Περιφέρεια Κρήτης Στα αρμόδια υπουργεία οι 31 προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
Στη διαβίβαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου 31 προτάσεων και αιτημάτων των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης.
Το ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας πως αποτελεί πρόταση των αρμοδίων φορέων της Κρήτης.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα τονίζει πως «οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 προοιωνίζονται ως ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τις περυσινές φυσικές καταστροφές, και την προβληματική ελαιοκομική περίοδο προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές, όπως και για τους εργαζόμενους και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Με γνώμονα τη συμβολή μας στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την βέλτιστη αντιμετώπιση της κρίσης και αποφυγή του ενδεχόμενου κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων, σας διαβιβάζουμε ενιαίο πλαίσιο 31 προτάσεων που αφορούν τομείς αρμοδιότητάς σας και διαμορφώθηκε κατά την ευρεία σύσκεψη των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης στις 24.4.2020.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο προτάσεων, σχετίζεται με τέσσερις άξονες.
- Ο πρώτος άξονας αφορά τη ρευστότητα και στήριξη επιχειρήσεων - τραπεζών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόταση για αύξηση του ποσού της δημοσιονομικής επέκτασης, διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ ανά 45ημερο, σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά και χορήγηση ρευστότητας, μέσω δανείων, με εγγύηση δημοσίου και με χαμηλό επιτόκιο.
- Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και προτάσεις όπως μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για το 2020, αλλά και αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του 2020.
- Ο τρίτος άξονας αφορά τη στήριξη απασχόλησης - ιδιωτικής κατανάλωσης και κάποιες από τις προτάσεις αφορούν τη στήριξη της εργασίας με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται, επιδοτήσεις διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό.
- Ο τέταρτος άξονας σχετίζεται με τις παραγωγικές υποδομές - δράσεις και κάποιες από τις προτάσεις αφορούν στη μείωση του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών και υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και για την Κρήτη, αλλά και αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας σε χώρους παραγωγής και εμπορίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!