Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Τροπολογία για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για τους πληγέντες

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 καθώς και όσων πλήττονται από φυσικές καταστροφές κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015)" .

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας οι κάτοικοι σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιές ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και δεν χρησιμοποιούνται.

Ακολουθούν η αιτιολογική έκθεση και οι προτεινόμενες διατάξεις

Αιτιολογική έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη, η οποία ενεργοποιείται σε έκτακτες περιστάσεις, σκσπείται η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων προσώπων από φυσικές καταστροφές σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, μέσω της απαλλαγής τους από το τέλος ακίνητης περιουσίας, το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας-φωτισμού και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων κτηρίων τα οποία, εξαιτίας των ως άνω φυσικών καταστροφών, έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και είναι μη κατοικήσιμα, και για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεδομένου ότι η ανοικοδόμησή τους συνεπάγεται ήδη ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τους κατόχους τους.

Στην προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των OTA a βαθμού που θα παράσχουν τις εν λόγω απαλλαγές, να αναπληρώσουν το έλλειμμα που θα επέλθει στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών, μέσω της εγγραφής άλλων μη ειδικευμένων εσόδων. Τέλος, η ρύθμιση οριοθετεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των αρμοδίων υπηρεσιών δόμησης των δήμων σε ότι αφορά την εφαρμογή των απαλλαγών και την παρακολούθηση της κατάστασης των κτιρίων που απαλλάσσονται.

Προτεινόμενες διατάξεις

"1. Στο άρθρο 82 του βδ 24/1958 (Α' 171) προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7α. Ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του άρθρου 1 του ν. 25/1975, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων του άρθρου 10 του ν. 1080/1980 και το τέλος ακίνητης περιουσίας του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 για όσο χρονικό διάστημα αυτά είναι μη κατοικήσιμα και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιούνται. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα που εμφανίζεται στο ισοζύγιο της ανταποδοτικής υπηρεσίας, εξαιτίας της ανωτέρω απαλλαγής δύναται να καλύπτεται από κάθε είδους, γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη συγκεκριμένης δαπάνης, έσοδα του προϋπολογισμού του οικείου δήμου.

β. Οι υπηρεσίες δόμησης των οικείων δήμων αναζητούν αυτεπαγγέλτως τις εκθέσεις αυτοψίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα μη

κατοικήσιμα ακίνητα, ενημερώνουν τις δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή και είσπραξη των παραπάνω εσόδων και παρακολουθούν τυχόν μεταβολές σε ότι αφορά την κατάσταση τους.»

2 Η ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει από 23.07.2018."

Διαβάστε την τροπολογία στο σύνολο της εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!