Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΣΕΕ Επίλυση ζητημάτων ρυθμίσεων επί της αλλαγής των ταμειακών μηχανών

ΕΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αρ. πρωτ: Φ3 7719

Προς
Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γιώργο Πιτσιλή
Αθήνα

Κοιν: Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο Γεν. Διευθυντή Άμεσης Φορολογίας
κ. Ευθύμιο Σαΐτη

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΛΥΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

Κύριε Διοικητά,

Με την παρούσα μας, επανερχόμαστε επί των πολλών θεμάτων, που έχουμε επισημάνει πρόσφατα με σχετικές επιστολές μας και έχει δημιουργήσει η ΠΟΛ. 1196/2017, με την οποία προβλέφθηκε και εφαρμόστηκε η διαδικασία απόσυρσης συγκεκριμένων τύπων ταμειακών μηχανών («φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανών» - ΦΗΜ) από τις επιχειρήσεις.

Με την σχετική ΠΟΛ, είχε δοθεί για την ολοκλήρωση της αλλαγής ως τελική προθεσμία η 15-6-2018 και για ορισμένους κωδικούς η 31-7-2018.

Συγκεκριμένα, είχαμε επισημάνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών στερείτο ιδιαίτερων λογιστικών γνώσεων και είχαν εναποθέσει την πρόνοια για την συμμόρφωσή τους στην μέριμνα των λογιστών, από τους οποίους και εξυπηρετούνται.

Η κατάσταση χάθηκε στην συνεννόηση ανάμεσα στους λογιστές και στην Ανεξάρτητη Αρχή για την εφαρμογή της διάταξης, ενώ οι ίδιοι διατείνονται προς εμάς και τα μέλη μας ότι, σε πολλές επιχειρήσεις, η αλλαγή δεν προχώρησε μέσα στις ταχθείσες προθεσμίες, επειδή έλλειψε συγκεκριμένη επικοινωνία από την ΑΑΔΕ προς τους υπόχρεους επιχειρηματίες, για την οποία είχε δεσμευτεί και δεν υλοποίησε.

Για το λόγο αυτό, είχαμε ζητήσει επέκταση της χρονικής διάρκειας της σχετικής προθεσμίας μέχρι τις 31-12-2018, χωρίς όμως το αίτημά μας αυτό να υλοποιηθεί από εσάς.

Από αυτήν την εξέλιξη, χαμένοι και μάλιστα χωρίς λόγο είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι, οι οποίοι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα ή ολιγωρία, έχουν βρεθεί αυτή την στιγμή να έχουν συμμορφωθεί εκπρόθεσμα με τις διατάξεις της ως άνω ΠΟΛ και κινδυνεύουν, ενόψει των ελέγχων που από ότι πληροφορούμαστε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, με τσουχτερά και εντελώς αχρείαστα, σε αυτήν την δύσκολη εποχή, πρόστιμα.

Δεδομένου λοιπόν του υπαρκτού αυτού προβλήματος αλλά και επειδή γνωρίζουμε ότι η απαίτηση της ΑΑΔΕ για αλλαγή των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών είχε περισσότερο θεσμικό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα, παρακαλούμε να λυθεί αυτό το θέμα και να προχωρήσει από μέρους σας η απαιτούμενη νομοθετική κάλυψη, ώστε οι επιχειρήσεις που άλλαξαν εκπρόθεσμα τις ταμειακές τους μηχανές να αποφύγουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις από τους σχετικούς ελέγχους, που εντέλει δεν τους αναλογούν.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι, τόσο για το εν λόγω θέμα όσο και για όσα ζητήματα αφορούν στην επιχειρηματικότητα, καλό θα ήταν να πραγματοποιείται απευθείας επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τις επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιστεύουμε ότι η γενίκευση ανάλογων πρακτικών εκ μέρους τις Αρχής θα ομαλοποιήσει κατά πολύ τις σχέσεις κράτους – φορολογούμενου επιχειρηματία και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του κλίματος απέναντι στις φορολογικές αρχές και στην άρση της δυσπιστίας, ενώ παράλληλα θα άρει τις – θεμελιωμένες επί του παρόντοςδικαιολογίες των φορολογουμένων περί άγνοιας ενός πολυδαίδαλου και συνεχώς μεταβαλλόμενου φορολογικού πλαισίου. Έχουμε την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε το δίκαιο του αιτήματός μας και κατά συνέπεια, αναμένουμε από εσάς την υλοποίησή του.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Καρανίκας

Ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Μπόνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΕΛΕΓΚΤΗΣ
12/09/2019 16:58:21

Όχι ατιμούτσικα ...θα πληρώσετε!!!Για να μάθετε!!!