Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1155/12-6-2001 Κοινή έκθλιψη ελαιοκάρπου - Τρόπος τήρησης βιβλίου ποσοτικής παραλαβής και χρόνος έκδοσης Α.Π.Υ από ελαιοτριβεία

ΥΠΟΙΚ 1056001/413/0015/ΠΟΛ. 1155/12.6.2001

Κοινή έκθλιψη ελαιοκάρπου - Τρόπος τήρησης βιβλίου ποσοτικής παραλαβής και χρόνος έκδοσης Α.Π.Υ από ελαιοτριβεία.

Επειτα από προφορικά και γραπτά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα διευκρινίζονται τα εξής:

1. Οι διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. ορίζουν ότι:

Επί ποσοτικής παραλαβής εμπορευσίμων αγαθών, που δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης που προβλέπεται από τον Κώδικα αυτό ή δεν εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο για την αγορά τους, τηρείται βιβλίο ποσοτικής παραλαβής, στο οποίο καταχωρούνται η χρονολογία της παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών και ο σκοπός της παραλαβής.

2. Περαιτέρω με την παραγρ. 10.1.2. περίπτ. β της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Κώδικα (αρ. εγκ. 3/92) διευκρινίζεται ότι Οι επιχειρήσεις ελαιοτριβείων για την φύλαξη ποσοτήτων ελαιολάδου, που είτε ανήκει σε παραγωγούς είτε ανήκει σε εμπόρους, εφόσον δεν λαβαίνουν αμοιβή για τη φύλαξη αυτή τις καταχωρούν σε βιβλίο ποσοτικής παραλαβής σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη.

3. Το ελαιοτριβείο που δεν εκθλίβει τον ελαιόκαρπο χωριστά για κάθε παραγωγό αλλά από κοινού για όλους μαζί (κοινή άλεση σε παρτίδες) και αποθηκεύει το παραγόμενο ελαιόλαδο σε κοινή δεξαμενή, χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν δικαιούχο ανήκει το ελαιόλαδο που προέρχεται από την κοινή έκθλιψη, μπορεί να ενημερώνει το βιβλίο ποσοτικής παραλαβής με κάθε ζύγιση, μόνο με την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, όπως αυτή προκύπτει από την ταινία της αυτόματης ζυγιστικής μηχανής ή άλλης πλάστιγγας.

Με την εκκαθάριση που γίνεται πλέον γνωστή η ποσότητα που ανήκει στον κάθε δικαιούχο τότε θα πρέπει να γίνεται νέα καταχώριση στο βιβλίο ποσοτικής παραλαβής με όλα τα δεδομένα (δικαιούχος και ποσότητα) ή να εκδίδεται Δ.Π.Π. συνενωμένο ή όχι με την Α.Π.Υ.

4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις κοινής (ομαδικής) έκθλιψης ελαιοκάρπου, λαμβανομένου υπόψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγών πρόκειται για επαναλαμβανόμενη παράδοση ελαιοκάρπου και κατ` επέκταση επαναλαμβανόμενη έκθλιψη, ενόψει και των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι Α.Π.Υ. συνενωμένες η μη με το Δ.Π.Π.-ΔΑ προς τους παραγωγούς (κοινής έκθλιψης), για τις δικαιούμενες αμοιβές του ελαιοτριβείου (σε είδος ή σε χρήμα), μπορεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 2 του Κ.Β.Σ., να εκδίδονται το αργότερο μέχρι τη δέκατη(10η) ημέρα του επόμενου της έκθλιψης μήνα και με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορά. Αυτονόητο είναι ότι μέχρι την έκδοση των Α.Π.Υ. - Δ.Π.Π. - Δ.Α. δεν θα έχουν πωληθεί ποσότητες ελαιόλαδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!