Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1048374 ΕΞ 2018 Δασμολογική κατάταξη ειδών από τιτάνιο (βίδες) για ιατρική χρήση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή 
Δημοσίων Εσόδων 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ 
ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ 
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α' - ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ 
ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 10
101 84 Αθήνα  
Πληροφορίες:Ελισάβετ Ζαμπόγλου 
Τηλέφωνο:210 6987485
Fax:210 6987506 
e-Mail:e.zampoglou@aade.gr 
url:www.aade.gr

ΑΔΑ: Ψ6ΒΕ46ΜΠ3Ζ-ΧΛ5

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2018

Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1048374 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Δασμολογική κατάταξη ειδών από τιτάνιο (βίδες) για ιατρική χρήση

ΣΧΕΤ.: Η με αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Α 5001911 ΕΞ 2015 ΔΥΟ

Το με αριθ. πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Α 1071674 ΕΞ 2016 έγγραφο προς την ΕΛ.Υ.Τ Αττικής

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη ειδών με σπείρωμα από κράμα τιτανίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική τραυμάτων για την αντιμετώπιση των καταγμάτων σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Βάσει του Κοινού Δασμολογίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Καν. (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για το έτος 2018 με τον Καν. (ΕΕ) 2017/1925 της Επιτροπής (Συνδυασμένη Ονοματολογία - ΣΟ)], στη δασμολογική κλάση 9021 και πιο συγκεκριμένα στον κωδικό ΣΟ 9021 10 90 κατατάσσονται τα είδη και συσκευές για κατάγματα.

Επιπλέον, οι Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τελωνείων για την κλάση 9021, προβλέπουν ότι τα είδη και συσκευές για κατάγματα (κωδικός ΣΟ 9021 10 90) περιλαμβάνουν πλάκες, καρφιά και παρόμοια είδη που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα από χειρουργούς, με σκοπό τη συγκράτηση δύο τμημάτων ενός σπασμένου οστού ή για παρόμοια αντιμετώπιση των καταγμάτων, με την επιφύλαξη, ωστόσο, της σημείωσης 1 στ) του κεφαλαίου 90. Σύμφωνα με αυτή, εξαιρούνται από το εν λόγω κεφάλαιο τα μέρη και υλικά γενικής χρήσης, όπως ορίζονται στη σημείωση 2 του Τμήματος XV, από κοινά μέταλλα και τα παρόμοια είδη από πλαστικές ύλες.

2. Ο εκτελεστικός κανονισμός 1212/2014 της Επιτροπής που αφορούσε σε «συμπαγές κυλινδρικό προϊόν με σπείρωμα από κράμα τιτανίου που παρουσιάζεται προς χρήση στο πεδίο της χειρουργικής τραυμάτων» κρίθηκε, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, ότι αποτελεί «είδος και υλικό γενικής χρήσης» και για τον λόγο αυτό εξαιρέθηκε από το κεφάλαιο 90 και κατατάχθηκε, σύμφωνα με την ύλη του, στην κλάση 8108, ως άλλο τεχνούργημα από τιτάνιο. Η αιτιολογία για την δασμολογική κατάταξη του συγκεκριμένου είδους εστίασε στα αντικειμενικά του χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο είδος προσομοιάζει με τις κοινές βίδες, παραβλέποντας, ουσιαστικά, την σκοπούμενη χρήση του στην ιατρική.

3. Αντιθέτως, στην Υπόθεση C-51/16, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι στην κλάση 9021 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας κατατάσσονται οι βίδες ιατρικής εμφύτευσης, εφόσον έχουν χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τα συνήθη προϊόντα. Τα χαρακτηριστικά αυτά έγκεινται στη μέθοδο κατασκευής και εφαρμογής τους και δικαιολογούν την αποκλειστική και εξειδικευμένη χρήση τους στην ιατρική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης και κατά πάγια νομολογία, «ο προορισμός του προϊόντος μπορεί να αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για την κατάταξη εφόσον είναι συμφυήσ με το εν λόγω προϊόν, ο συμφυήσ δε αυτόσ χαρακτήρασ πρέπει να μπορεί να εκτιμηθεί με γνώμονα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά και τισ αντικειμενικέσ ιδιότητεσ του προϊόντοσ αυτού.»

Συνεπώς, τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να διακρίνονται οι βίδες ιατρικής εμφύτευσης από τις κοινές βίδες είναι τα κάτωθι:

α) η μέθοδος κατασκευής, η τελειότητα και η μεγάλη τους ακρίβεια (σύμφωνα με συγκεκριμένα ιατρικά standards, είναι κατασκευασμένες από ιδιαίτερα σκληρό κράμα τιτανίου ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι αποβολής, φέρουν ειδικά σχεδιασμένο σπείρωμα που μειώνει την πιθανότητα φλεγμονής κλπ)

γ) η ιδιαιτερότητα της χρήσης και της λειτουργίας τους (συναρμολόγηση τμημάτων σπασμένου οστού ή συγκράτηση τεχνητής αρθρώσεως)

δ) ο τρόπος εφαρμογής τους (με ειδικά ιατρικά εργαλεία από εξειδικευμένο χειρουργό)

4. Η ως άνω Απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του κανονισμού 1212/2014 καθώς κρίθηκε από την Ε. Επιτροπή ότι δεν συνάδει με τα πορίσματα του Δικαστηρίου.

Με το αριθ. πρωτ. ΔΔΘΕΚΑ Α 1034373 ΕΞ 2018 σας κοινοποιήθηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2017/2243 με τον οποίο καταργείται ο Κανονισμός 1212/2014.

Κατά συνέπεια, οι βίδες ιατρικής εμφύτευσης, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις οι οποίες τις διαφοροποιούν από τις κοινές βίδες (είδη και υλικά γενικής χρήσης), κατατάσσονται στον κωδικό ΣΟ 9021 10 90, ως είδη και συσκευές για κατάγματα.

5. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπερέχει έναντι οποιουδήποτε άλλου νομικού μέτρου και παρέχει ερμηνεία του ήδη υπάρχοντος ενωσιακού δικαίου, ήτοι εν προκειμένοις του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, έχει εφαρμογή και στις περιπτώσεις εισαγωγής παρόμοιων ειδών και σε χρόνο προγενέστερο της εκδόσεώς της.

6. Κατόπιν των ανωτέρω, η με αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Α 5001911 Εξ 2015/23-01-2015 ΔΥΟ καταργείται.

Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση της παρούσας διαταγής και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!