Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΟΕΕ Θέση επί του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση των Ανωνύμων Εταιρειών

Η αναθεώρηση και ουσιαστικά η αντικατάσταση των άρθρων του Ν. 2190/20 είναι μια ιστορικής σημασίας αλλαγή, μετά από εκατό περίπου χρόνια από την θεσμοθέτησή του. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επικροτεί την προσπάθεια του Υπουργείου να εκσυγχρονίσει και να αναμορφώσει το εταιρικό δίκαιο της χώρας, ώστε το καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας να βοηθήσει το επιχειρείν και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο, με απώτερο στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την αυτοματοποίηση των διοικητικών μέτρων. 

Επί του νομοσχεδίου εν συντομία οι παρατηρήσεις του Φορέα μας: 

1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 αναφέρεται η σύνταξη έκθεσης αποτίμησης από δύο ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτική εταιρεία ή κατά περίπτωση από δύο πιστοποιημένους εκτιμητές της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου 1 του Ν. 4152/2013. Παρόλα αυτά στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών του κλάδου άυλων αγαθών που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος εκτιμητής, εκτός από 9 μηχανικούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, το οποίο καταργήθηκε το 2013. 

Σήμερα, παρατηρείται, η ποιότητα των εκθέσεων αποτίμησης να μην είναι σύμφωνη με τις προβλεπόμενες διατάξεις και η αποτύπωση να μην μπορεί να δώσει επαρκώς την πραγματική οικονομική και λογιστική εικόνα της επιχείρησης. Επίσης, από τις εκθέσεις που έχουν συνταχθεί, διαπιστώνεται επιπλέον η έλλειψη τεχνογνωσίας, καθώς έχουν επισημανθεί σοβαρά σφάλματα. 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πιστοποίησης των εκτιμητών του κλάδου εκτίμησης επιχειρήσεων και άυλων αγαθών, έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες, που προβλέπονται για την εθνική πιστοποίηση, μέσω του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. 

Ο Φορέας μας προτείνει την επανεξέταση της συγκεκριμένης παραγράφου και τη δημιουργία ειδικού μητρώου στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο. 

2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 147 αντί του όρου «οικονομικές καταστάσεις», χρησιμοποιείται ο όρος «χρηματοοικονομικές καταστάσεις» και η σύνταξή τους προβλέπεται από τον κατά νόμο υπεύθυνο λογιστή. Όπως γνωρίζετε το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ο δημόσιος φορέας στον οποίο έχει αναθέσει η Πολιτεία την εποπτεία του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού με τον Ν.2515/1997 και στο έργο του αναφέρεται η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιχειρήσεων και οργανισμών. 

Από το 2013, με τον Ν. 4093/2013, ο λογιστής - φοροτεχνικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ο.Ε.Ε., εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του ΠΔ 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των λογιστών - φοροτεχνικών και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε. 

Το αρχείο των λογιστών – φοροτεχνικών, που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη ΥΔ, διαβιβάζεται κάθε έτος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να γίνει η διασύνδεση με το αρχείο των λογιστών – φοροτεχνικών, που μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών. Τούτων λεχθέντων, θεωρούμε αναγκαία την συμπλήρωση του σημείου γ της παραγράφου 1 ως εξής: 

«γ) τον υπεύθυνο λογιστή – φοροτεχνικό, πιστοποιημένο από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, κάτοχο επαγγελματικής ταυτότητας Α’ τάξης, που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο των λογιστών - φοροτεχνικών του άρθρου 11 του ΠΔ 340/1998 όπως ισχύει, για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων». 

3. Στην περίπτωση διορισμού εκκαθαριστών από τη Γενική Συνέλευση ή από το Δικαστήριο, οι οποίοι, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 7 του άρθρου 168 στα καθήκοντα τους αναφέρονται η διενέργεια της απογραφής της εταιρικής περιουσίας, η δημοσίευση του ισολογισμού έναρξης, η σύνταξη των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, καθίσταται σαφές ότι πραγματοποιείται ευθεία αναφορά στο επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού. 

Στην εκκαθάριση παρατηρείται σήμερα να διορίζονται εκκαθαριστές που δεν διαθέτουν την σχετική γνώση και εμπειρία για τη διενέργεια των λογιστικών πράξεων. 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητάει την αναδιατύπωση των άρθρων 167 και 168, ως προς τον αρμόδιο για την σύνταξη και υποβολή των λογιστικών πράξεων, καθώς υπεύθυνος από την κείμενη νομοθεσία είναι ο λογιστής - φοροτεχνικός. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το ΟΕΕ, ως οικονομικός σύμβουλος της Πολιτείας, δηλώνει την πρόθεση του να συνεργασθεί με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στην εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των ΑΕ, αλλά και στην ενημέρωση, εκπαίδευση και πιστοποίηση των χρηστών στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!