Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. Προβλήματα ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.

Προς:

  • Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων Ι. Βρούτση
  • Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Σ. Α. Γεωργιάδη

Θεσσαλονίκη 1/4/2020

Δελτίο Τύπου

Προβλήματα ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με δελτίο τύπου σας παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης αναστολής των συμβάσεων εργασίας των επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική προσωρινή αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 10/04.

Ταυτόχρονα έχουν τεθεί ημερομηνίες περιοριστικές και δεσμευτικές για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του με ημερομηνία έναρξης 01/04/2020 για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 1.

Με τις αποφάσεις σας αυτές έχουν δημιουργηθεί πολλές στρεβλώσεις τις οποίες και θα θέλαμε να σας αναφέρουμε.

  1. Πως θα μπορέσει εργαζόμενος να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση εάν προηγουμένως δεν έχει υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση ο εργοδότης;
  2. Οι δεσμευτικές ημερομηνίες που έχετε ορίσει συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες όπως αυτές των 04/04 και 05/04. Πολλοί εκ των εργαζομένων μη έχοντας την δυνατότητα να τις υποβάλλουν μόνοι τους απευθύνονται στα λογιστικά μας γραφεία. Πως θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε; Πως θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε σε μη εργάσιμη ημέρα χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες του περιορισμού τις κυκλοφορίας.
  3. Γιατί πρέπει να υπάρχουν αυτές οι δεσμευτικές ημερομηνίες και να μην είναι ανοιχτό το σύστημα ώστε να μπορεί να εισέρχεται στο σύστημα ο κάθε ενδιαφερόμενος ανά πάσα στιγμή ανεξαρτήτως ΑΦΜ;
  4. Εάν ένας εργαζόμενος δεν μπορέσει να υποβάλει την δήλωση στην συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί να τίθεται εκτός παροχών;

Επίσης κύριε Υπουργέ υπάρχει ασάφεια σχετικά με την ημερομηνία υπαγωγής των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά.

Θα πρέπει να δίνεται στις επιχειρήσεις αυτές η δυνατότητα να σας δηλώνουν είτε μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) είτε μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Π.Σ. Εργάνη της υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης αναστολής.

Πολλές επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας είτε έχουν αναστείλει την λειτουργίας τους είτε έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από τις 20/03/2020 και σε διάφορους χρόνους.

Βέβαια η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε αργά το βράδυ της 24/03/2020 και η επόμενη ημέρα ήταν η επίσημη αργία της Εθνικής μας επετείου, με αποτέλεσμα οι πρώτες αιτήσεις να μπορούν να υποβληθούν από τις 26/03/2020 και έπειτα.

Ακόμα μας ζητούσατε να υποβληθούν πρώτα οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που τελούν σε υποχρεωτική αναστολή καθώς η καταληκτική ημερομηνία για αυτές τις επιχειρήσεις ήταν η 31/03/2020 ενώ για αυτές που πλήττονται στις 20/04/2020.

Δεν θα πρέπει να υποπέσετε στο λάθος της σύνδεσης της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης με αυτής της έναρξης της αναστολής.
 
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε όπως άμεσα επιλύσετε τα ανωτέρω προβλήματα και δώσετε λύση ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το έργο που μας ζητάτε σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή που διανύει η χώρα μας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!