Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωζώνη Πτώση - ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, καθώς ο κορωνοϊός οδήγησε στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και όλων των τομέων της οικονομίας, σε πολλές περιπτώσεις πριν καν επιβληθούν τα παραλυτικά περιοριστικά μέτρα.

Ο δείκτης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες τον Μάρτιο από 103,4 τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας απότομα την ανοδική τάση που κατέγραφε από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985 που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία.

Η τιμή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και λίγο υψηλότερη από τις 93,0 μονάδες που προέβλεπαν οικονομολόγοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Reuters.

H Κομισιόν ανέφερε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου πιθανόν να είναι λιγότερο ακριβή και συγκρίσιμα απ' ό,τι συνήθως, επειδή η συλλογή τους ουσιαστικά σταμάτησε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Οι απαντήσεις στην έρευνα συλλέχθηκαν από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά τους πριν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις χώρες, όπως το κλείσιμο σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για την Γερμανία και την Ιταλία, ποσοστό 71% έως 85% των απαντήσεων είχαν συλλεχθεί πριν από τα σημαντικά περιοριστικά μέτρα, ενώ για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από το 95%.

Η δραματική μείωση των προσδοκιών αναφορικά με τη μελλοντική παραγωγή και ζήτηση και η γενική οικονομική κατάσταση ήταν οι κύριοι λόγια για τη βουτιά - ρεκόρ του δείκτη, ενώ επιδεινώθηκαν και οι προσδοκίες για τη μελλοντική απασχόληση.

Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης μειώθηκαν σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με πρώτους αυτούς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ αυξήθηκαν οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή.

Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε περισσότερο στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Στη Βρετανία, η μείωση ήταν λιγότερο έντονη και συγκεκριμένα 3,5 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 92 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!