Οικονομικές Ειδήσεις

Οι εφαρμογές που διακρίθηκαν στο μαραθώνιο καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στις 5 Απριλίου 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος κύκλος του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας «Antivirus Crowdhackathon» ο οποίος αφορά ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παvδημίας και θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε δύο εβδομάδες.

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon.

Η επιτροπή αξιολόγησης προχώρησε στη δημιουργία τριών κατηγοριών ως εξής:

Κατηγορία 1η: PoC Ready

Οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα τους σε επίπεδο Proof-of-Concept (PoC), δηλαδή σε ένα πρώτο πιλοτικό, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες:

* Inertia: Υλοποίηση πλατφόρμας τακτικής καταγραφής της κατάστασης υγείας από το σπίτι, με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ιατρικού προσωπικού και αναγνώρισης των σοβαρότερων περιπτώσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

* Ικέσιος: πλατφόρμα ευαισθητοποίησης της κοινότητας, αφιερωμένη στη συλλογή, την ανταλλαγή και τη στατιστική ανάλυση των πληροφοριών που προέρχονται από πολίτες, σχετικά με την εξάπλωση του ιού COVID-19.

* Panwise: Community driven delivery υπηρεσία που εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης στα προϊόντα πρώτης ανάγκης - παντοπωλεία και φαρμακευτικά προϊόντα - για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ το σπίτι τους. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να καταστεί η εφαρμογή αυτή όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη σε όλα τα μέρη του πληθυσμού.

* Anti.o: Πλατφόρμα η οποία παρέχει 3 υπηρεσίες για τον κορονοϊό: ειδοποιήσεις σχετιζόμενες με τον κορονοϊό, ενημέρωση, τηλε-εκπαίδευση για σχολεία.

* Come Together: Δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών ανοσίας με χρήση τεχνολογιών Blockchain, για επιστροφή των πολιτών στην πλήρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με ασφάλεια και με προστασία προσωπικών δεδομένων

Κατηγορία 2η: Roll-out Ready

Ώριμες ομάδες και εταιρείες των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να μπουν ή/και έχουν μπει ήδη σε άμεση παραγωγική υλοποίηση (Roll-out). Επιλέχθηκαν οι ομάδες-εταιρίες που αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωμένη παραγωγική εφαρμογή και μπορούν να δώσουν την λύση τους για άμεση αξιοποίηση, σε φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα (quick wins) για την οικονομία και την κοινωνία, με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες - εταιρείες:

* iSprinters: Η λύση #HealthentiaForCovid είναι εφαρμογή #selfAssessment & #SymptomTracker που βοηθάει τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν συμπτώματα του ιού, ενώ υπάρχει και πλατφόρμα διαχείρισης που δείχνει την κατανομή τους ανά περιοχή και εντοπίζει τον πληθυσμό με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.

* Orderstate: Πλατφόρμα παρακολούθησης αποστολής παραγγελιών με ενημέρωση προβλεπόμενου χρόνου παράδοσης, δυνατότητα επικοινωνίας και καταχώρησης ειδικών παρατηρήσεων σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και επιβεβαίωση από τον τελικό παραλήπτη.

Κατηγορία 3η: Ready to fast-track

Διακρίθηκαν δύο ακόμα ομάδες, τις οποίες επέλεξαν συνεργαζόμενοι φορείς για να τις υποστηρίξουν, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα την ιδέα τους και να την εξελίξουν (fast-track). Παράλληλα, αυτές οι παρακάτω ομάδες θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

* Omnis: Υλοποίηση πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης για ενδεχόμενη νόσηση από κορονοϊό, μέσω καταγραφής συμπτωμάτων και επεξεργασίας βιομετρικών, όπως η θερμοκρασία του σώματος.

* Covilisation: Υλοποίηση εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση επαφών με COVID-19 μέσω GPS positioning και μέσω πληροφοριών που θα έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης για τις επαφές του, και ιδιαίτερα για αυτές που θα αφορούν κοντινή σωματική επαφή μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων.Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη του μαραθωνίου είχε υπογραμμίσει την υποστήριξη της Περιφέρειας «για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι καλύτερες εφαρμογές», ενώ σχολιάζοντας τη συμμετοχή και το επίπεδο των εφαρμογών είπε ότι «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία». Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη μεγάλη συμμετοχή ομάδων και startup εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και πρόσθεσε: «Είδαμε στον 1ο κύκλο πολύ καλές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες είναι ήδη έτοιμες να λειτουργήσουν. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα, εξελίσσοντας αυτή μας την πρωτοβουλία σε ένα δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας, το οποίο θα λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας». Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους μέντορες και την επιτροπή αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι με «τη βοήθεια των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας, θα προχωρήσουμε σε άμεση εφαρμογή των πιο έτοιμων εφαρμογών και σε υποστήριξη των υπολοίπων». Κ.Ρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!