Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Grant Thornton Θέματα ρευστότητας και χρηματοδοτικών εργαλείων των επιχειρήσεων στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις στη «μετά lockdown» εποχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε πρόσφατα η Grant Thornton.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχαν τα έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη της Grant Thornton, Γιώργος Δεληγιάννης, Head of Advisory, Θύμιος Μπουλούτας, Head of Financial Services, Δημήτρης Δουβρής, Head of Transactional Advisory Services και Ελίνα Λίτσα, Principal, Transactional Advisory Services, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η Αλεξάνδρα Μπαλτούκα, Partner και Head of Marketing & Client Experience.

Η Ελίνα Λίτσα ανέλυσε με δεδομένα και βάσει της κλαδικής μελέτης της Grant Thornton τις γενικότερες επιπτώσεις της Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Το σύνολο σχεδόν των κλάδων που οδήγησαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 5ετία, πλήττεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από τον κορωνοϊό. Η πλειοψηφία είναι μικρές, οικογενειακές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για να ενταχθούν σε ορισμένα από τα κρατικά μέτρα για την ενίσχυση».

Επίσης ανέφερε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ουσιώδης δυσμενής μεταβολή στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Δεδομένης της κατάστασης, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενοι σε αποτιμήσεις εταιρειών, θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις επιμέρους παραμέτρους των αποτιμήσεων αυτών, και κυρίως τα επιχειρηματικά σχέδια και τα προεξοφλητικά επιτόκια».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δουβρής επισήμανε την αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις ύπαρξης ενός βραχυπρόθεσμου πλάνου προσεγγίσεων αναφορικά με ενέργειες, που θα καταστούν αρωγοί για τις επιχειρήσεις τονίζοντας πως «η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα του επιχειρείν θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη διαχείριση πέντε βασικών παραμέτρων: της διαχείρισης των ταμειακών διαθέσιμων, της διαμόρφωσης σχεδίου έκτακτης ανάγκης, της επικοινωνίας με τους stakeholders, της διατήρησης του ανθρωπίνου δυναμικού και της δημιουργίας ομάδας για τη διαχείριση κρίσεων».

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Γιώργος Δεληγιάννης τόνισε την ανάγκη των επιχειρήσεων για συνεχή και έγκριτη ενημέρωση την περίοδο της πανδημίας αναφερόμενος στη συμβολή της μεγάλης κλαδικής μελέτης, που πραγματοποίησε η Grant Thornton, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια εστίασε σε τραπεζικά ζητήματα αναλύοντας την περίπτωση του factoring ως εργαλείου που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες για την επιπλέον χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στις αλλαγές, που πρέπει να επέλθουν με σκοπό να καταστεί πιο προσβάσιμο και πιο φθηνό στις επιχειρήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το factoring είναι ένα σημαντικό εργαλείο κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσον αφορά την τιμολόγηση του factoring, είναι γνωστό ότι έχει ένα διαχειριστικό κόστος επιπλέον του τραπεζικού επιτοκίου. Παρ' όλα αυτά το κόστος αυτό μπορεί να μειώνεται όσο πιο γρήγορα περάσουμε στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και όσο οι εταιρείες εφαρμόζουν αξιόπιστες πολιτικές ελέγχου πιστώσεων και ασφάλειας πιστώσεων».

Εν συνεχεία ο Θύμιος Μπουλούτας προχώρησε σε μία πιο εξειδικευμένη και λεπτομερή ανάλυση της αντίδρασης των διεθνών αγορών κεφαλαίου στην πανδημία και των συνακόλουθων συμπερασμάτων, αναφορικά με θέματα αποτιμήσεων και της κρίσης ρευστότητας στην ελληνική αγορά διευκρινίζοντας ενδεικτικά:

«Σε δύο μόλις εβδομάδες από την κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ είδαμε τη μεγαλύτερη πτώση των παγκόσμιων αγορών στην πρόσφατη ιστορία.

Η σταθεροποίηση του ρυθμού των νέων κρουσμάτων, η μείωση των θανάτων και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων έφερε μία απότομη άνοδο, με συνέπεια οι αγορές να κερδίσουν ένα μέρος των απωλειών αλλά να κινούνται ακόμα σε αρνητικά πρόσημα.

Συμπερασματικά, οι αγορές περιμένουν σημαντικά χαμηλότερη κερδοφορία το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων και της ύφεσης που θα φέρει.

Ακόμη τα μεσοπρόθεσμα πριμ κίνδυνου διευρύνθηκαν κατά τουλάχιστον 1,5% για την Αμερική και τουλάχιστον κατά 2,5% για την Ευρώπη και, παρ' όλο που η Αμερική έχει σαφώς περισσότερα κρούσματα και θύματα, φαίνεται να ξεπερνάει την οικονομική ύφεση με πιο γρήγορους ρυθμούς λόγω της ακαριαίας αντίδρασης των αρχών με μέτρα οικονομικής αξίας σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ.

Στην Ευρώπη όπως πάντα υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ βορρά-νότου και μια πολυφωνία οργάνων που καθιστά την όποια αντίδραση αρκετά πιο περιορισμένη και πιθανώς καθυστερημένη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!