Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1113/12-5-1999 Προσδιορισμός αγοραίας αξίας εκποιούμενων ακινήτων κοινωφελών γενικά περιουσιών

ΥΠΟΙΚ 1047297/1532/Α0011/ΠΟΛ.1113/12.5.1999 Προσδιορισμός αγοραίας αξίας εκποιούμενων ακινήτων κοινωφελών γενικά περιουσιών

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των Εθνικών Κληροδοτημάτων, σε περίπτωση εκποίησης ακινήτων κοινωφελών γενικά περιουσιών με δημοπρασία, το ελάχιστο τίμημα προσφοράς προσδιορίζεται ύστερα από σχετική εκτίμηση του αρμόδιου Προϊσταμένου ΔΟΥ περί της αγοραίας αξίας τους.

Από στοιχεία που έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ΔΟΥ στις εκθέσεις εκτιμήσεως δεν προσδιορίζουν την αγοραία αξία, αλλά την αντικειμενική, ισχυριζόμενες ότι δεν υπάρχουν πρόσφορα συγκριτικά στοιχεία.

Ο αντικειμενικός, όμως, προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων εφαρμόζεται αποκλειστικά για τον καθορισμό της φορολογητέας αξίας, η οποία δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με την τρέχουσα αγοραία αξία αυτών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο τιμών, που οδηγούν σε ασαφή εικόνα της πραγματικής "οικονομικής θέσης" των εν λόγω ακινήτων.

Ο προσδιορισμός της αγοραίας αξίας εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες (προσφορά και ζήτηση) που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκονται τα ακίνητα, καθώς και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες τους (αναβάθμιση περιοχής, δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων, εμπορικών κέντρων, χώροι πράσινου, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συνεκτιμώνται οι τυχόν εκδιδόμενες δικαστικές αποφάσεις προσδιορισμού της αξίας ή της τιμής αποζημίωσης από απαλλοτρίωση, εκθέσεις συντασσόμενες προς παροχή δανείου ή έγγραφης υποθήκης και γενικότερα οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρηθεί πρόσφορο.

Αυτονόητο είναι ότι μεταξύ των στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε στις εκθέσεις ελέγχου που στέλνετε στην Υπηρεσία μας να προσδιορίσετε την αγοραία αξία των ακινήτων, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούμε στην ανάγκη να επαναφέρουμε την υπόθεση προς έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και δυσμενείς εντυπώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!