Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ Ακόμα περισσότερο αναμένεται να μικρύνει η ευρωπαϊκή λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρόκειται να αφαιρέσουν την επόμενη εβδομάδα το Μπαχρέιν, τις Νήσους Μάρσαλ και την Αγία Λουκία από την ευρωπαϊκή λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, αφήνοντας μόνο έξι περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον κατάλογο αυτό, τρεις μήνες μετά τη σύνταξή του, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Η κίνηση πιθανόν να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από βουλευτές και ακτιβιστές, που έχουν επικρίνει σφόδρα τις πρώτες διαγραφές χωρών τον Ιανουάριο, που μείωσαν σχεδόν στο μισό τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιοχών, σε 9 από 17.

Η νέα απόφαση διαγραφής ελήφθη από την Ομάδα Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ, που περιλαμβάνει ειδικούς επί φορολογικών θεμάτων από τα 28 κράτη-μέλη, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν την πρόταση στην τακτική μηνιαία συνεδρίασή τους στις 13 Μαρτίου.

Οι έξι περιοχές που παραμένουν στη μαύρη λίστα είναι οι εξής: Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Ναμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Το Μπαχρέιν, οι Νήσοι Μάρσαλ και η Αγία Λουκία αφαιρέθηκαν από τη λίστα καθώς ανέλαβαν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» να προσαρμόσουν τους φορολογικούς τους κανόνες και πρακτικές στα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτές οι δεσμεύεις δεν έγιναν γνωστές.

Τον Ιανουάριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τη μαύρη λίστα τα Μπαρμπέιντος, τη Γρενάδα, τη Νότια Κορέα, το Μακάο, τη Μογγολία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όλες οι χώρες που έχουν αφαιρεθεί, έχουν μετακινηθεί στη λεγόμενη γκρίζα λίστα, που περιλαμβάνει δεκάδες περιοχές που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη φοροαποφυγή, αλλά έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους κανόνες και τις πρακτικές τους. Οι χώρες στη γκρίζα λίστα μπορεί να επιστρέψουν στη μαύρη, εάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!