Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ Διευκρίνιση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 2103332644
e-mail: press@minfin.gr

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020

Δελτίο Τύπου

Διευκρίνιση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020) των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος», είναι χρήσιμο να διευκρινιστούν, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τα παρακάτω.

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

2. Να είναι επιχειρήσεις που:

- δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014)1 ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού (βλ. Προσωρινό Πλαίσιο C(2020)1863/19.03.202), και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

ή

- πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις de minimis (ΕΕ L351/24.12.2013)3 και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020.

3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ορισμός προβληματικής επιχείρησης, βάσει του άρθρου 2 (18) του Καν. 651/2014

«Προβληματική επιχείρηση» είναι η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης [πλην Μικρομεσαίας Επιχείρησης (ΜΜΕ) που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό], όταν έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Αυτό ισχύει όταν από την αφαίρεση των συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά (και όλα τα άλλα στοιχεία που θεωρούνται εν γένει ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας) προκύπτει αρνητικό σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ο όρος «κεφάλαιο» περιλαμβάνει, ενδεχομένως, και κάθε διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιο,

β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας (πλην ΜμΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜμΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό), εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα II της οδηγίας 2013/34/ΕΕ,

γ) εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της,

δ) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης·

ε) εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜμΕ, εφόσον τα τελευταία δύο έτη:

1) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και

2) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1,0.

[1]. Καν. 651/2014: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0651&from=EL

[2]. Προσωρινό Πλαίσιο C(2020)1863/19.03.2020: https://ec.europa.eu/competition/state_aid/what_is_new/sa_covid19_temporary-framework_el.pdf

[3]. Καν.1407/2013: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R1407&from=EL

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Γιάννης Χαλκιάς
05/04/2020 19:06:08

Με αφορμή τις διευκρινίσεις που δώθηκαν σήμερα 5/4 σχετικά με την "Επιστρεπτέα Προκαταβολή” καθώς και την ανακοίνωση (31/3) των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να πω ότι είναι πολλά τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και τα προβλήματα που οδηγούνται σε αδιέξοδα.
Αδιέξοδα με πιθανώς πιο επικίνδυνα αποτελέσματα από τον CoVid-19 τόσο για την σωματική και την ψυχική μας υγεία όσο και για την κοινωνική συνοχή και ηρεμία. Κατάρρευση οικονομίας, Δάνεια, Δημόσιο με πολύ μακρύ χέρι και άλλα πολλά.
Θέτω λοιπόν ξανά σαν παράδειγμα (και ερώτημα) προς τους υπευθύνους ένα θέμα που ομολογουμένως με απασχολεί προσωπικά μαζί με μερικές δεκάδες ακόμα (πέραν του ιού). Οι μικρομεσαίες προσωπικές εταιρείες ( συνήθως συνεπέστατες) ΟΕ και ΕΕ χωρίς προσωπικό (αναπόγραφες), με τους εταίρους-εργαζόμενους να δουλεύουν εβδομάδα 80 ωρών, και τους ΚΑΔ εξ’ αρχής στους πίνακες των πληττομένων, λαμβάνουν τελικά κάποια στήριξη, κάποια αναστολή, κάποια έκπτωση ίσως, ή αφήστε να χαθούν δεν πειράζει. Πόσες είναι βρε αδερφέ? 10-15% επί του συνόλου? Δε βαριέσαι! Οι εργαζόμενοι σε αυτές εταίροι δεν μοχθούν? Δεν προσφέρουν στην οικονομία? Δεν πληρώνουν φόρους? Δεν έχουν καταληστευθεί τα τελευταία 10 χρόνια? Δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα εξαιτίας ενός σάπιου κρατικού και τραπεζικού συστήματος? Να χαθούν και αυτοί? Γιατί, τόσο η διατύπωση των εγκυκλίων όσο και η “ευκολία” και τα ζητούμενα της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) σαφώς καταδεικνύουν ότι αξίζεις στήριξη μόνο αν έχεις (ή είχες) προσωπικό (…λέμε τώρα) ή αν δεν έχεις κάνει την βλακεία να συνεταιριστείς. Το αν πληρώνεις φόρους,(και ατομικά και στην εταιρεία), το αν καταβάλεις το ΦΠΑ σου, το αν είσαι συνεπής στις ρυθμίσεις και στις υποχρεώσεις σου, προφανώς είναι δευτερεύοντα θέματα. Μπορώ παρακαλώ να έχω επιτέλους μία απάντηση κύριοι? Μία ξεκάθαρη και (εφόσον είναι αρνητική) αιτιολογημένη απάντηση? «Μένουμε Σπίτι» και έχει ο Θεός κύριοι δεν “παίζει”. «Μένουμε Σπίτι» με την Δαμόκλειο σπάθη του μακρυχέρι δημοσίου και των τραπεζών να ταλαντεύεται άνωθεν της κεφαλής μας δεν είναι ούτε δυνατόν ούτε λογικό ζητούμενο. «Μένουμε Σπίτι» για να μη μας σκοτώσει ο CoVid-19, (ούτε εμάς, ούτε άλλους, ούτε το σύστημα υγείας, ούτε την οικονομία) αλλά μην ανησυχείτε θα φροντίσει η καλόπιστη ΑΑΔΕ, η φίλη σας η τράπεζα, ή κάποιο θεοσεβούμενο Fund να Μείνετε ΧΩΡΙΣ Σπίτι τελικά, επίσης δεν ακούγετε λογικό. Μία απάντηση......? Παρακαλω......?