ολοκλήρου παραχθέντα προϊόντα

Θεωρούνται ως εξ ολοκλήρου παραχθέντα προϊόντα σε ένα μέρος όσα αναλυτικώς κατονομάζονται στο εν λόγω άρθρο (περ. 1 από α-ιγ). Όσον αφορά τα είδη αλιείας (περ.η και θ) η αναφορά στους όρους «πλοία του» και «πλοία- εργοστάσιά του» αφορούν πλοία και πλοία εργοστάσια νηολογημένα α) σε κράτος μέλος της ΕΕ ή στο Βιετνάμ β) φέρουν σημαία του Κράτους μέλους ή του Βιετνάμ, γ) πληρούν έναν από τους όρους:

ι) ανήκουν κατά τουλάχιστον 50 % σε φυσικά πρόσωπα ενός Μέρους ή

ιι) ανήκουν σε νομικά πρόσωπα τα οποία α) έχουν την έδρα και τον κύριο τόπο δραστηριοτήτων τους στην Ένωση ή στο Βιετνάμ και β)ανήκουν τουλάχιστον κατά 50% σε κράτος μέλος της Ένωσης ή στο Βιετνάμ, ή σε δημόσιο φορέα ή υπηκόους Μέρους.

Άρθρο 5 -Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα (σελ.1322-1323)

1) Προϊόντα που δεν είναι εξ ολοκλήρου παραχθέντα θεωρείται σύμφωνα με το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου ότι έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση όταν πληρούνται οι όροι του παραρτήματος ΙΙ του πρωτοκόλλου 1.

2) Οι αναφερόμενοι στη περ.1 λόγοι προβλέπουν, για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από τη Συμφωνία, την επεξεργασία ή μεταποίηση την οποία πρέπει να έχουν υποστεί σε ένα Μέρος οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, προκειμένου αυτά να θεωρούνται ως καταγόμενα από αυτό το Μέρος .

3) Κατά παρέκκλιση από την παρ.1, προβλέπεται παρά τις δεσμεύσεις του παραρτήματος II για την μη χρησιμοποίηση μη καταγόμενων υλών , να χρησιμοποιηθούν τέτοιες ύλες υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι ύλες δεν θα υπερβαίνουν:

α) το 10% του βάρους του προϊόντος ή της τιμής εκ του εργοστασίου για τα προϊόντα των κεφ.2 και 4 έως 24 του ΕΣ, με την εξαίρεση των μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων που αναφέρονται στο κεφ. 16 του ΕΣ ή

β) το 10% της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος για τα άλλα προϊόντα , με την εξαίρεση των προϊόντων των κεφ. 50-63 του ΕΣ για τα οποία ισχύουν τα όρια ανοχής που αναφέρονται στις σημειώσεις 6 και 7 του παραρτήματος I του παρόντος πρωτοκόλλου.

4) Η παρ.3 δεν επιτρέπει την υπέρβαση των ποσοστών για τη μέγιστη αξία ή το μέγιστο βάρος των μη καταγόμενων υλών, όπως ορίζονται στο παράρτημα II του πρωτοκόλλου.

5) Οι παρ.3 και 4 δεν εφαρμόζονται στα εξ ολοκλήρου παραχθέντα σε Μέρος προϊόντα. Με την επιφύλαξη του άρθρου 6 (Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση) και της περ. 2 του άρθρου 7 (Μονάδα χαρακτηρισμού) η προβλεπόμενη ως παραπάνω ανοχή εφαρμόζεται στο σύνολο των υλών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προϊόντος για το οποίο το παράρτημα II του παρόντος πρωτοκόλλου απαιτεί οι ύλες αυτές να είναι εξ ολοκλήρου παραχθείσες.

Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση- άρθρο 6 του Πρωτοκόλλου (σελ.1323-1324)

Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται όλες εκείνες οι εργασίες οι οποίες ανεξάρτητα από την τήρηση των απαιτήσεων του άρθρου 5, θεωρούνται ανεπαρκείς για την απόκτηση του καταγόμενου χαρακτήρα του προϊόντος.

Λογιστικός διαχωρισμός - άρθρο 11 του Πρωτοκόλλου

Εάν κατά την επεξεργασία ή μεταποίηση χρησιμοποιούνται καταγόμενες και μη καταγόμενες ύλες τότε οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιτρέπουν στους οικονομικούς φορείς κατόπιν χορηγηθείσης από αυτές αδείας, να διαχειρίζονται τις ύλες με την μέθοδο του λογιστικού διαχωρισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εν λόγω αρχές παρακολουθούν την ορθή τήρηση αυτής της άδειας.

Τμήμα Γ' Εδαφικές απαιτήσεις -άρθρο 12,13 του Πρωτοκόλλου.

Εάν καταγόμενα από ένα Μέρος εμπορεύματα, που έχουν εξαχθεί, επανεισαχθούν, τότε αυτά θεωρούνται ως μη καταγόμενα, εκτός αν αποδειχθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό στις τελωνειακές αρχές ότι είναι τα ίδια με αυτά που είχαν εξαχθεί και δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία πέραν αυτής που είναι αναγκαία για την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση ενόσω βρίσκονταν στην εν λόγω τρίτη χώρα ή κατά την εξαγωγή τους.

Επίσης τα προϊόντα που διασαφίζονται για εγχώρια χρήση σε ένα Μέρος, θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως αυτά εξήχθησαν από το άλλο Μέρος και δεν έχουν υποστεί άλλες εργασίες πέραν εκείνων που θεωρούνται απαραίτητες για την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση (κανόνας μη αλλοίωσης). Η αποθήκευση προϊόντων επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι παραμένουν υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του τμήματος Δ (Απόδειξη Καταγωγής) η κατάτμηση αποστολών επιτρέπεται με πραγματοποίησή της από τον εξαγωγέα ή με ευθύνη του. Οι αρμόδιες αρχές σε περίπτωση αμφιβολίας μπορούν να ζητήσουν ενδεικτικά στοιχεία από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 13.

Τμήμα Δ' Απόδειξη της καταγωγής -άρθρο15 του Πρωτοκόλλου σελ. 1326

1) Τα προϊόντα, που κατάγονται από την Ένωση, επωφελούνται από την παρούσα Συμφωνία κατά την εισαγωγή τους στο Βιετνάμ, εφόσον προσκομισθεί :

α) πιστοποιητικό καταγωγής που εκδόθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 16 (έκδοση πιστοποιητικού καταγωγής) έως 18(Έκδοση αντιγράφου πιστοποιητικού καταγωγής).

β) δήλωση καταγωγής συνταχθείσα σύμφωνα με το άρθρο 19 (όροι για τη σύνταξη δήλωσης καταγωγής )από:

ι) εγκεκριμένο εξαγωγέα κατά την έννοια του άρθρου 20 ανεξαρτήτως της αξίας αποστολής ή

ιι) οποιοδήποτε εξαγωγέα όταν η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

γ) βεβαίωση καταγωγής που συντάσσεται από εξαγωγέα εγγεγραμμένο σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία της Ένωσης, αφότου η ένωση γνωστοποιήσει στο Βιετνάμ ότι εφαρμόζεται τέτοια νομοθεσία στους εξαγωγείς της.

Ωστόσο η ΕΕ, όπως προκύπτει από την Ανακοίνωση της Επιτροπής (2020/C196/06) (σχ. η ΔΔΘΕΚΑ Β 1073213/ ΕΞ 25.6.2020, ΑΔΑ:9Β4Η46ΜΠ32-Ω7Θ) στις 8-4-2020 γνωστοποίησε στο Βιετνάμ ότι η αναφερόμενη παραπάνω περίπτωση 1 στοιχείο γ) (βεβαίωση καταγωγής από εγγεγραμμένο εξαγωγέα) θα εφαρμοστεί για τους Κοινοτικούς εξαγωγείς από την ημερομηνία ισχύος της παρούσης Συμφωνίας ενώ τα στοιχεία α) και β) της ίδιας παραγράφου δεν θα εφαρμόζονται.

Συνεπώς από την εν λόγω ημερομηνία εφαρμογής της Συμφωνίας για εξαγωγές εμπορευμάτων καταγωγής της Ένωσης, η καταγωγή θα αποδεικνύεται με δήλωση εγγεγραμμένου εξαγωγέα ή από οποιονδήποτε εξαγωγέα εάν η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δεν θα εκδίδονται ούτε συντάσσονται πιστοποιητικά καταγωγής EUR.1 και δηλώσεις καταγωγής με σκοπό την υπαγωγή στην δασμολογική μεταχείριση στο Βιετνάμ.

2) Τα προϊόντα καταγωγής Βιετνάμ επωφελούνται κατά την εισαγωγή τους στην Ένωση από την παρούσα Συμφωνία, εφόσον προσκομισθεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα αποδεικτικά καταγωγής:

α) πιστοποιητικό καταγωγής εκδοθέν σύμφωνα με τα άρθρα 16 (Διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού καταγωγής) έως 18 (Έκδοση αντιγράφου πιστοποιητικού καταγωγής )

β) δήλωση καταγωγής που συντάχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 19 (Όροι για τη σύνταξη δήλωσης καταγωγής) από οποιοδήποτε εξαγωγέα για συνολική αξία μέχρι 6000 ευρώ

γ) δήλωση καταγωγής συνταχθείσα σύμφωνα με το άρθρο 19 από εξαγωγέα εγκεκριμένο ή εγγεγραμμένο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Βιετνάμ, αφότου αυτό γνωρίσει στην Ένωση ότι εφαρμόζεται τέτοια νομοθεσία στους εξαγωγείς του, που σημαίνει ότι η εν λόγω δήλωση δεν εφαρμόζεται ακόμη. Στην εν λόγω γνωστοποίηση μπορεί να ορίζεται ότι το εδάφιο α) παύει να εφαρμόζεται στο Βιετνάμ. Όταν λοιπόν γίνει μια τέτοια γνωστοποίηση ,θα ενημερωθείτε κατάλληλα από την υπηρεσία μας.

3) Τα καταγόμενα, κατά την έννοια του εν λόγω Πρωτοκόλλου, προϊόντα επωφελούνται, στις περιπτώσεις του άρθρου 24 (απαλλαγές από την απόδειξη της καταγωγής ), από την κοινοποιούμενη Συμφωνία, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα αποδεικτικά καταγωγής.

Άρθρο 16 Διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού καταγωγής (σελ.1327)

Το πιστοποιητικό εκδίδεται κατόπιν αίτησης του εξαγωγέα ή από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του. Υπόδειγμα του εν λόγω πιστοποιητικού (EUR.1) και της αντίστοιχης αίτησης περιλαμβάνεται στο παράρτημα VII του Πρωτοκόλλου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο. Το πιστοποιητικό καταγωγής (EUR.1) εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές εφόσον τα εξαγόμενα προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν ως καταγόμενα από το εξάγον Μέρος και εκδίδεται το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τρεις μέρες από την πραγματοποίηση της αντίστοιχης εξαγωγής. Η ημερομηνία έκδοσης αναγράφεται στη θέση 11 του πιστοποιητικού EUR.1.

Άρθρο 17 Εκ των υστέρων έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής (σελ.1328)

Παρά τη πρόβλεψη του προηγουμένου άρθρου το πιστοποιητικό καταγωγής μπορεί να εκδοθεί μετά την εξαγωγή των προϊόντων, που αφορά όταν:

α) δεν εκδόθηκε κατά την εξαγωγή λόγω σφαλμάτων ή ακούσιων παραλείψεων ή άλλης εύλογης αιτίας

β) αποδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές ότι εκδόθηκε πιστοποιητικό, αλλά δεν έγινε δεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους,

γ) ο τελικός προορισμός των προϊόντων δεν ήταν γνωστός κατά την εξαγωγή και προσδιορίστηκε κατά την μεταφορά ή την αποθήκευσή του ή την κατάτμησή του σύμφωνα με το άρθρο 13 (μη αλλοίωση).

Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται εκ των υστέρων φέρουν την στην αγγλική τη φράση «ISSUED RETROSPECTIVELY» στη θέση 7 πιστοποιητικού.

Άρθρο 18 Έκδοση αντιγράφου πιστοποιητικού

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του εκδοθέντος πιστοποιητικού, ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει την έκδοση αντιγράφου του, το οπoίο στην εν λόγω περίπτωση θα φέρει στο πλαίσιο 7 στην αγγλική την ένδειξη «DUPLICATE».

Άρθρο 19- Όροι για τη σύνταξη δήλωσης καταγωγής

Η δήλωση καταγωγής συντάσσεται από τον εξαγωγέα των προϊόντων εφόσον αυτά θεωρούνται καταγόμενα από την Ένωση ή το Βιετνάμ και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του Πρωτοκόλλου. Συντάσσεται επί του τιμολογίου ή άλλου εμπορικού εγγράφου το οποίο περιγράφει με επαρκή λεπτομέρεια τα αντίστοιχα προϊόντα με δακτυλογράφηση, αποτύπωση με σφραγίδα ή με εκτύπωση επί του εν λόγω εγγράφου του κειμένου που αναφέρεται στο παράρτημα VI του πρωτοκόλλου σε μια από τις γλωσσικές αναφερόμενες εκδόσεις. Αν η δήλωση είναι χειρόγραφη, αναγράφεται με μελάνι και κεφαλαίους χαρακτήρες. Οι δηλώσεις καταγωγής φέρουν το ιδιόχειρο της υπογραφής του εξαγωγέα. Ωστόσο, αν ο εξαγωγέας είναι εγκεκριμένος κατά την έννοια του άρθρου 20 δεν απαιτείται να υπογράφει τέτοιες δηλώσεις με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθεί εγγράφως έναντι των αρμοδίων αρχών του εξάγοντος μέρους την πλήρη ευθύνη για κάθε τέτοια δήλωση. Μια τέτοια δήλωση μπορεί να εκδοθεί και μετά την εξαγωγή, υπό τον όρο ότι υποβάλλεται στο εισάγον Μέρος το αργότερο εντός δύο (2) ετών ή σύμφωνα με την συναφή νομοθεσία του εισάγοντος Μέρους.

Άρθρο 20-Εγκεκριμένος εξαγωγέας (σελ.1329)

Οι αρμόδιες αρχές του εξάγοντος μέρους μπορούν να χορηγήσουν άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα υπό οποιεσδήποτε προβλεπόμενες από την εσωτερική νομοθεσία του προϋποθέσεις, που κρίνουν αναγκαίες. Ο εκδιδόμενος από τις αρμόδιες αρχές αριθμός αδείας, αναγράφεται στη δήλωση καταγωγής. Οι εν λόγω αρχές παρακολουθούν τη χρήση της εν λόγω άδειας και την ανακαλούν εφόσον κρίνουν ότι ο εξαγωγέας δεν πληροί πλέον τις τεθείσες προϋποθέσεις.

Άρθρο 21-Διάρκεια ισχύος του αποδεικτικού καταγωγής (σελ.1329)

Το εκδιδόμενο πιστοποιητικό καταγωγής ισχύει για 12 μήνες από την έκδοσή του στο εξάγον Μέρος και υποβάλλεται εντός αυτής της περιόδου στο εισάγον Μέρος. Ωστόσο μετά τη προθεσμία αυτή μπορεί να γίνει δεκτό το εν λόγω πιστοποιητικό, αν δεν υποβλήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή για σπουδαίο λόγο που δεν σχετίζεται με τον έλεγχο του οικείου προσώπου. Επίσης μπορεί να γίνει δεκτό από τις αρμόδιες αρχές του εισάγοντος Μέρους, εάν τα αντίστοιχα προϊόντα έχουν εισαχθεί εντός του 12μήνου από την έκδοσή του.

Άρθρο 22-Υποβολή του αποδεικτικού καταγωγής

Προκειμένου να χορηγηθεί προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση στα εισαγόμενα στο άλλο Μέρος προϊόντα, τα αποδεικτικά καταγωγής υποβάλλονται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, οι οποίες μπορούν να ζητήσουν σχετική μετάφρασή τους.

Άρθρο 23- Εισαγωγή με τμηματικές αποστολές

Όταν τα καταγόμενα προϊόντα εισάγονται σε Μέρος με τμηματικές αποστολές, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανόνα 2 α) του ΕΣ, υποβάλλεται για αυτά ενιαίο αποδεικτικό καταγωγής στις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή της πρώτης τμηματικής αποστολής.

Άρθρο 24- Απαλλαγή από την απόδειξη καταγωγής (σελ.1330)

Δεν απαιτείται η υποβολή του σχετικού αποδεικτικού για είδη που αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών εφόσον αυτά δεν εισάγονται στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών και η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει κατά την εισαγωγή τους στην Ένωση τα 500 ευρώ και τα 1.200 ευρώ αντίστοιχα, ενώ κατά την εισαγωγή τους στο Βιετνάμ τα 200 USD τόσο για τα μικροδέματα όσο και για τις αποσκευές ταξιδιωτών.

Άρθρο 25- Δικαιολογητικά έγγραφα

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που πληρούν τις απαιτήσεις προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό καταγωγής ή δήλωση καταγωγής μπορούν να είναι μεταξύ άλλων:

α) Άμεσες αποδείξεις των κατασκευαστικών ή άλλων διαδικασιών που εφαρμόζει ο εξαγωγέας ή ο προμηθευτής και περιλαμβάνονται π.χ. στα λογιστικά του βιβλία,

β) έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα των υλών που χρησιμοποιήθηκαν ως καταγόμενων υλών,

γ) έγγραφα που μπορούν να αποδείξουν την επεξεργασία ή μεταποίηση των υλών σε Μέρος, τα οποία έχουν εκδοθεί ή συνταχθεί σε Μέρος, αν τα εν λόγω έγγραφα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία ή

δ) αποδεικτικά καταγωγής που αποδεικνύουν τον χαραχτήρα των υλών που χρησιμοποιήθηκαν ως καταγόμενων υλών και τα οποία έχουν εκδοθεί ή συνταχθεί σε Μέρος σύμφωνα με το παρόν Πρωτόκολλο.

Άρθρο 26- Φύλαξη του αποδεικτικού καταγωγής και των δικαιολογητικών εγγράφων

Αντίγραφα της δήλωσης καταγωγής ή του πιστοποιητικού καταγωγής και των σχετικών εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη της καταγωγής και την έκδοσή τους, φυλάσσονται από τον εξαγωγέα για διάστημα τριών χρόνων τουλάχιστον.

Οι αρμόδιες αρχές του εξάγοντος Μέρους, που εκδίδουν πιστοποιητικό καταγωγής φυλάσσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών το σχετικό έντυπο της αντίστοιχης αίτησης .

Οι τελωνειακές αρχές του εισάγοντος Μέρους φυλάσσουν επίσης για διάστημα τριών ετών τα αποδεικτικά καταγωγής που τους υποβάλλονται.

Άρθρο 28- Ποσά εκφρασμένα σε ευρώ

Για την εφαρμογή της παρ.1, στοιχείο β) σημείο ιι) του άρθρου 15 (Γενικές απαιτήσεις) και της παρ.3 στοιχείο α) του άρθρου 24 (Απαλλαγές από την απόδειξη καταγωγής) στις περιπτώσεις που τα προϊόντα τιμολογούνται σε νόμισμα διαφορετικό από το ευρώ, κάθε Μέρος καθορίζει ετησίως τα ποσά σε εθνικά νομίσματα των κρατών -μελών της Ένωσης ή του Βιετνάμ που αντιστοιχούν στα ποσά που εκφράζονται σε ευρώ. Τα ποσά που εκφράζονται σε ευρώ επανεξετάζονται από την Επιτροπή Τελωνείων ύστερα από αίτηση της Ένωσης ή του Βιετνάμ.

ΤΜΗΜΑ Ε' (Ρυθμίσεις για τη διοικητική συνεργασία (σελ.1331)

Άρθρο 29 και 30 -Συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών και έλεγχος των αποδεικτικών καταγωγής.

Προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, τα Μέρη παρέχουν αμοιβαία συνδρομή μέσω των αρμοδίων αρχών τους για τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών καταγωγής ή των δηλώσεων καταγωγής .

Οι αρμόδιες αρχές του εισάγοντος μέρος αποστέλλουν δειγματοληπτικά ή όταν έχουν βάσιμες αμφιβολίες το πρωτότυπο πιστοποιητικό ή τη δήλωση καταγωγής ή αντίγραφο τους στις αρμόδιες αρχές του εξάγοντος Μέρους, αναφέροντας τους λόγους που ζητείται η σχετική έρευνα, όπως αναλυτικά ορίζεται στο εν λόγω άρθρο. Οι εν λόγω αρχές ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του ελέγχου το συντομότερο δυνατόν. Αν οι αρμόδιες αρχές του εισάγοντος Μέρους αποφασίσουν την αναστολή της χορήγησης δασμολογικής προτίμησης μέχρις ότου λάβουν τα αποτελέσματα του ελέγχου, επιτρέπουν στον εισαγωγέα να παραλάβει τα εμπορεύματα, αφού όμως λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που κρίνουν αναγκαία.

Αν σε περίπτωση αμφιβολιών, δεν δοθεί απάντηση εντός 10 μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου ή αν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για την διαπίστωση της γνησιότητας του σχετικού εγγράφου ή της καταγωγής των προϊόντων, τότε οι αιτούσες αρχές μπορούν, εκτός αν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις, να αρνηθούν τη χορήγηση δασμολογικής προτιμησιακής μεταχείρισης.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 31 του Πρωτοκόλλου 1 αναφέρεται στις εισαγωγικές διαφορές μεταξύ του εισαγωγέα και των αρμοδίων αρχών του εισάγοντος Μέρους διευθετούνται βάσει της νομοθεσίας αυτού του Μέρους. Επίσης κάθε Μέρος σύμφωνα με το άρθρο 32, θεσπίζει διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων σε κάθε πρόσωπο που συντάσσει ή προκαλεί τη σύνταξη εγγράφου που περιέχει ανακριβή στοιχεία με σκοπό την επίτευξη προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης για προϊόντα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Στ' του Πρωτοκόλλου 1 (άρθρο 34), ο όρος Μέρος δεν περιλαμβάνει τη Θέουτα και τη Μελίγια. Έτσι προϊόντα που κατάγονται από το Βιετνάμ όταν εισάγονται σε αυτές απολαμβάνουν από κάθε άποψη την ίδια τελωνειακή μεταχείριση βάσει της παρούσης Συμφωνίας με αυτήν που εφαρμόζεται στα καταγόμενα από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης προϊόντα. Προς τούτο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικοί λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο 35 του Πρωτοκόλλου1.

Όπως αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις του Πρωτοκόλλου 1 (άρθρο 38), η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση, μπορεί να εφαρμόζεται σε εμπορεύματα τα οποία πληρούν τους όρους αυτού και τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συμφωνίας βρίσκονται υπό διαμετακόμιση, προσωρινή εναπόθεση ή τελωνειακή αποταμίευση, είτε σε ελεύθερη ζώνη, υπό την προϋπόθεση της υποβολής στις τελωνειακές αρχές του εισάγοντος Μέρους αποδεικτικού καταγωγής που εκδόθηκε εκ των υστέρων και, αν ζητηθεί, αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 13 (Μη αλλοίωση) που αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω εμπορεύματα δεν έχουν υποστεί αλλοίωση.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι του Πρωτοκόλλου 1 (σελ 13351341) αναφέρεται στις Εισαγωγικές Σημειώσεις για την εφαρμογή του Παραρτήματος ΙΙ (Πίνακας απαιτούμενης επεξεργασίας ή μεταποίησης σελ.1342-1374) και περιέχει τέσσερεις διαφορετικούς τύπους κανόνων ανάλογα με το προϊόν, ενώ τα Παραρτήματα ΙΙΙ, IV και V του Πρωτοκόλλου 1 αναφέρονται στη σώρευση καταγωγής για συγκεκριμένα προϊόντα των παραγράφων 2 και 7 του άρθρου 3 (σελ.1375-1377).

Τέλος στη παρούσα Συμφωνία περιλαμβάνεται το Πρωτόκολλο 2 σχετικά με την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Τελωνειακά Θέματα και δεν καλύπτει τη συνδρομή στο τομέα της είσπραξης δασμών, φόρων ή προστίμων.

Οι επαγγελματικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η προϊστάμενη της διεύθυνσης
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!