Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΔΕΑΦ Α 1095290 ΕΞ 2018 Φορολογική μεταχείριση χρηματικών βραβείων που δίδονται ως επιβράβευση σε επιβλέποντες καθηγητές για τη συμμετοχή τους μαζί με φοιτητές σε διαθεματικές εργασίες προς δημοσίευση σε διεθνή έγκριτα περιοδικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10 
Ταχ. Κώδικας :10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Α. Κουσίδου-Δ.
Παπαγιάννης
Τηλέφωνο:210.3375315-6
Fax:210.3375001
E-Mail:d12.a@yo.syzefxis.gov.gr
Url:www.aade.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα , 19 Ιουνίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Α 1095290 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ : Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ : «Φορολογική μεταχείριση χρηματικών βραβείων που δίδονται ως επιβράβευση σε επιβλέποντες καθηγητές για τη συμμετοχή τους μαζί με φοιτητές σε διαθεματικές εργασίες προς δημοσίευση σε διεθνή έγκριτα περιοδικά.»

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 ορίζονται οι κατηγορίες των εισοδημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Ε.:

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,

β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,

γ) εισόδημα από κεφάλαιο και

δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

2. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου αυτού, σε φόρο υπόκεινται μόνο τα εισοδήματα που εμπίπτουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες που αναγνωρίζονται στο άρθρο αυτό και συνεπώς ό,τι δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο κανενός από τα αναφερόμενα εισοδήματα, δεν υπόκειται σε φόρο. Για παράδειγμα, οι υποτροφίες ή τα χρηματικά βραβεία, που χορηγούνται από το δημόσιο ή άλλους φορείς, δεν υπάγονται σε καμία από τις αναγνωριζόμενες πηγές εισοδήματος και κατά τούτο δεν υπόκεινται σε φόρο.

3. Με την ΠΟΛ. 1094/2015 εγκύκλιό μας διευκρινίστηκε ότι χρηματικά βραβεία που δεν εμπίπτουν στο εννοιολογικό πεδίο καμίας κατηγορίας εισοδήματος του ν. 4172/2013 νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα ως χρηματικοί έπαινοι ή χρηματικά έπαθλα από το Δημόσιο ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οργανισμούς, ιδρύματα, κοινωφελείς  περιουσίες του ν. 4182/2013, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) για τη ηθική και υλική αμοιβή τους καθώς και την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων ή επιδόσεων ή αρετών τους.

3. Επίσης, με την ίδια ως άνω εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι τα χρηματικά βραβεία για να εξαιρεθούν από τον φόρο εισοδήματος δεν πρέπει να αποτελούν κέρδος ή ωφέλεια για τους δικαιούχους από προσφερόμενη εργασία, αλλά απλώς να συμβολίζουν την αναγνώριση της προσπάθειας των βραβευομένων προσώπων και να συμπληρώνουν την τιμητική διάκριση που τους απονέμεται.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε καθηγητές ως επιβράβευση για τη δημοσίευση διαθεματικών εργασιών σε διεθνή έγκριτα περιοδικά μετά από συνεργασία με φοιτητές και με άλλους ερευνητές, αποτελούν αμοιβή που τους καταβάλλεται στο πλαίσιο της απασχόλησης τους ως καθηγητές-επιβλέποντες προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών/μεταπτυχιακών. Συνεπώς, η αμοιβή αυτή δεν αποτελεί βραβείο αλλά εισόδημα από προσφερόμενη εργασία το οποίο φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!