Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Θησαυρός για τις επιχειρήσεις τα προσωπικά μας δεδομένα. Ημερίδα για την προστασία τους

Εχουμε δικαίωμα στη διαδικτυακή λήθη; Είναι ακόμη και το ονοματεπώνυμό μας προσωπικό δεδομένο; Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε το wifi των… αεροδρομίων; Απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία προσωπικών δεδομένων έδωσαν σήμερα οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct - ΚΕΔΗΘ.

«Τα προσωπικά μας δεδομένα αποτελούν έναν θησαυρό για τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η νομικός - δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Όλγα Τσιπτσέ, προσθέτοντας ότι μπορεί να «έχουμε το δικαίωμα στη λήθη ζητώντας από κάποια εταιρία να διαγράψει τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν μπορεί να διαγραφεί κανείς πλήρως».,

«Ωστόσο, μετά τον νέο κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Φυσικών Προσώπων (GDPR), που τέθηκε πανευρωπαϊκά σε ισχύ τον Μάϊο του 2018, η αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχτηκε μέχρι το τέλος του χρόνου 66 γνωστοποιήσεις για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Πολλές απ΄αυτές στρέφονται κατά τραπεζών, γιατί δεν δίνουν στους πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης στις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες και ήδη σε κάποιες έχουν επιβληθεί πρόστιμα» εξήγησε η κ.Τσιπτσέ.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών αλλά και των φορέων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συστάθηκε πριν από λίγες μέρες το Ινστιτούτο Επαγγελματιών Ιδιωτικότητας βορείου Ελλάδος από δικηγόρους, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπική Εταιρείας (ΑΜΚΕ).

Προσοχή στις διαδικτυακές συναλλαγές από δημόσια wifi!

Την προσοχή των πολιτών όταν χρησιμοποιούν την ασύρματη δωρεάν σύνδεση σε δημόσιους χώρους, εφιστά ο υποψήφιος διδάκτορας πληροφορικής ΑΠΘ, Απόστολος Κρητικός. «Τα αεροδρόμια αποτελούν ένα από τα πιο ανασφαλή μέρη για να δουλέψεις με τον προσωπικό σου υπολογιστή, καθώς, όπως και σε όλους τους μεγάλους δημόσιους χώρους που παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι κανόνες ασφαλείας δεν είναι πολλοί, για να μπορείς εύκολα να συνδεθείς» σημείωσε στην ομιλία του στη ημερίδα, προτρέποντας την αποφυγή διατραπεζικών συναλλαγών μέσω τέτοιων δωρεάν ασύρματων συνδέσεων.

Για τους ανήλικους και το διαδίκτυο μίλησε από την πλευρά του ο αστυνομικός από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος,

Νεόφυτος Κουνταρδάς, σημειώνοντας ότι ακόμη και η θέαση υλικού παιδικής πορνογραφίας, συνιστά ποινικό αδίκημα.

«Γίνονται καταγγελίες στην υπηρεσία μας που αφορούν κυρίως σε εκβιασμό παιδιών και σεξουαλικό εξαναγκασμό, οι οποίες συνήθως τελεσφορούν όπως έγινε πρόσφατα με δράστη έναν εξηντατετράχρονο άνδρα, ο οποίος, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, έστελνε πορνογραφικό υλικό και έπειτα προέβη σε ασελγείς προτάσεις σε βάρος ανηλίκου» είπε ο κ.Κουνταρδάς.

Σε τρόπους προσέγγισης και κατανόησης των προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός και συνεργάτης του Europe Direct Thessaloniki - ΚΕΔΗΘ, Όλια Παναγιωτοπούλου.

«Τα παιδιά δεν κατανοούν ότι το Facebook, για παράδειγμα, είναι εκτός από μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, και επιχείρηση. Όταν τους το λέω και αναρωτιούνται "από πού βγάζει λεφτά;", τους απαντάω ότι ναι μεν είναι δωρεάν, αλλά την «πληρώνεις» με τα προσωπικά σου δεδομένα, που είναι πολύτιμα σε διάφορες επιχειρήσεις» περιέγραψε, με βάση την εμπειρία της σε ενημερώσεις σε σχολικές αίθουσες, η κ.Παναγιωτοπούλου.

«Το ζήτημα είναι να καταλάβουν ότι είναι και ευθύνη τους να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα, γιατί ναι μεν τα παιδιά δεν είναι μόνα τους, αλλά ταυτόχρονα και είναι, όταν για παράδειγμα, παίζουν στον υπολογιστή».

Οταν απευθύνεται σε παιδιά, η κ.Παναγιωτοπούλου καταλήγει πάντα, όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία της, παρομοιάζοντας το διαδίκτυο με ένα … σφυρί, που «είναι μεν εργαλείο, αλλά μπορεί να γίνει και όπλο αν δεν μάθουν να το χειρίζονται σωστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!