Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1043520 ΕΞ 2019 Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διασαφήσεις που αιτούνται το ευεργέτημα της ποσόστωσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α'
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:101 84 Αθήνα
Πληροφορίες:Ε. Μπαρκαμπά
Τηλέφωνο:2106987495
Fax:210-6987506
E-Mail:e.mparkampa@aade.gr
Url:www.aade.gr

ΑΔΑ: 6ΓΨΝ46ΜΠ3Ζ-5ΞΙ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 22-03-2019

Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α' 1043520 ΕΞ 2019

ΠΡΟΣ Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διασαφήσεις που αιτούνται το ευεργέτημα της ποσόστωσης»

Σχετ.: Το με αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Α' 1017904 ΕΞ 2019 από 06-02-2019 έγγραφό μας

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού μας και μετά από ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο το πλαίσιο της εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/159 της Επιτροπής της 31ης Ιανουαρίου 2019 για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. (α) Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 65 του Τελωνειακού Κώδικα 2913/92 που επιτρέπουν τη διόρθωση της διασάφησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Νομικής της Υπηρεσίας, από το 2015, αποφάσισε να μην επιτρέπεται σε έναν διασαφιστή, όταν υποβάλλει δήλωση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, με το αίτημα να του χορηγηθεί μια δασμολογική ποσόστωση, να ζητήσει από τις τελωνειακές αρχές την άδεια για την τροποποίηση της διασάφησης πριν από την αποδέσμευση των εμπορευμάτων, εάν δεν του χορηγηθεί η αιτούμενη ποσότητα. Επιπλέον, αντίστοιχη απαγόρευση υφίσταται και κατά παρέκκλιση του άρθρου 173 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα αναδιατύπωση).

(β) Επίσης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 174 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (αναδιατύπωση), ο διασαφιστής δεν έχει το δικαίωμα, εάν δεν του χορηγηθεί το ευεργέτημα της δασμολογικής ποσόστωσης, είτε ολικώς είτε μερικώς, λόγω εξάντλησης της ποσόστωσης, να ακυρώσει τη διασάφηση.

2. Ο διασαφιστής δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το τελωνειακό καθεστώς και να ζητήσει την επιστροφή του υπολειπόμενου όγκου που δεν επωφελείται από την ποσόστωση καθώς και όταν δεν του χορηγηθεί ποσόστωση, λόγω εξάντλησης της ποσόστωσης, στο καθεστώς της αποταμίευσης.

3. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται κατά την αποδοχή της τελωνειακής διασάφησης (άρθρο 201 παράγραφος 2 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 1992 περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και άρθρο 77 παράγραφος 2 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 9ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (αναδιατύπωση). Η τελωνειακή οφειλή γεννάται ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ευνοϊκή μεταχείριση που παρέχεται στο πλαίσιο μιας δασμολογικής ποσόστωσης μπορεί να είναι διαθέσιμη. Το γεγονός ότι το ακριβές ποσό της τελωνειακής οφειλής δεν μπορεί να καθοριστεί κατά την αποδοχή της δήλωσης δεν μπορεί να επηρεάσει την ύπαρξη του ίδιου του χρέους.

4. Οι οικονομικοί φορείς είναι ενήμεροι για τον δυνητικό κίνδυνο, να μην χορηγηθεί ευνοϊκή μεταχείριση, όταν ζητούν το όφελος από μια σχεδόν εξαντλημένη δασμολογική ποσόστωση. Λαμβανομένων υπόψη των ημερήσιων ενημερωμένων ισορροπιών των δασμολογικών ποσοστώσεων που είναι διαθέσιμες και στον ιστότοπο https://ec.europa.eu/taxation customs/dds2/taric/s/taric consultation.jsp της Επιτροπής, θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην δηλώσουν τα εμπορεύματα για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

5. Σε κάθε περίπτωση, τα Τελωνεία θα πρέπει να εισπράττουν τους δασμούς (25%).

Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την σχετική ενημέρωση των μελών τους.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!