Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

IHS Markit Εκτοξεύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο αν και ελλοχεύουν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό στα σχεδόν 24 χρόνια που καταρτίζεται μια από τις βασικότερες επιχειρηματικές έρευνες, αν και ίσως σύντομα να την συγκρατήσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα νέα lockdowns στην περιοχή.

Με την Ευρώπη να υφίσταται ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις επέβαλαν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες τους, πλήττοντας τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης να πέφτει στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit, κατέγραψε άλμα στις 62,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 57,9 του Φεβρουαρίου, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 62,4 μονάδες, αποτελώντας την υψηλότερη τιμή από τότε που άρχισε να καταρτίζεται ο δείκτης τον Ιούνιο του 1997.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός οδηγός για την πορεία της οικονομίας σκαρφάλωσε στις 63,3 μονάδες από τις 57,6, αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αποτελώντας άνετα την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στην έρευνα.

«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη είναι σε άνθηση», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit.

«Αν και έχει ως επίκεντρο τη Γερμανία, που είδε ιδιαίτερα ισχυρή επέκταση ρεκόρ κατά τη διάρκεια του μήνα, η βελτίωση της τάσης έχει ευρεία βάση σε όλη την περιοχή καθώς τα εργοστάσια επωφελούνται από την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και την ανάκαμψη της αύξησης των εξαγωγών».

Ωστόσο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που πιθανόν εντάθηκαν από τον πρόσφατο αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ --που προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία και στα λιμάνια και που ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση-- έχει οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές και στη μεγαλύτερη αύξηση των χρόνων παράδοσης των προμηθευτών από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα.

Οι δείκτες για τις τιμές πρώτων υλών και παραγωγής είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δείκτης τιμών εισροών σκαρφάλωσε στις 79,7 μονάδες από τις 73,9, ένα επίπεδο που έχει να καταγραφεί εδώ και μία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!