Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Handelsblatt Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε διαδικασία εξυγίανσης

«Για πρώτη φορά όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πετυχαίνουν το 2018 τον στόχο του 3%», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο, «Δημόσια οικονομικά- Τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης σε διαδικασία εξυγίανσης».

«Το 2018 μπορεί να είναι έτος επιτυχίας για τη Νομισματική Ένωση: Για πρώτη φορά από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος ενδέχεται όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να πετύχουν ταυτόχρονα το κριτήρια του ορίου 3% για το έλλειμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανό η πρόγνωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όντως να επαληθευτεί», τονιζει .

«Οι εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξ ου και δεν θεωρώ ότι τα προγνωστικά για το έλλειμμα, για το έτος 2018, είναι υπερβολικά αισιόδοξα», δηλώνει ο «σοφός» της οικονομίας Λαρς Φελντ στην Handelsblatt. «Ειδικά η Γαλλία, η οποία μέχρι τώρα βρίσκεται λίγο μόνο κάτω από το 3%, εμφανίζει έντονη ανάπτυξη, άρα μπορεί στο τέλος να σημειώσει καλύτερα αποτελέσματα», θεωρεί ο Φελντ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπολογίζει για φέτος έλλειμμα της τάξης του 2,9%, όπως το 2017. Ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν για το 2018 το υψηλότερο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει για όλες τις χώρες ότι η ανάληψη νέου χρέους δε θα πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ αυξάνει έντονα, τότε μειώνεται αυτόματα το μερίδιο του νέου χρέους- ακόμη κι αν δεν αλλάζει τίποτε στην ανάληψη νέου χρέους. Και η Γερμανία, η οποία επιτυγχάνει πλεονάσματα στον κρατικό της προϋπολογισμό, δεν θα έπρεπε, χάρη στην ισχυρή της ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, να ακολουθήσει πρόγραμμα λιτότητας.

Ως τελευταία χώρα-μέλος της ευρωζώνης, και η Ισπανία θα πετύχει να ρίξει το έλλειμμά της με 2,4% κάτω από το όριο. «Το ΑΕΠ, μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, σημειώνει και πάλι ανάπτυξη στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε η οικονομική αναλύτρια του Γερμανικού Ινστιτούτου για την οικονομική έρευνα (DIW), Κριστίνα φαν Ντεβέρντεν. «Η φορολογία αυξάνει σταθερά και οι δαπάνες για την ανεργία μειώνονται», ανέφερε. Πέρυσι η Ισπανία με έλλειμμα 3,1% βρισκόταν λίγο πάνω από το όριο του Μάαστριχτ . Το έλλειμμα της Ιταλίας μπορεί φέτος να μειωθεί από 2,1% πέρυσι σε 1,8%. Εδώ και χρόνια η Ευρώπη αγωνιά για το μέγεθος του ιταλικού χρέους, το οποίο το 2017 θα μειωθεί ελαφρώς από 132,1% σε 130,8%.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς. «Εάν παρατηρήσουμε τους προϋπολογισμούς χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2015 και μετά ξοδεύουν και πάλι περισσότερα χρήματα, ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία», δηλώνει ο Φελντ.

Επιπλέον, «τα δομικά ελλείμματα σε Ιταλία και Γαλλία αντί να μειώνονται, αυξάνονται», διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φεστ: Στην Ιταλία το δομικό έλλειμμα θα αυξηθεί, μετά την πρόγνωση για 1,8% το 2017 στο 2,4% το 2019, ενώ στη Γαλλία από 2,5% σε 3%. «Είναι η καταλληλότερη στιγμή τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη για να μειώσουν με αποφασιστικότητα τα χρέη τους», θεωρεί ο Φεστ, διαφορετικά, όπως πιστεύει, υπάρχει ο κίνδυνος τα ελλείμματα να αυξηθούν και πάλι στην επόμενη ύφεση και έτσι να ξαναπεράσουν το όριο του 3%. Ο ίδιος θεωρεί ότι το όριο του 3%, που κάποτε τέθηκε ως ανώτατο όριο, στην πραγματικότητα δημιουργεί μια αρνητική πρακτική: «Όποιος βρίσκεται πάνω από αυτό, προσπαθεί να πετύχει λιτότητα. Όποιος βρίσκεται κάτω απ’ αυτό, θεωρεί ότι έχει περιθώριο να χρεωθεί κι άλλο ως το 3%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!