Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1178590 ΕΞ 2019 Απαγορεύσεις - περιορισμοί κατά την εισαγωγή, εξαγωγή επικίνδυνων χημικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Γ΄ 
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα 
Πληροφορίες:Αθ. Ασημακόπουλος 
Τηλέφωνο:210-6987445 
Fax:210-6987459 
E-Mail:dtd@2001.syzefxis.gov.gr 
Url:www.aade.gr 

«ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΔΑ» 

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2019 

Αριθ. Πρωτ.: Ο ΔΤΔ Γ 1178590 ΕΞ 2019 

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής 

ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ» 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 

Με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθμό 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (στο εξής Καν. REACH) για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, προβλέπεται (στον ΤΙΤΛΟ VII) πως οι χρήσεις, παραγόμενων κι εισαγόμενων ουσιών που αναφέρονται στο Παράρτημα XIV αυτού, απαιτείται να φέρουν σχετική αδειοδότηση εκτός κι αν εμπίπτουν στις οριζόμενες εξαιρέσεις αδειοδότησης. Στη βάση αυτών των θεσμικών δεσμεύσεων, έχουν ενσωματωθεί στο TARIC, από την 01-102019, τα μέτρα ελέγχου για τις χρήσεις, ουσιών που αναφέρονται στο Παράρτημα XIV του Καν. REACH και διασαφίζονται για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, υπό τους κωδικούς παραπομπής: CD728: «Ένας παρασκευαστής, εισαγωγέας ή μεταγενέστερος χρήστης διαθέτει μια ουσία στην αγορά για χρήση ή τη χρησιμοποιεί ο ίδιος, εάν η ουσία περιλαμβάνεται στο παράρτημα XIV, μόνον εφόσον η ουσία έχει αδειοδοτηθεί ή εξαιρείται από την υποχρέωση αδειοδότησης (άρθρο 56 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006)» 

CD729: «Αδειοδότηση δεν απαιτείται στην περίπτωση που το δηλούμενο προϊόν ανταποκρίνεται πλήρως στις χρήσεις ή κατηγορίες χρήσεων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα XIV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006» 

Πιο αναλυτικά, ο κωδικός παραπομπής CD728 περιγράφει γενικά τις περιπτώσεις οι οποίες εμπίπτουν στην απαίτηση αδειοδότησης. Περιλαμβάνει τόσο τις περιπτώσεις που για τη χρήση των σχετικών εισαγόμενων ουσιών διατίθεται η απαιτούμενη άδεια (άρθρο 56§1α Καν. REACH) όσο και τις περιπτώσεις που η χρήση τους εξαιρείται ή η χρήση των εισαγόμενων αυτών ουσιών δεν εμπίπτει στις απαιτήσεις αδειοδότησης για μια σειρά από λόγους που παρατίθενται διεξοδικά στο άρθρο 56. Ο κωδικός παραπομπής CD729 περιγράφει τις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται να υπάρχει αδειοδότηση για τη χρήση ή τις κατηγορίες χρήσεων, που αναφέρονται συγκεκριμένα στη στήλη του Παραρτήματος XIV του Καν. REACH με την ένδειξη: «Εξαιρούμενες χρήσεις (κατηγορίες χρήσεων)». Στη συνέχεια παραθέτουμε για ενημέρωση κι εφαρμογή τις απαραίτητες για τον τελωνισμό προσκομιζόμενες άδειες ή τα αναγκαία μέσα τεκμηρίωσης των εξαιρούμενων χρήσεων καθώς και τους αντίστοιχους κωδικούς των που προβλέπονται κι οι οποίοι δηλώνονται στο υποβαλλόμενο παραστατικό εισαγωγής, στη θέση 44-1, ως εξής: 

C073: «Άδεια REACH, σύμφωνα με τον Τίτλο VII του κανονισμού (ΕΚ) με αριθμό 1907/2006». Στην περίπτωση αυτή επισυνάπτεται η Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής στην οποία περιέχεται ο αριθμός άδειας χρήσης ή χρήσεων, των σχετικών εισαγόμενων ουσιών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα XIV του Καν. REACH. Ο αριθμός της άδειας που συμπληρώνεται στον κωδικό της (C073), για λόγους ευχέρειας ελέγχου, είναι ο αριθμός της άδειας χρήσης (π.χ REACH/16/2/0) μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αντίστοιχης Εκτελεστικής Απόφασης της Επιτροπής [π.χ C(2016) 3549], ενώ συνολικά η συμπλήρωση του πεδίου αριθμού του κωδικού C073, βάσει των προηγούμενων δεδομένων των παραδειγμάτων θα έχει τη μορφή: REACH/16/2/0 - C(2016) 3549]. 

Y105: «Γενική εξαίρεση από την υποχρέωση αδειοδότησης REACH (άρθρο 56 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006)» 

Στην περίπτωση αυτή επισυνάπτεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν1599/86 με την οποία θα δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο εξαιρείται η χρήση ή οι χρήσεις των σχετικών εισαγόμενων ουσιών, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα XIV του Καν. REACH, από την υποχρέωση αδειοδότησης (Πλασματική Άδεια). Αν ο λόγος εξαίρεσης εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 56§1ε, στην επισυναπτόμενη Υπεύθυνη Δήλωση θα αναφέρεται ρητά ο αριθμός αδείας χρήσης και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αντίστοιχης Εκτελεστικής Απόφασης της Επιτροπής που διαθέτει (όχι ο εισαγωγέας αλλά) ο μεταγενέστερος χρήστης. Τότε, ως αριθμός του επισυναπτόμενου εγγράφου (Y105), για λόγους ευχέρειας ελέγχου, συμπληρώνεται ο αριθμός αδείας χρήσης (π.χ REACH/16/2/3) και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αντίστοιχης Εκτελεστικής Απόφασης της Επιτροπής που διαθέτει ο μεταγενέστερος χρήστης [π.χ C(2016) 3540, ενώ  συνολικά η συμπλήρωση του πεδίου αριθμού του κωδικού Υ105 βάσει των προηγούμενων δεδομένων των παραδειγμάτων θα έχει τη μορφή: REACH/16/2/3 - C(2016) 3540]. Y109: «Ειδική εξαίρεση από την υποχρέωση αδειοδότησης REACH (εξαιρούμενες χρήσεις ή κατηγορίες χρήσεων που περιλαμβάνονται στο παράρτημα XIV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006)» Στην περίπτωση αυτή επισυνάπτεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν1599/86 με την οποία δηλώνεται η χρήση ή οι χρήσεις των σχετικών εισαγόμενων ουσιών, για τις οποίες δεν απαιτείται αδειοδότηση καθώς εμπίπτουν σε αυτές που ρητώς αναφέρονται στη στήλη «εξαιρούμενες χρήσεις (κατηγορίες χρήσεων)» του Παραρτήματος XIV του Καν. REACH (Πλασματική Άδεια). Μέσω του ιστότοπου https://ec.europa.eu/docsroom/documents/38024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχεται πρόσβαση στον πιο πρόσφατο κατάλογο (ενημέρωσης 06-11-2019) των σχετικών Εκτελεστικών Αποφάσεων της Επιτροπής, των αδειών για τη χρήση ή χρήσεις των ουσιών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα XIV του Καν. REACH. Στον κατάλογο αυτό μπορούν να αναζητηθούν οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή οι Αποφάσεις και οι Άδειες ενδιαφέροντος, ως έχουν. Επιπλέον, σας ενημερώνουμε πως στην υπερσύνδεση https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R1907-20191030&from=EN εντοπίζεται το ενοποιημένο κείμενο του Καν. REACH (ενημέρωση 30-10-2019) διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κείμενο ενοποιημένης μορφής που υποδεικνύεται ως σύγχρονο, αποτελεί απλά επικουρικό εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν φέρει καμία νομική ισχύ. 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 

Οι εξαγωγές των επικίνδυνων χημικών ρυθμίζονται βάσει των προϋποθέσεων που θέτει ο Κανονισμός (ΕΕ) 649/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων», στο εξής Καν. PIC . Ο εν λόγω Κανονισμός αφορά χημικά προϊόντα, βιομηχανικά χημικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και βιοκτόνα, η κυκλοφορία των οποίων έχει απαγορευτεί (Παράρτημα V) ή υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς (Παράρτημα Ι). 

Η εξαγωγή των χημικών προϊόντων του Παραρτήματος Ι του Καν. PIC υπόκεινται σε δύο τύπους απαιτήσεων: 

1. Γνωστοποίηση εξαγωγής, η οποία ισχύει για όλα τα προϊόντα του Παραρτήματος Ι και η οποία πρέπει να απευθύνεται στην ορισθείσα εθνική αρχή της χώρας που θα πραγματοποιηθεί η εξαγωγή πριν την πρώτη εξαγωγή κάθε ημερολογιακού έτους. 

2. Ρητή συναίνεση, η οποία απαιτείται για την εξαγωγή χημικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στα μέρη 2 και 3 του Παραρτήματος Ι, πέραν της απαίτησης γνωστοποίησης, και παρέχεται από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας που θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή τους. Για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών για την εφαρμογή και τον έλεγχο εφαρμογής του Καν. PIC, έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, το ePIC, με τρία διαφορετικά τμήματα, ένα για τους χρήστες από τη βιομηχανία, ένα για τις αρμόδιες εθνικές Αρχές κι ένα για τις τελωνειακές Αρχές. 

Τα μέτρα που αφορούν τον Καν. PIC είναι ενσωματωμένα στο σύστημα TARIC ως εξής: CD544: «Εάν το προϊόν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του παραρτήματος I του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 649/2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων, πρέπει να δηλώνεται, στη θέση 44 του ΕΔΕ, ένας ενεργός αριθμός αναφοράς. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ελέγχουν τον αριθμό αναφοράς στη βάση δεδομένων ePIC» 

CD553: «Απαγορεύονται οι εξαγωγές προϊόντων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του παραρτήματος V του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 649/2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων» 

CD554: «Εξαγωγές χημικών προϊόντων του παραρτήματος V επιτρέπονται μόνον εφόσον τα εν λόγω προϊόντα εξάγονται:  σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν τα 10 kg και  για σκοπούς έρευνας ή ανάλυσης [άρθρο 2 παράγραφος 3) του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 649/2012]. 

Για την εξαγωγή απαιτείται η αναγραφή αριθμού αναφοράς στη θέση 44 του ΕΔΕ.» Όταν ο διασαφιστής επιθυμεί να δηλώσει ότι το προς εξαγωγή χημικό προϊόν εμπίπτει στο Παράρτημα Ι ή στο Παράρτημα V του Καν. PIC, τότε προϋπόθεση αποτελεί η προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας Αρχής και στη θέση 44-1 της διασάφησης εξαγωγής να αναφέρει έναν από τους ακόλουθους κωδικούς πιστοποιητικών: 

Υ915: «Αριθμός αναφοράς» 

Υ919: «Αριθμός αναφοράς για χημικά προϊόντα που υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 649/2012» 

Στις περιπτώσεις των ανωτέρω κωδικών θα πρέπει μόνο να αναγράφεται ο μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός RIN της συγκεκριμένης εξαγωγής που έχει παραχθεί από το σύστημα ePIC. Δεν απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή ή η φυσική προσκόμιση κάποιου υποστηρικτικού εγγράφου. Όταν ο διασαφιστής επιθυμεί να δηλώσει ότι το προς εξαγωγή χημικό προϊόν δεν εμπίπτει στο Παράρτημα Ι ή στο Παράρτημα V του Καν. PIC, τότε χρησιμοποιεί τα πλασματικά πιστοποιητικά: Υ916: «Προϊόν που δεν υπόκειται στις διατάξεις του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 649/2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων» Υ917: «Προϊόν που δεν υπόκειται στις διατάξεις του Παραρτήματος V του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 649/2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων» Στις περιπτώσεις των ανωτέρω κωδικών πλασματικών πιστοποιητικών πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά οποιοδήποτε υποστηρικτικό έγγραφο από το οποίο θα εμφαίνεται ο αριθμός CAS του χημικού προϊόντος εκτός αν αυτός αναφέρεται στην περιγραφή του είδους, συγκεκριμένα στη θέση 31 της διασάφησης,. 

Ο τελωνειακός έλεγχος των ανωτέρω περιπτώσεων στο πλαίσιο των απαγορεύσεων και περιορισμών πραγματοποιείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή ePIC. Αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο έχουν δοθεί με τη με αριθμό ΔΤΔ Γ 54097 ΕΞ 2015 ΕΜΠ / 11-12-2015 διαταγή μας και βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στη διαδρομή:  www.icisnet.gr Υπηρεσίες για υπαλλήλους Απαγορεύσεις & Περιορισμοί 

Υπενθυμίζουμε επίσης πως αρμόδια εθνική αρχή για τον Καν. REACH είναι η Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων της Γενικής Δ/νσης Γενικού Χημείου του Κράτους της Α.Α.Δ.Ε (Υπουργική Απόφαση με αρ. 3013966/2726, ΦΕΚ 1025/Β΄/22.6.2007). Η ίδια εθνική αρχή είναι αρμόδια και για τον Καν. PIC, όσον αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ για τα φυτοφάρμακα αρμόδια εθνική αρχή αποτελεί το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και το Τμήμα Βιοκτόνων Προϊόντων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής (Κοινή Υπουργική Απόφαση με αρ. 3026755/4815/2004, ΦΕΚ 1969/Β΄/31.12.2004 όπως έχει τροποποιηθεί με την ΚΥΑ με αρ. 127/2017, ΦΕΚ 992/Β΄/2017). 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!