Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1035997 ΕΞ 2018 Απαγορεύσεις και Περιορισμοί κατά την Εισαγωγή - Όπλα αεροσφαίρισης (airsoft) και χρωματοσφαίρισης (paintball)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 
ΤΜΗΜΑ Γ'
Ταχ. Δ/νση:Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας:10184 Αθήνα
Πληροφορίες:Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο:210 6987443
Fax:210 6987459
E-Mail:dtd@2001.syzefxis.gov.gr
Url:www.icisnet.gr

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2018

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1035997 ΕΞ 2018

ΠΡΟΣ : Ως Π.Δ.

Θέμα: Απαγορεύσεις και Περιορισμοί κατά την Εισαγωγή - Όπλα αεροσφαίρισης (airsoft) και χρωματοσφαίρισης (paintball)

Σχετ.: (α) Το αρ. πρωτ. ΔΤΔ Γ 1012779 ΕΞ 2018/26-01-2018 έγγραφο της Δ/νσης μας προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

(β) Το αρ. πρωτ. 6700/16/24-113252/22-02-2018 έγγραφο της Δ/νσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας προς τη Δ/νση μας

Με αφορμή τη διαπίστωση σύγχυσης τόσο των συναλλασσόμενων όσο και των τελωνείων ως προς την υποχρέωση ή μη προηγούμενης έγκρισης/ άδειας εισαγωγής για τα όπλα αεροσφαίρισης (airsoft guns), τα όπλα χρωματοσφαίρισης (paintball guns) καθώς και τα ανταλλακτικά, μέρη και εξαρτήματά τους, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Τα όπλα αεροσφαίρισης και τα όπλα χρωματοσφαίρισης θεωρούνται αεροβόλα όπλα χαμηλής ισχύος. Η εισαγωγή από τρίτη χώρα τόσο των ως άνω όπλων όσο και των ανταλλακτικών, μερών και εξαρτημάτων αυτών, υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Συγκεκριμένα:

Α. Για την εισαγωγή από το εξωτερικό των αεροβόλων όπλων, μεταξύ των οποίων και των όπλων αεροσφαίρισης και χρωματοσφαίρισης, απαιτείται άδεια εισαγωγής, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η εισαγωγή γωρίς άδεια ενός (1) μόνο αεροβόλου όπλου, από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Τα τυχόν περισσότερα του ενός αεροβόλα όπλα, τα οποία δεν καλύπτονται από άδεια εισαγωγής, κρατούνται από τις τελωνειακές αρχές και εάν εντός τετραμήνου δεν τους χορηγηθεί άδεια εισαγωγής ή δεν επανεξαχθούν με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, εμπίπτουν στις διατάξεις περί αζητήτων του Τελωνειακού Κώδικα. Εξυπακούεται ότι εφόσον εκποιηθούν, για τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία εξακολουθεί να υφίσταται υποχρέωση προσκόμισης άδειας εισαγωγής.

Β. Για την εισαγωγή των κορμών- βάσεων και των ουσιωδών συστατικών μερών των όπλων (όπως η κάννη, ο μηχανισμός σκανδάλης - εκτόξευσης και η θαλάμη ή το βυκίο) απαιτείται, επίσης, άδεια εισαγωγής από την αρμόδια αστυνομική αρχή, ενώ σε περίπτωση μη ύπαρξής της, ισχύουν τα αναφερόμενα στο σημείο Α.

Γ. Για την εισαγωγή των φυσιγγίων, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων των αεροβόλων όπλων που δεν αποτελούν ουσιώδη μέρη τους, δεν απαιτείται άδεια εισαγωγής.

2. Αναφορικά με οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την διαπίστωση κατά πόσο τα ανταλλακτικά και μέρη των όπλων αεροσφαίρισης και χρωματοσφαίρισης προορίζονται για τα συγκεκριμένα μόνο όπλα ή και για άλλου είδους όπλα, αρμόδια είναι η Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

3. Εξυπακούεται ότι οι Τελωνειακές Αρχές σε περιπτώσεις ύπαρξης οποιασδήποτε υπόνοιας μη συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία ή απουσίας των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων συνεργάζονται με τις καθ' ύλη αρμόδιες αρχές.

4. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η άδεια εισαγωγής του ανωτέρω σημείου (1), δηλώνεται στη θέση 44-1 της τελωνειακής διασάφησης εισαγωγής με τη χρήση του πιστοποιητικού 1918.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!