Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωζώνη - PMI Μικρότερη η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Η πτώση του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν τον Ιούνιο, μετά τη χαλάρωση από περισσότερες οικονομίες της περιοχής των περιορισμών που είχαν επιβάλει για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα, τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία IHS Markit, πλησίασε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της αύξησης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 39,4 τον Μάιο, ενώ ο δείκτης που μετρά την παραγωγή εκτινάχθηκε στις 48,9 από τις 35,6 μονάδες.

«Τα τελικά στοιχεία του PMI για τον Ιούνιο ενισχύουν τις ενδείξεις ότι τα εργοστάσια της Ευρωζώνης βλέπουν μία ισχυρή αρχική ανάκαμψη καθώς η οικονομία ξεφεύγει από τα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα του έτους έχουν αυξηθεί επίσης πολύ, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της ξανά τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας τις 57,3 μονάδες από 44,6 τον Μάιο. Ωστόσο, όλοι οι άλλοι δείκτες παρέμειναν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι πιθανόν αργή και μακρά.

Έρευνα του Reuters τον Ιούνιο προέβλεπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 12,5% το περασμένο τρίμηνο αλλά θα αυξηθεί 7,9% και 3,1% αυτό και το επόμενο τρίμηνο , αντίστοιχα. Για να αντιμετωπίσει την ιστορική ύφεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα της αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας στα 1,35 τρισ. ευρώ και 31 από τους 41 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ανακοινώνει νέα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!