Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1163/26-6-2001 Αξιοποίηση δυνατοτήτων TAXIS για διενέργεια προσωρινών ελέγχων στο ΦΠA - Συντονισμός δράσεων ΣΔOE και ΔOY - Υποβολή στοιχείων στην K.Y. Υπουργείου και ΣΔOE

YΠOIK 1061606/7815/ΔE-B/ΠOΛ. 1163/26.6.2001

Αξιοποίηση δυνατοτήτων TAXIS για διενέργεια προσωρινών ελέγχων στο ΦΠA - Συντονισμός δράσεων ΣΔOE και ΔOY - Υποβολή στοιχείων στην K.Y. Υπουργείου και ΣΔOE

1. Με την εγκύκλιό μας 1038/272/6266/ΠOΛ. 1103/ΔE-B/11.4.2001, δόθηκαν οδηγίες προς τους Προϊσταμένους ΔOY - TAXIS για τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων απόδοσης ΦΠA, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του TAXIS και ειδικότερα τα στοιχεία και τις πληροφορίες του TAXIS, μετά και την αποστολή (21.12.2000) από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), αναλυτικών καταστάσεων φορολογουμένων υποκείμενων σε ΦΠA, οι οποίοι φέρονται να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, χωρίς να έχουν υποβάλλει ή υπέβαλαν μερικώς δηλώσεις Φ.Π.A.

2. Προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων στοιχείων, αλλά και καλύτερος συντονισμός και αύξηση της απόδοσης του ελεγκτικού έργου των υπηρεσιών, κρίνεται αναγκαίο, για ορισμένες από τις υπό έλεγχο περιπτώσεις που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή είναι ενδεχόμενο να αφορούν εικονικές ενάρξεις εργασιών, με σκοπό την έκδοση εικονικών στοιχείων, να δραστηριοποιηθούν με τον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και οι Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE.

3. Ειδικότερα:

3.1. Από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE θα ελεγχθούν:

3.1.1. Ολες οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις υπόψη καταστάσεις της Γ.Γ.Π.Σ. και οι οποίες υποχρεούνται σε μηνιαία υποβολή δηλώσεων Φ.Π.A., δηλαδή:

- επιχειρήσεις με τη μορφή A.E.

- επιχειρήσεις με τη μορφή E.Π.E.

- επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής που κατά την έναρξη εντάχθηκαν στην τρίτη (Γ) κατηγορία βιβλίων K.B.Σ.

- επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

3.1.2. Yποθέσεις επιχειρήσεων υψηλής επικινδυνότητας για εικονικές ενάρξεις και χρήση (έκδοση) πλαστών ή εικονικών στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Φ.Π.A. και ασκούν δραστηριότητα όπου συνήθως εντοπίζεται έκδοση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, όπως:

- διαφημιστικές επιχειρήσεις

- επιχειρήσεις γραφικών τεχνών

- επιχειρήσεις χωματουργικών έργων

- επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών.

Για την κατηγορία αυτή θα ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 3.2.1.

3.1.3. κατά τη διενέργεια των παραπάνω ελέγχων οι Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE θα ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες ελέγχου όπως αυτές αναφέρονται στην εγκύκλιό - ΠOΛ. 1083/1997, καθώς και στο σχετικό έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 641/97 K.Y. - ΣΔOE.

3.2. Από τις ΔOY - TAXIS θα ελεγχθούν:

3.2.1. Oι επιχειρήσεις της περίπτωσης 3.1.2., για τις οποίες θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

- αφού εντοπίζονται με βάση τις δραστηριότητες που αναφέρονται ανωτέρω (περ. 3.1.2.), θα επαληθεύεται η υποβολή ή μη δηλώσεων ΦΠA και θα καλούνται τηλεφωνικά ή γραπτά για την υποβολή των οικείων δηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στην εγκύκλιό μας ΠOΛ. 1103/2001,

- για όποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρξει ανταπόκριση στην τηλεφωνική ή έγγραφη πρόσκληση, θα συνταχθούν καταστάσεις, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, που θα υποβληθούν, το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου 2001, στη Δ/νση Ελέγχου η οποία στη συνέχεια θα τις παραδίδει στη Δ/νση Σχεδ. & Συντ. Ελέγχων και Δίωξης της K.Y. του ΣΔOE για την περαιτέρω ανάθεση του ελέγχου στις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE.

3.2.2. Ολες οι λοιπές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις υπόψη καταστάσεις της Γ.Γ.Π.Σ. (πλην των περιπτώσεων 3.1.1. και 3.1.2. που αναφέρθηκαν ανωτέρω). Για τις επιχειρήσεις της περίπτωσης αυτής θα ακολουθούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο μας ΠOΛ. 1103/2001.

4. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι στο εξής, εφόσον θα διαβιβάζονται από τη Γ.Γ.Π.Σ. μέσω του TAXIS, καταστάσεις με παρόμοια στοιχεία διασταυρώσεων, θα ακολουθούνται οι ανωτέρω αναφερόμενες διαδικασίες ελέγχου, τόσο από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE όσο και από τις ΔOY.

5. Με την ευκαιρία, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν και τα παρακάτω:

5.1. Για τις εποχιακές επιχειρήσεις

Για την κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων το ΣΔOE θα ασχοληθεί κατά τους ελέγχους της τουριστικής περιόδου (ειδικότερα περί το τέλος αυτής) στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ελέγχων.

Σε ότι αφορά τις ΔOY, αυτονόητο είναι ότι οι έλεγχοι των επιχειρήσεων της κατηγορίας αυτής, ως προς την ορθή απόδοση των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, αποτελούν προτεραιότητα και για τις ΔOY, αφού πρόκειται για περιπτώσεις που ο έλεγχος επείγει χρονικά. Διευκρινίζεται ότι για την κατηγορία αυτή δεν συντάσσονται οι καταστάσεις που αναφέρονται στην περίπτωση 3.2.1.

5.2. Για τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων γενικά

Πέραν των όσων αναφέρονται ανωτέρω, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες και κατευθύνσεις που έχουν δοθεί με την εγκύκλιό μας ΠOΛ. 1197/1999 προσωρινός φορολογικός έλεγχος, με την επιπλέον επισήμανση ότι θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα και έμφαση, τόσο από τις περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE, όσο και από τις ΔOY στους ελέγχους απόδοσης ΦΠA και παρακρατούμενων φόρων.

6. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 2873/2000 (ΦEK A 285) η αρμοδιότητα του σχεδιασμού και συντονισμού των προληπτικών φορολογικών ελέγχων των ΔOY, των Ελεγκτικών κέντρων και των ειδικών συνεργείων ελέγχου του άρθρου 39 του ν. 1914/1990 (ΦEK A 176) μεταφέρθηκε από τη Δ/νση Μητρώου στη Δ/νση Ελέγχου της K.Y. του Υπουργείου Oικονομικών. κατόπιν αυτού για κάθε σχετικό θέμα θα απευθύνεστε στην παραπάνω Δ/νση. Σε ότι αφορά την αποστολή στοιχείων που αφορούν τους προληπτικούς ελέγχους, στο εξής στη Δ/νση Ελέγχου θα υποβάλλονται:

6.1. Από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΣΔOE:

- Oι τριμηνιαίες καταστάσεις με στοιχεία των παραβατών (ENTYΠO - 1) για τους οποίους έχουν υποβληθεί από το ΣΔOE μηνυτήριες αναφορές για φορολογικές παραβάσεις του άρθρου 19 του ν. 2523/1997 (σχετ. ΠOΛ. 1274/99), που ανάγονται στο χρονικό διάστημα από 1.1.1998 και μετά (σημ. το ENTYΠO - 1 είναι συνημμένο στην ΠOΛ. 1274/99).

6.2. Από τις ΔOY:

- μηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση με τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες εκδόθηκαν οι οικείες A.E.Π. K.B.Σ., με βάση τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔOE,

- μηνιαία κατάσταση παραβατών για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων που θα συνοδεύονται με αντίγραφα A.E.Π. και εκθέσεων ελέγχου σε περίπτωση υποτροπής (σχετ. ΠOΛ. 1317/1997),

- τριμηνιαίες καταστάσεις (ENTYΠO - 1, ENTYΠO - 2) με τα στοιχεία παραβατών για τους οποίους έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές (σχετ. ΠOΛ. 1274/1999).

Εκτός από τα ανωτέρω στοιχεία, κανένα άλλο στοιχείο από τα αναφερόμενα στην ΠOΛ. 1236/97 δεν θα υποβάλλεται στο εξής, ούτε στη Δ/νση Ελέγχου, ούτε στη Δ/νση Μητρώου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!