Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 80/26402/2019 Λειτουργία Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.

Αριθμ. 80/26402

ΦΕΚ Β’ 453/15.02.2019

Λειτουργία Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) της παρ 4 του άρθρου 3 του ν. 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις»,(Α' 156), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β) του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα», όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α' 98).

γ) του π.δ. 97/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (ΦΕΚ Α' 138).

δ) του π.δ. 88/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ Α' 160).

ε) της υπ' αριθμ. 2429/119958/2018 απόφασης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου» (ΦΕΚ Β' 3901)

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Διαδικασία Εισαγωγής Στοιχείων στην Ψηφιακή Υπηρεσία - Προθεσμίες υποβολής στοιχείων - Τρόπος λειτουργίας

1. Στην Ψηφιακή Εφαρμογή-Υπηρεσία που λειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη Διακίνηση και εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων (εφεξής εφαρμογή) για την υλοποίηση του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ 156/Α), εισέρχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στο αρ. 1 παρ. 1 περ α) και περ. β) του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ 156/Α).

2. Η υποβολή της αίτησης εισόδου στην εφαρμογή υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (στο εξής αίτηση - υπεύθυνη δήλωση) και πραγματοποιείται μέσω του ιστοτόπου του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr) με χρήση εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής taxisnet και κατόπιν εξουσιοδότησης προσπέλασης των στοιχείων από τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

3. Με την εξουσιοδότηση προσπέλασης που αναφέρεται στην παρ. 2 του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι συναινούν

α) για τη φύλαξη των προσωπικών στοιχείων τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών

β) για περαιτέρω επεξεργασία των υποβληθέντων στοιχείων

γ) για πραγματοποίηση ελέγχων διασταύρωσης στοιχείων από συναρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και

δ) για πραγματοποίηση ελέγχων διασταύρωσης στοιχείων σε μητρώα που τηρούνται από το ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενους αυτού φορείς, στα οποία έχουν καταχωρηθεί προσωπικά στοιχεία τους .

4. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση καταχώρισης λανθασμένου Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συναλλασσόμενου «Εμπόρου» με τον «Παραγωγό» η Υπηρεσία νομιμοποιείται να το καταχωρίζει σε ειδική εφαρμογή ιστορικότητας δραστηριότητας και να προβαίνει στους εκ του νόμου προβλεπόμενους ελέγχους του με συναρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

5. Στην εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται

α) με την ιδιότητα του «Παραγωγού» όπως αυτή προκύπτει από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (εφεξής Μ.Α.Α.Ε), το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Εφεξής Μητρώο Συνεταιρισμών) και το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών (εφεξής Ε.Μ.Ε.Α.Π.Ε.Ε) και

β) με την ιδιότητα του «Εμπόρου» όπως προκύπτει από το Μητρώο Συνεταιρισμών και το Ε.Μ.Ε.Α.Π.Ε.Ε.. Κατά την είσοδο τους στο πληροφοριακό σύστημα, πραγματοποιείται έλεγχος διασταύρωσης στοιχείων με τις βάσεις δεδομένων των ως άνω Μητρώων και σε περίπτωση επιβεβαίωσης των στοιχείων, ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή. Σε περίπτωση μη διασταύρωσης των στοιχείων, ο χρήστης καλείται να μεταβεί στο οικείο Μητρώο και να πραγματοποιήσει την εκεί απαιτούμενη διαδικασία εγγραφής ώστε να νομιμοποιείται να εισέλθει στην εφαρμογή.

6. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο «Παραγωγός» μπορεί να καταχωρίζει δίχως επιβολή προστίμου τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία του εκάστοτε τιμολογίου για διάστημα 25 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο «Παραγωγός» έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε διαγραφή και επανακαταχώριση των ορθών στοιχείων ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ανάρτησης σε αρχείο με το μορφότυπο .pdf των σχετικών παραστατικών σε περίπτωση

α) αμφισβήτησης στοιχείων τιμολογίου από τον έμπορο

β) διαφωνιών μεταξύ εμπόρου - παραγωγού.

7. Από την 26η ημέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου και μέχρι την 50η ημέρα, ο «Παραγωγός» εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να καταχωρίζει τα απαραίτητα στοιχεία του τιμολογίου, πλην όμως του επιβάλλεται η κύρωση της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4492/2017. Για όσες φορές εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος επαναλάβει τη διαδικασία καταχώρισης, ισχύει η ανωτέρω κύρωση. Για το ίδιο διάστημα και για τις περιπτώσεις σήμανσης διαφωνίας του εμπόρου, ο παραγωγός μπορεί να προβεί για μια μόνο φορά και χωρίς επιβολή προστίμου σε ακύρωση και επανακαταχώριση στοιχείων τιμολογίου, εφόσον τα στοιχεία του αρχικού τιμολογίου είχαν καταχωρηθεί εμπρόθεσμα.

8. Πέραν της 51ης ημέρας από την επόμενη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου δεν δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω τροποποίησης των στοιχείων των τιμολογίων που έχουν καταχωρηθεί.

9. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο «Έμπορος» έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των απαιτήσεων των «Παραγωγών» που απορρέουν από τα τιμολόγια και αφορούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου έως και την 60η ημέρα, ο «Έμπορος» έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώριση με την οποία δεν συμφωνεί, με την υποχρεωτική συμπλήρωση κειμένου τεκμηρίωσης, προς άμεση ενημέρωση του εκάστοτε συναλλασσόμενου «Παραγωγού», προκειμένου ο δεύτερος είτε να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις-τροποποιήσεις - διαγραφή, κατά το επιτρεπτό χρονικό διάστημα, είτε να απαντήσει στη διαφωνία του εμπόρου

10. Στο χρονικό διάστημα από την 61η μέχρι την 70η ημέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου, οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν, διαμέσου της εφαρμογής, τις κάτωθι δυνατότητες:

Ι) Ο «Παραγωγός» μπορεί να σημάνει το τιμολόγιο του ως «μη εξοφλημένο». Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αναρτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την μη καταβολή.

ΙΙ) Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ισχυρισμού περί μη εξόφλησης, δίνεται εκατέρωθεν η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα.

Άρθρο 2

Έλεγχοι - Συνεργασία με άλλες δημόσιες αρχές - Κυρώσεις

1. Η αρμόδια αρχή, σε περίπτωση διαπίστωσης μη εισαγωγής από τον παραγωγό των στοιχείων των τιμολογίων στην εφαρμογή, επιβάλλει την προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4492/2017 κύρωση.

2. Σε περίπτωση μη άρσης της αμφισβήτησης, όπως αναφέρεται στην παρ. 10, περ. II του άρθρου 1 της παρούσας, επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία. Η Υπηρεσία πριν την εισήγηση της στο αρμόδιο όργανο για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καλεί εγγράφως τους ενδιαφερόμενους να εκθέσουν εντός 10 ημερών τους ισχυρισμούς τους.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2019

Ο Υπουργός Η Υφυπουργός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!