Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΕΑ Απαιτούνται διευκρινίσεις για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

ΕΕΑ

29 Απριλίου 2020

Δελτίο Τύπου

Απαιτούνται διευκρινίσεις για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Πλέον η χώρα εισέρχεται σε μία νέα φάση, όπως έγινε ξεκάθαρο χθες από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και των 6 υφυπουργών.

Λείπουν όμως σε αυτά που ακούσαμε σημαντικές διευκρινίσεις για το πως ακριβώς θα γίνει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα», κυρίως σε ότι έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και την σειρά των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν.

Γιατί μπορεί να ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και πάλι –και ορθώς γίνεται- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όμως δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως –λόγου χάρη- τα καταστήματα που πωλούν παπούτσια.

Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και ακούμε με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως θα θέλαμε να μάθουμε με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτός ο διαχωρισμός στο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Δεν υπήρξε επίσης καμία αναφορά για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης ή του τουρισμού.

Πως θα επιβιώσουν επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου μέχρι να έρθει η σειρά τους να επαναλειτουργήσουν;

Συμφωνούμε ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με αργά και προσεκτικά βήματα, όμως απαιτούνται και μέτρα που θα βοηθήσουν σε αυτή την επανεκκίνηση.

Και τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι οριζόντια. Δυστυχώς δεν ακούσαμε τίποτα για αυτή την εξαιρετικά σημαντική παράμετρο που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων κανονισμών, τη χρήση μάσκας και την επιβολή προστίμων, καθώς είναι έντονη η ανησυχία ότι δεν θα αποφύγουμε περιστατικά αυθαιρεσίας ή λανθασμένης ερμηνείας του πλαισίου που θα διαμορφωθεί.

Γενικότερα, τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Ούτε από τους πολίτες και τους επαγγελματίες αλλά ούτε και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Και βέβαια, σχετικά με τις μάσκες, να αποσαφηνιστεί το θέμα του κόστους, των ποιοτικών χαρακτηριστικών, των οδηγιών χρήσης και να υπάρξει μέριμνα για την πάταξη κάθε πιθανής απόπειρας για αισχροκέρδεια.

Ελπίζω ότι άμεσα θα δοθούν απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, καθώς η μετάβαση στην επόμενη φάση πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και με συνθήκες που δεν θα είναι απαγορευτικές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Και κυρίως, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» της οικονομίας μας, καθώς το νέο κύμα ύφεσης απειλεί να μας συμπαρασύρει όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!