Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογική αρθρογραφία

Άρθρο της Δ. Βαλτζή Ευθύνη του αναθέτοντος έναντι των εργαζομένων του εργολάβου/ υπεργολάβου μετά τον πρόσφατο Ν. 4554/2018

Έχει παρατηρηθεί πως η ανάθεση επιμέρους εξειδικευμένων, απαιτητικών ή επειγουσών εργασιών διαφόρων επιχειρήσεων, συνδεδεμένων και μη, σε ανεξάρτητους εξωτερικούς συνεργάτες (εργολάβους), έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στη σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, προσλαμβάνονται μεν από τον εργολάβο, στην πραγματικότητα όμως παρέχουν την εργασία τους στις εγκαταστάσεις της αναθέτουσας επιχείρησης (εργοδότη) και μάλιστα υπό τη δική της γενική διεύθυνση και εποπτεία, δίχως ωστόσο, να συνδέονται με την επιχείρηση αυτή με κάποια σχέση εργασίας και δίχως να μπορούν να προβάλλουν κάποια αξίωσή τους απέναντί της.

Με τη θέσπιση του πρόσφατου νόμου 4554/2018 και συγκεκριμένα με το άρθρο 9 αυτού, με τίτλο «Ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων», επιχειρήθηκε η αντιμετώπιση του προαναφερθέντος ζητήματος, με τίμημα, θα τολμούσαμε να πούμε, μια βαθιά ρωγμή στην αρχή της σχετικότητας των ενοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Vio
06/10/2022 14:57:22

εκτως απο τα νομικα ερωτηματα τελικα ποιος εχει ευθηνη ο εργολαβος ή ο επιχηρηματιας ή και οι δυο??'??

το σχόλιο έχει διαγραφεί
21/05/2019 09:03:20

Το σχόλιο έχει διαγραφεί

Thales
21/05/2019 07:24:18

Κανενας δεν νοιαζεται για το δικαιο οπως το ξεραμε και οπως μεσες ακρες ειναι στην Δυση. Αυτο που τους ενδιαφερει ειναι οι υπαλληλοι των εργολαβων πχ στα Πανεπιστημια, στα Νοσοκομεια στην στις εργολαβιες καθαριοτητας των υπηρεσιων του Κρατους να γινονται ΔΥ δια της τεθλασμενης. Δεν κατεβαλε ας πουμε ο εργολαβος τα χρηματα στον υπαλληλο του??? οκ τα παιρνει απο τον αμεριμνο φορολογουμενο της διπλανης πορτας ενω ο κομματικος και πολιτικος απατεων-πατρωνας παιρνει την ψηφο.Κατι μεταξυ Βυζαντιου και Σοβιετ μαζι δηλαδη!!!

notis
21/05/2019 09:04:51

Κατά την έννοια του δικαίου όπως μέσες άκρες την ξέρουμε στη δύση κανένας δεν ενδιαφέρεται για την δίκαιη αμοιβή του εργαζόμενου και την προστασία του. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους των εργοδοτών/εργολάβων/υπεργολάβων σε βάρος των εργαζομένων και η μετάθεση της ευθύνης από τον ένα στον άλλο με τελικό χαμένο τον πιο αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τον εργαζόμενο, που άλλωστε είναι και ο μόνος που παράγει.

Thales
21/05/2019 10:33:05

Η παθογενεια των ΔΥ δεν θα πρεπει να μεταφερεται στους ΙΥ. Το αντιθετο θα επρεπε να συμβαινει για να διαμοιραζεται δικαιαιοτερα το οποιο εισοδημα ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Ιδιως οταν μιλαμε για ανταγωνιστικες(μη μονοπωλιακες επιχειρησεις) που ειναι εξ ορισμου παραγωγικες. Οχι μονο προνομια στους χρυσοκανθαρους του δημοσιου που αμοιβονται απο το προσφιλες τους κρατος πατερουλη εξω απο τους κανονες της αγορας, μια αγοραςπου ειναι το ΘΕΜΕΛΙΟ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.Ενω το κρατος ειναι παρακολουθημα της οικονομιας. Καταργηση της μονιμοτητας στο δημοσιο και ατομικες συμβασεις εργασιας ορισμενου χρονου στο ειναι το ζητουμενο!!!Για δικαιοτερο εισοδημα στους περισσοτερους οπως γινεται στα κρατη δικαιου της Δυσης.

notis
23/05/2019 09:01:11

Χρυσοκάνθαροι του δημοσίου είναι όλοι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι που συνάπτων συμβάσεις με το κράτος για να παρέχουν απαράδεκτες υπηρεσίες με απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι το νομικό πλαίσιο που κάποιοι σαν κι εσάς προωθούν/διεκδικούν τριγυρίζοντας στους διαδρόμους της εξουσίας.

notis
23/05/2019 09:01:46

...συνάπτουν...

notis
23/05/2019 08:57:16

ανταγωνιστικες επιχειρησεις που ειναι εξ ορισμου παραγωγικες, χρυσοκάνθαροι του δημοσίου, αγορα που ειναι το ΘΕΜΕΛΙΟ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, καταργηση της μονιμοτητας στο δημοσιο και ατομικες συμβασεις εργασιας ορισμενου χρονου, ... Στη σχολή του Σικάγου μαθητεύσατε; Δεν είχα αντιληφθεί ότι πίσω από το όνομα Thales κρύβεται ο Poul Thomsen.

Η πηγή του πλούτου και η βάση της οικονομίας είναι ο εργαζόμενος και χρυσοκάνθαροι όσοι εκμεταλλεύονται τον πλούτο που αυτός παράγει με την ιδιοποίηση του προϊόντος και την απλήρωτη εργασία.

Thales
23/05/2019 09:45:33

Ειναι ευθυνη κυριως του κρατους(που εκπροσωπει και την νομιμοτητα) να μην υπογραφει ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ συμβασεις με τις ιδιωτικες εταιρειες.Κατι που διαφαινεται οτι κανει κατα κορο και κατα συστημα. Και ειναι ευθυνη του κρατους να προστατευει το δημοσιο χρημα και οχι να δημιουργει οιονει ΔΥ απο την πισω πορτα. Η νομοθεσια αυτη ειναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ γιατι φορτωνει το κοστος στο δημοσιο και καταδολιευει την οποια εργατικη νομοθεσια εχει απομεινει. Ειναι αυτονοητο!! οι ευθυνες για την μισθοδοσια του προσωπικου βαρυνουν την εταιρεια που τους προσελαβε και μονον.Αν δεν πληρωσε πχ τα δωρα η επιχειρηση ευθυνεται αυτη και μονο αυτη!!!! Επισης στο απυροβλητο (ως ειθισται) δεν θα πρεπει να ειναι οι υπογραφοντες του δημοσιου. Η απαραδεκτη ασυλια που απολαμβανουν απο το καθεστως πρεπει να λαβει τελος. Ιδιωτες ορκωτοι ελεγκτες θα πρεπει να παρακολουθουν ολα τα οικονομικα ανομηματα του κρατους πατρωνα και να τα δημοσιευουν στην Διαυγεια.

Διονύσης
21/05/2019 15:49:24

"κράτη δικαιου της Δυσης" ? αλήθεια Τι πίνεις ? πρέπει να είναι πολύ δυνατό !!